ΘΕΑΤΡΟ

«Περιμένοντας Τον Γκοντό»: Το έργο του Μπέκετ παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο

Το φετινό καλοκαίρι μάς βρίσκει σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μία από τις αρνητικές επιπτώσεις είναι τα κλειστά θέατρα και η ακύρωση πολλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Όχι όμως όλων. Και συναυλίες θα δούμε (αλλά καθισμένοι) και θερινό σινεμά θα πάμε και θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους θα απολαύσουμε. Όλα αυτά τηρώντας τους κανονισμούς στη μετά Covid εποχή.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

«Η επιθυμία μας να ανεβάσουμε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» γεννήθηκε από μια εσωτερική ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της θεατρικής πράξης σε αυτές τους ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές», λέει η ομάδα που προετοιμάζει την παράσταση ενός επίκαιρου και αριστουργηματικού έργου.

«Για πρώτη φορά στους καιρούς που ζούμε κλείσανε τα Θέατρα και σταμάτησε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία. Τώρα όμως που ο κίνδυνος απομακρύνεται το θέατρο οφείλει να δηλώσει παρόν στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, όπως έκανε αιώνες τώρα, με στόχο την ευχαρίστηση, τη διδαχή, την ψυχαγωγία και να προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία στον άνθρωπο που παλεύει να υπάρξει σε έναν κόσμο σκληρό και αβέβαιο».

Το έργο

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό», το αριστουργηματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, του σημαντικότερου, ίσως, θεατρικού συγγραφέα του καιρού μας, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, μέσα στην αφοπλιστική του αλήθεια σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της ίδιας του της ύπαρξης.

Στο έργο, ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν, δύο επιζήσαντες μοναχικοί χαρακτήρες , συναντιούνται στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, μιλούν, αστειεύονται, παίζουν, σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα ’ρθεί. Είναι ψευδαίσθηση; Θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα δώσει τη λύση; Υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους; Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει;

Αν και είναι φανερή η ματαιότητα αυτής της αναμονής, οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να περάσουν όσο πιο ευχάριστα μπορούν τον χρόνο που τους απομένει ελπίζοντας ότι ο Γκοντό θα έρθει και θα απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» παραμένει πάντα τολμηρό και σύγχρονο. Ο Σάμιουελ Μπέκετ, με αυτό το έργο, διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη με κατανόηση και χιούμορ γράφοντας μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους από την εμφάνισή του σ΄αυτόν τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπιλης-Γιάννης Κακλέας

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπιλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας

H μετάφραση είναι της ομάδας των συντελεστών της παράστασης και η avant premiere της παράστασης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Ιουλίου στις 21:00 στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα.

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Σπύρος Παπαδόπουλος
Θανάσης Παπαγεωργίου
Άρης Σερβετάλης
Ορφέας Αυγουστίδης

Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