TRAVEL

5 πεζοπορικές διαδρομές για hiking στην πυκνή βλάστηση των ελληνικών βουνών

Instagram.com/efimeltsi/

Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συμβουλή που μου είχε δώσει μια από τις αγαπημένες μου καθηγήτριες στο λύκειο τη χρονιά που έδινα Πανελλήνιες. «Όποτε νιώθεις πως έχεις κουραστεί από το διάβασμα και θέλεις να ξεσκάσεις, απλά κάνε μια βόλτα το τετράγωνο γύρω από το σπίτι σου 2 φορές». Και είχε απόλυτο δίκιο. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αναζωογονητική και γαλήνια αίσθηση που προσφέρει το περπάτημα. Έστω και αν μιλάμε για έναν γύρο στο τετράγωνο του σπιτιού σου. Η πεζοπορία, από την άλλη, εκτοξεύει τα επίπεδα των παραπάνω αισθήσεων x10 φορές (και παραπάνω μην σου πω).

Διαδρομές μέσα από φαράγγια και κελαρυστά ποτάμια, πυκνή βλάστηση, ελατόφυτα δάση, φυσικές λίμνες σε παρθένες βουνοκορφές. Αδρεναλίνη, αναζωογόνηση, ενέργεια, χαλάρωση. Ακόμα και η πιο μικρή πεζοπορική διαδρομή, δεν συγκρίνεται με κανένα spa. Η πεζοπορία είναι το πραγματικό retreat που χρειάζεσαι ειδικότερα τώρα που ο καιρός «ανοίγει».

Αυτή, λοιπόν, είναι η κατάλληλη εποχή του χρόνου για να πάρεις τα βουνά και τα λαγκάδια και αυτές είναι 5 πεζοπορικές διαδρομές στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας που σου προτείνουμε. Διαδρομές που θα σε φέρουν σε άμεση επαφή με τη μητέρα φύση. Φόρεσε τα αθλητικά σου, κατέβασε χάρτες, εξόπλισε το backpack σου και καλή πεζοπορία!

5+1 πεζοπορικές διαδομές για hiking μέσα στην πυκνή βλάστηση των ελληνικών βουνών

Πεζοπορία στη δρακόλιμνη του Σμόλικα

Σμόλικας. Γερο-Σμόλικας. Γίγαντας της Πίνδου. Το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Απ’ όποια γωνιά και αν αντικρίσεις αυτό το βoυνό, όποιο μονοπάτι και αν επιλέξεις για να ξεκινήσεις τη διαδρομή σου προς τη θρυλική Δρακόλιμνη, που φιλοξενεί μικροσκοπικούς αλπικούς τρίτωνες, το δέος που θα νιώσεις είναι πραγματικά απερίγραπτο. Το ορεινό ανάγλυφο, τα πυκνά δάση από μαύρα πεύκα, οξιές, έλατα και ρόμπολα (τα μόνα δέντρα που θα δεις καθώς πλησιάζεις τη Δρακόλιμνη) διαμορφώνουν έναν τόπο αυθεντικής, άγριας φυσικής ομορφιάς.

Οι διαδρομές που υπάρχουν για να φτάσεις στην αλπικής αίσθησης λίμνη είναι επαρκώς σηματοδοτημένες με ελάχιστο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο, απατείται καλή φυσική κατάσταση και γυμνασμένα πόδια. Όποιος, βέβαια, θέλει να συνεχίσει τη διαδρομή του ως την κορυφή, θα πρέπει να ξέρει πως υπάρχει ένας μικρός βαθμός δυσκολίας σε αυτήν την περίπτωση, με απότομα και βραχώδη ανεβάσματα. Η ψηλότερη κορυφή του βουνού «αγγίζει» τα 2.637 μέτρα (Γέρος), η δεύτερη ψηλότερη είναι η Μόσια στα 2600 μ.. Συνολικά, υπάρχουν πάνω από 48 κορυφές άνω των 1000 μ.

Τα σημείο εκκίνησης διαφορετικά αλλά ο τελικός προορισμός κοινός. Οι διαδρομές προς τη Δροκόλιμνη του Σμόλικα, λοιπόν, ξεκινούν από καταπράσινα χωριά που «κρέμονται» από τις απότομες πλαγιές του βουνού και εμείς σου παραθέτουμε τις πιο κοινές από αυτές.

Αγία Παρασκευή (από ανατολικά)

Το μονοπάτι από την Αγία Παρασκευή, με σχετικά μεσαίο βαθμό δυσκολίας, διασχίζει τον Προφήτη Ηλία, το ρέμα Κούτσουρα και τις ορεινές τοποθεσίες Πευκόφυτα και Κούτσουρο. Μέσος όρος διάρκειας της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες ανάβασης και πεζοπορίας. Πρόκειται για τη σήμανση του εθνικού μονοπατιού Ο3 που συνδέει τα Ιωάννινα με τον Γράμμο.

