TIPS

Πώς να καθαρίσεις σωστά τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και μπουκάλια

Unsplash

Ο πόλεμος κατά των πλαστικών μπουκαλιών έχει ξεκινήσει ήδη και συναπαρτίζει τον αγώνα ενάντια στα πλαστικά καλαμάκια μίας χρήσης, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Στο εμπόριο, θα βρεις ήδη μία μεγάλη ποικιλία από επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και μπουκάλια. Όσον αφορά τα καλαμάκια, αυτά από ανοξείδωτο ατσάλι, τα χάρτινα καλαμάκια, τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά καλαμάκια και τα καλαμάκια σιλικόνης βρίσκονται ανάμεσα στις επιλογές που έχεις.

Τόσο τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια όσο και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια όχι μόνο σώζουν την τσέπη σου, αλλά και το περιβάλλον που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ειδικά τη δεδομένη στιγμή, που οι ποσότητες πλαστικού έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω της πανδημίας και προφανώς αποτελούν σκέτη οικολογική καταστροφή. Εάν, λοιπόν, έχεις ριχτεί και εσύ στη μάχη υπέρ του περιβάλλοντος, σού έχω ετοιμάσει έναν οδηγό καθαρισμού των “όπλων” σου αλλά και μερικά extra tips.

Αν όχι σε καθημερινή βάση, η παρακάτω διαδικασίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι θα χρειαστείς

-Βουρτσάκι καθαρισμού για καλαμάκια

-Μία μεγαλύτερη βούρτσα καθαρισμού για το μπουκάλι

-Υγρό πιάτων

-Χλωρίνη

-Λευκό ξύδι (προαιρετικό)

-Μαγειρική σόδα (προαιρετικό)

Πώς θα καθαρίσεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια

1) Γεμίζεις τον νεροχύτη σου με ζεστό νερό και ρίχνεις μερικές σταγόνες υγρού πιάτων

2) Αφού βουτήξεις το βουρτσάκι στο διάλυμα που έχεις δημιουργήσει, τοποθέτησέ το στο εσωτερικό μέρος και ξεκίνα να βουρτσίζεις (θυμήσου πως το βουρτσάκι θα πρέπει να είναι αρκετά παχύ ώστε να εφάπτεται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια)

3) Εάν αντιληφθείς ότι μερικά υπολείμματα τροφής επιμένουν, τότε ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις τη μαγειρική σόδα. Αφού βουτήξεις πάλι το βουρτσάκι, προσθέτεις λίγη μαγειρική σόδα και ξεκινάς το τρίψιμο. Η μαγειρική σόδα έχει την ιδιότητα της απαλής λείανσης, που βοηθάει στην αφαίρεση των υπολειμμάτων φαγητού.

4) Ξεπλένεις πολύ καλά το καλαμάκι σου με ζεστό νερό και το αφήνεις να στεγνώσει όρθιο (π.χ. μέσα σε ένα καθαρό ποτήρι) ή το τοποθετείς στον στεγνωτήρα πιάτων.

5) Μην ξεχνάς την προστατευτική θήκη. Οι ειδικές προστατευτικές θήκες που διαθέτουν τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια χρειάζονται καλό καθαρισμό και αυτό γιατί είναι μία δυνητική εστία βακτηρίων. Η υγρασία της θήκης σε συνδυασμό με το σκοτάδι και τη ζέστη, είναι ο τέλειος συνδυασμός για την αναπαραγωγή μικροβίων, ακόμη και μούχλας. Μαζί με τα άπλυτα της βδομάδας, λοιπόν, πρόσθεσε και τη θηκούλα στο πλυντήριο. Διαφορετικά, μπορείς να την πλύνεις χειρωνακτικά.

Extra tip: Εάν πιστεύεις πως το πλυντήριο πιάτων μπορεί να κάνει τη δουλεία αντί για εσένα, κάνεις λάθος. Το νερό του πλυντηρίου πιάτων δεν φτάνει πάντα σε κάθε εσωτερική επιφάνεια, ειδικά στα καλαμάκια που στρίβουν. Επομένως, πριν τοποθετήσεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια στο πλυντήριο πιάτων, απαιτείται μία χειρωνακτική προεργασία.

Πώς να καθαρίσεις τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια

1) Γεμίζεις τον νεροχύτη σου με ζεστό νερό και ρίχνεις μερικές σταγόνες υγρού πιάτων

2) Χρησιμοποιείς τη μεγάλη βούρτσα και ξεκινάς να βουρτσίζεις σχολαστικά όλη την εσωτερική επιφάνεια του μπουκαλιού. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο στόμιο. (Είτε έχεις γυάλινο, ανοξείδωτο, ή μπουκάλι από σκληρό πλαστικό, να ξέρεις ότι η διαδικασία καθαρισμού παραμένει ίδια.)

3) Ξεπλένεις πολύ καλά το μπουκάλι με ζεστό νερό και το τοποθετείς στον στεγνωτήρια πιάτων.

Η αποστείρωση είναι σημαντική

Το ζεστό νερό και το σαπούνι από μόνα τους δεν θα σκοτώσουν κάθε τύπο βακτηρίου. Μία φορά την εβδομάδα, λοιπόν, είναι απαραίτητο να αποστειρώνεις τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και μπουκάλια με χλωρίνη ή λευκό ξύδι. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξουδετερώνεις όλα τα βακτήρια και τα κάθε λογής μικρόβια.

Εάν επιλέξεις την αποστείρωση με χλωρίνη, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γεμίσεις έναν καθαρό νεροχύτη με ζεστό νερό και να προσθέσεις μία κουταλιά της σούπας χλωρίνη. Στη συνέχεια, τοποθετείς τα επαναχρησιμοποιούμενα καλαμάκια και μπουκάλια στο διάλυμα και το αφήνεις να δράσει για 15 λεπτά. Ξεπλένεις με ζεστό νερό και τα αφήνεις να στεγνώσουν.

Εάν προτιμάς το ξύδι αντί της χλωρίνης, τότε θα αναμίξεις δύο κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι για κάθε φλιτζάνι ζεστού νερού. Φτιάξε αρκετό μείγμα, έτσι ώστε να γεμίσει όλο το μπουκάλι και να μείνει extra ποσότητα για να καθαρίσεις το καπάκι και τα καλαμάκια. Αφήνεις το διάλυμα μέσα στο μπουκάλι για 15 λεπτά. Αδειάζεις, ξεπλένεις καλά με ζεστό νερό και αφήνεις στην άκρη να στεγνώσει. Voilà!