WATCHLIST

Ο Βασίλης Κεκάτος ξέρει πως «Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει»

ΣΤΕΓΗ Ιδρύματος Ωνάση

Η ζωή σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο που για πρώτη φορά μας θυμίζει κάτι από όσα βιώνουμε, περιγράφεται στην ταινία μικρού μήκους «Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει» που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Κεκάτος.

Ο Βασίλης Κεκάτος τιμήθηκε πέρυσι στις Κάννες με τον Χρυσό Φοίνικα Ταινίας Μικρού Μήκους για την “Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς”. Η νέα του μικρού μήκους ταινία διαρκεί 13 λεπτά. Γυρίστηκε εν μέσω καραντίνας σε 120 ώρες στο πλαίσιο του project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ENTER.

Στην ταινία ο ήρωας «σκηνοθέτης και αφηγητής μαζί» προσπαθεί να καταγράψει όλη την ομορφιά που έχει απομείνει στον κόσμο για τη γυναίκα που ερωτεύτηκε αμέσως πριν το ξέσπασμα μιας επιδημίας που βάζει τον πλανήτη για ύπνο.

Σαν τον ήρωα που αναλαμβάνει όλους τους ρόλους, για χάρη του κοριτσιού, ο Βασίλης Κεκάτος ανέλαβε πολλούς ρόλους για χάρη του project του. Σενάριο, σκηνοθεσία, εκφώνηση και μοντάζ φέρουν όλα την υπογραφή του.

Βασίλης Κεκάτος Ο Βασίλης Κεκάτος κατά την παραλαβή του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες το 2019. / AP Photo / Petros Giannakouris
Ο Βασίλης Κεκάτος κατά την παραλαβή του Χρυσού Φοίνικα στις Κάννες το 2019.

Η επιδημία του ύπνου που φαντάστηκε ο Βασίλης Κεκάτος και ο έρωτας

Πίσω στην υπόθεση της ταινίας κανείς δεν ξέρει πότε θα ξυπνήσουν όσοι κοιμήθηκαν και ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν μολύνθηκαν. Ανάμεσα τους το αγόρι που ερωτεύτηκε ένα κορίτσι που πλέον κοιμάται. Ο ήρωας γυρίζει τον κόσμο με μια παλιά κάμερα έτσι ώστε το βίντεό του να το δει το κορίτσι τού όταν ξυπνήσει. Σε έναν άδειο κόσμο με σπίτια που όπως λέει ο αφηγητής, είναι σίγουρος ότι πίσω από τα παράθυρα υπάρχουν «Άνθρωποι που σωπαίνουν, που φοβούνται και αναμένουν».

Ο ήρωας δεν ξέρει αν δεν έχει κοιμηθεί επειδή σκέφτεται το κορίτσι του που κοιμάται, ή δεν κοιμάται για να μην πάψει να τη σκέφτεται. Και δεν ξέρω τι είναι αυτό που κάνει την μικρού μήκους ταινία του τόσο ρομαντική. Είναι η αφήγηση της ιστορίας του έρωτά τους, είναι η εποχή που ζούμε που μας έχει κάνει λίγο πιο ευαίσθητους σε όλα όσα αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις. Είναι η μουσική του Παύλου Παυλίδη και το τραγούδι «Περιμένω»;

Είναι ίσως η παραδοχή του ήρωα στο τέλος της ταινίας που υπογράφει ο Βασίλης Κεκάτος. «Θέλω να σου δείξω ότι ο κόσμος είναι άδειος. Και θα ήθελα πολύ να πηγαίναμε μια βόλτα μαζί». Ο έρωτας είναι τόσο απλός και σύνθετος μαζί που ακόμα και σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο για κάτι αισθηματίες σαν κι εμάς, παραμένει προτεραιότητα.

Βασίλης Κεκάτος

Τι είναι το ENTER

Το project της Στέγης ENTER, είναι στην ουσία μια σειρά νέων έργων που δημιουργήθηκαν στο σπίτι μέσα σε 120 ώρες, σε ανάθεση του Ιδρύματος Ωνάση. «Η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση και το Onassis USA αναθέτουν σε καλλιτέχνες ανά τον κόσμο να ετοιμάσουν νέα έργα σε 120 ώρες, με τη σκέψη πως πρέπει να συμπεριλάβουμε και να κατανοήσουμε το παρόν, να διδαχτούμε από αυτό, να το αφηγηθούμε και να το ξορκίσουμε, δημιουργώντας παράλληλα μια ψηφιακή χρονοκάψουλα που θα διατηρήσει τη μνήμη αυτής της εποχής για τις μελλοντικές γενιές.

Σπίτια, διαμερίσματα, κήποι, ταράτσες και μπαλκόνια σε Αμερική και Ευρώπη γίνονται οι νέες site-specific σκηνές μας. Παιδιά, σύζυγοι, συγκάτοικοι, ακόμα και κατοικίδια επιστρατεύονται, μαζί με την οικοσκευή, ως χαρακτήρες και σκηνικά αντικείμενα, με το laptop του καλλιτέχνη να ανάγεται σε δημιουργική υπερδύναμη», αναφέρει η Στέγη.

Μπορείς να δεις το «Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει» πιο κάτω, και να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα ENTER εδώ.

Kαλλιτέχνης: Βασίλης Κεκάτος

Τίτλος έργου: Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει

Έτος: 2020

Διάρκεια: 13΄

Μέσο: Video

Γλώσσα: Ελληνικά

Σενάριο, σκηνοθεσία, εκφώνηση & μοντάζ: Βασίλης Κεκάτος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής

Μουσική: Παύλος Παυλίδης

Σχεδιασμός Ήχου/Μιξάζ: Βάλια Τσέρου

Σχεδιασμός τίτλων & Αφίσα: Νίκος Πάστρας