Πάδες ή Παλιοσέλλι (από νότια)

Από τις δυτικές πλαγιές του Σμόλικα, από το χωριό Πάδες ή Παλιοσέλλι, ξεκινάει μια άλλη διαδρομή που έχει κατεύθυνση προς την πηγή του Τούρκου και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Από εκεί, η διαδρομή συνεχίζει ως την τοποθεσία Νάνε. Εκεί κοντά θα βρεις και το ορειβατικό καταφύγιο απ’ όπου μπορείς να ανηφορίσεις προς Μουγκουρίδα και Μισοράχη. Από εκεί κατευθύνεσαι τελικά προς τη Δρακόλιμνη.

Υπάρχει και η επιλογή πεζοπορίας με εκκίνηση από το βουνό της Σαμαρίνας (από βόρεια)

Ορεινή Ναυπακτία

Ανάμεσα στην Πίνδο, την Οξιά, το Παναιωτολικό και τα Βαρδούσια, σε ονειρικές λίμνες, ψηλά βουνά, εντυπωσιακούς καταρράκτες και γάργαρα ποτάμια, θα βρεις την ορεινή Ναυπακτία. Τα όμορφα και φιλήσυχα χωριουδάκια της βρίσκονται στην καρδιά ενός καταπράσινου δάσους από πανύψηλα έλατα, αρχαίους ελαιώνες καστανιάς και οξιές, κυκλωμένα από ορεινούς όγκους.

Αν πρέπει να επιλέξεις κάποιο για να απολαύσεις και την πεζοπορία σου ταυτόχρονα, εμείς θα σου δώσουμε 4 επιλογές. Κάνε τη σχετική αναζήτησή σου και επίλεξε τη διαδρομή που ταιριάζει στις δικές σου αντοχές και ανάγκες.

  • Μονοπάτι της Δηιάνειρας (Άνω Χώρα – Πόδο) 3 ώρες
  • Μονοπάτι του Ηρακλή (Αμπελακιώτισσα – Άνω Χώρα) 3 ώρες
  • Μονοπάτι του Οινέα (Άνω Χώρα – Κάτω Χώρα) 1 ώρα και 45 λεπτά περίπου
  • Μονοπάτι της Αταλάντης (Άνω Χώρα – Κρυονέρια) 4 ώρες και 15 λεπτά περίπου

Πεζοπορία στο παρθένο Μαίναλο

Με 75 χλμ. μήκος, το Μαίναλο διασχίζει τα γραφικά χωριά της Αρκαδίας και χωρίζεται σε 8 τμήματα για να επιλέξεις το σημείο εκκίνησής σου ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση και τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Το Menalon Trail είναι το 9ο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι που διαθέτει πιστοποιητικό ικανότητας ως ένα από τα Trails Master Quality (Leading Quality Trails – Best of Europe) και προτείνεται ως ένα συνεκτικό, ενδιαφέρον και ασφαλές βουνό για τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι των οδοιπορικών διαδρομών στα μονοπάτια του Μαινάλου, αυτά περνούν από τους οικισμούς Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο και Λαγκάδια. Το δίκτυο των μονοπατιών έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευομένων φυσικών περιοχών Natura 2000.

Χαράδρα Φλαμπουρίτσας, Ζήρεια

Η Ζήρεια ή Κυλλήνη είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με πολλά πεζοπορικά μονοπάτια να επιλέξεις. Η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας βρίσκεται ανάμεσα στους εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας και αποτελεί ένα ανέγγιχτο σημείο του βουνού με παρθένα φύση.

Ιδανική επιλογή για να εξασκήσεις την πεζοπορική σου αγάπη στην ορεινή πλευρά της Κορινθίας ακόμα και αν το level σου είναι αρχάριο. Μια από τις ευκολότερες και ευχάριστες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από τη μονή Αγίου Βλασίου και φτάνει ως το κεντρικό λιβάδι της Φλαμπουρίτσας.

 

Πεζοπορία στο Φαράγγι του Βουραϊκού

Ο δοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Ελλάδας που μπορείς να απολαύσεις με τρένο που ολοκληρώθηκε πριν από 128 χρόνια. Αυτή η μοναδική διαδρομή που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, γίνεται ακόμα πιο μοναδική επιλέγοντας να κάνεις πεζοπορία, ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου μέσα από το καταπράσινο τοπίο του Βουραϊκού.

Το πεζοπορικό μονοπάτι πηγαίνει παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή του διάσημου Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και είναι σηματοδοτημένο ως Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Η διάσχιση διαρκεί περίπου 6 ώρες και είναι κατάλληλη για έμπειρους και μη πεζοπόρους. Το περιπετειώδες πνεύμα σου αρκεί!

Και να θυμάσαι, η φύση θέλει σεβασμό. Πριν ξεκινήσεις για οπουδήποτε, συμβουλεύσου τον καιρό και ενημερώσου για την κατάσταση των μονοπατιών. Οι βροχές πολλές φορές αλλοιώνουν τα μονοπάτια και τα σημάδια τους.