ΚΟΥΖΙΝΑ

Παλιά πλακάκια κουζίνας: 3 τρόποι να τα αλλάξεις χωρίς μεγάλο κόστος

Pexels

Το vintage είναι πολύ της μόδας το 2024. Οι επιρροές από τα 90s, τα 80s αλλά και παλαιότερες δεκαετίες γίνονται κάτι παραπάνω από εμφανείς στη βιομηχανία της μόδας. Ακόμα και το lifestyle που τρεντάρει στα social media «εκπέμπει» μια κάποια vintage αισθητική. Πάντου, πλέον, στα stories και τα posts βλέπεις aesthetic στιγμιότυπα από ξεχασμένα καφενεία που μέχρι πριν από κάποια χρόνια φιλοξενούσαν μόνο τους ηλικιωμένους της γειτονιάς. Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα. Αυτή η μεγάλη επιστροφή στο παρελθόν επηρεάζει, φυσικά, και τον κόσμο του interior design. Το vintage και το retro στιλ διακόσμησης έχουν κάνει δυναμικό comeback, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να αρέσει σε όλους ή πως ό,τι είναι vintage είναι αναγκαστικά και ωραίο.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, τα παλιά πλακάκια στους τοίχους της κουζίνας σου, τα οποία χαλάνε συνολικά την αισθητική του χώρου. Να τα ξηλώσεις και να διαμορφώσεις ξανά από την αρχή αυτό το σημείο της κουζίνας, θα σου κοστίσει αρκετά συγκριτικά με τις εναλλακτικές λύσεις που σου δίνουμε στις παρακάτω γραμμές. Ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κουζίνα σου, και λαμβάνοντας υπόψιν τις εκάστοτε ανάγκες της, επιλέγεις τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στην περίτπωση. Πάντως, καμία δεν θα σου κοστίσει μια περιουσία.

Παλιά πλακάκια κουζίνας: 3 τρόποι να τα αλλάξεις χωρίς μεγάλο κόστος

Υπάρχουν ειδικά αυτοκόλλητα με τα οποία μπορείς να καλύψεις τα παλιά πλακάκια της κουζίνας σου. Σίγουρα θέλουν μια παραπάνω προσοχή ώστε να μην φθαρούν γρήγορα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να τα αλλάξεις μετά από κάμποσο καιρό. Ωστόσο, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, η κουζίνα σου θα δείχνει εντελώς διαφορετική χωρίς ουσιαστικά να έχεις κάνει κάποια σπουδαία προσπάθεια.

Τα αυτοκόλλητα πλακάκια μπορείς να τα βρεις σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα ώστε να επιλέξεις αυτά που ταιριάζουν ακριβώς στο σχήμα και το μέγεθος των υπάρχοντων. Η εφαρμογή τους είναι πολύ εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να καθαρίσεις καλά την επιφάνειά τους. Μπαίνεις τελική ευθεία και τα κολλάς με προσοχή.

Αυτοκολλητο ρολό

Εάν δεν έχεις την όρεξη να ψάχνεις για τα ακριβή μεγέθη και σχήματα που «κουμπώνουν» με γεωμετρική ακρίβεια στα ήδη υπάρχοντα πλακάκια, μπορείς να καταφύγεις στην πιο εύκολη λύση του ενιαίου, αυτοκόλλητου ρολού. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να καθαρίσεις καλά την επιφάνεια των πλακιδίων. Έπειτα, μετράς τις συνολικές διαστάσεις και κόβεις με ψαλίδι. Πρόσεχε μην δημιουργηθούν φυσαλίδες. Για να αποφύγεις αυτό το ενδεχόμενο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χάρακα, πιστωτική κάρτα ή οποιαδήποτε άλλη φλατ, μακρόστενη επιφάνεια σε βολέψει για να «στρώσεις» το ρολό με το πέρασμά της από πάνω του.

Βάψε τα παλιά πλακάκια

Το να βάψεις τα πλακάκια της κουζίνας θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο από το να ξηλώσεις τα παλιά και να βάλεις καινούργια. Η Νίκη Μπάκουλη σού δείχνει τον τρόπο να τα βάψεις μόνη σου.