TRAVEL

4 πέτρινα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς (τουλάχιστον) μια φορά στη ζωή σου

iStock

Χειμώνας σημαίνει εκδρομές μέσα από όμορφες διαδρομές γεμάτες ατμοσφαιρικά σκηνικά, που δεν σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από το παράθυρο. Διαδρομές για τις οποίες ναι μεν πρέπει να πάρεις τα βουνά, αλλά στο τέλος θα σε ανταμείψουν, οδηγώντας εσένα και την παρέα σου σε παραδοσιακά πέτρινα χωριουδάκια, που αντιστέκονται στον χρόνο και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης.

Αν έπρεπε να απαριθμήσουμε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφθείς, θα χρειαζόμασταν σίγουρα ένα ολόκληρο αφιέρωμα (ίσως και κάτι παραπάνω). Για τον λόγο αυτό, ξεκινάμε με αυτά τα 5 πέτρινα χωριά, που ξεπροβάλλουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας και αξίζουν σίγουρα μια θέση στη ταξιδιωτική bucket list σου. Μην χάνεις χρόνο, ξεκίνα τα road trips!

5 πέτρινα χωριά που πρέπει να επισκεφθείς (τουλάχιστον) μια φορά στη ζωή σου

Αρεόπολη, Λακωνίας

Στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, σε άμεση αρμονία με το άγριο, μανιάτικο τοπίο και ανάμεσα στις φραγκοσυκιές, είναι χτισμένη η Αρεόπολη που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Το κέντρο της ιστορικής πόλης έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός, ενώ τα πέτρινα σοκάκια και αρχοντικά καθώς και τα επιβλητικά πυργόσπιτα, αντικατοπτρίζουν το ένδοξο παρελθόν του τόπου και την οικονομική δύναμη ισχυρών οικογενειών της περιοχής που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Καρύταινα, Ορεινή Αρκαδία

Ο διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός της Καρύταινας είναι χτισμένος στην κορυφή ενός λόφου που περιβάλλεται από άγριο και πυκνό, φυσικό τοπίο. Άλλες φορές, την τυλίγει ένα ελαφρύ πέπλο ομίχλης. Εκεί κάποτε ήταν χτισμένη η αρχαία Βρένθη, μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας. Πλέον, αποτελεί πετρόχτιστο κεφαλοχώρι. Τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι βυζαντινές εκκλησίες καθώς και το φράγκικο κάστρο αποτελούν εξαιρετικά δείγματα φράγκικης και βυζαντινής αρχιτεκτονικής, αποπνέοντας μια μεσαιωνική αύρα που πρέπει να νιώσεις από κοντά.


Συρράκο, Ιωάννινα

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, τα ξακουστά γιοφύρια, τα ορμητικά ποτάμια και τα παραποτάμια δάση από έλατα, πλατάνια, οξιές, ιτιές και καστανιές που καλύπτουν τα βουνά της Ηπείρου, έχουν ως κοινό σημείο τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Τα πετρόχτιστα χωριά που αξίζει να επισκεφθείς πέριξ των Ιωαννίνων είναι πραγματικά αναρίθμητα. Ένα από αυτά είναι το Συρράκο, ο διατηρητέος οικισμός που «κρέμεται» στις απότομες πλαγιές της Πρίζας και, χωρίζεται από τους Καλαρρύτες με μια βαθιά χαράδρα την οποία διασχίζει ο ποταμός Χρούσιας.

Πυρσόγιαννη, Μαστοροχώρια

Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πολύπαθη οροσειρά του Γράμμου που άντεξε 2 πολέμους, περιτριγυρισμένη από πυκνό δρυόδασος, η Πυρσόγιαννη μαζί με άλλα 2 χωριά της Κόνιτσας (τα Τζουμέρκα και τους Χουλιαράδες) συνυπογράφουν την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, που γέννησε τους περίφημους μαστόρους. Πρόκειται για το πιο ξακουστό και ένα από τα παλαιότερα μαστοροχώρια της Κόνιτσας, κοιτίδα των πελεκάνων (μαστών της πέτρας) που άσκησαν σπουδαία αρχιτεκτονική επιρροή, που διατηρεί τη φήμη της μέχρι και σήμερα. Λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα αρχοντικά, εκκλησίες, μαγαζιά, αυτοκινητόδρομοι· τα πάντα εδώ, όπως είναι λογικό, έχουν δημιουργηθεί από πέτρα.