DECO

Παλέτες: 7 εύκολες και low budget κατασκευές για τη διακόσμηση του κήπου σου

iStock

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Ο καιρός ανοίγει και η θερμοκρασία σκαρφαλώνει όλο και πιο ψηλά. Ήρθε, λοιπόν, αυτή η εποχή που σκέφτεσαι πώς μπορείς να διαμορφώσεις τον κήπο σου εύκολα και οικονομικά, για ατελείωτα αράγματα πρωί – μεσημέρι – βράδι. Τη λύση, φυσικά, δίνουν οι παλέτες, που τις βρίσκεις κυριολεκτικά παντού και μπορείς να τις προμηθευτείς δωρεάν.

Η λίστα με τις κατασκευές που μπορείς να φτιάξεις από παλέτες περιλαμβάνει γλάστρες, καναπέδες, τραπεζάκια, bar, αποθηκευτικό χώρο για τα εργαλεία του κήπου και ξαπλώστρες. Με λίγα λόγια, διαμορφώνεις έναν πλήρως εξοπλισμένο χώρο με σχεδόν μηδενικό κόστος.

Τι παλέτες πρέπει να επιλέξεις

Ναι, οκέι. Οι παλέτες δεν χρειάζονται ιδιαίτερο ψάξιμο. Μπορείς να τις κυριολεκτικά παντού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα επιλέξεις τυχαία, όποια βρεις. Η εύρεση των ιδανικών παλετών είναι ουσιαστικά η μόνη δυσκολία. Μετά, όλα είναι παιχνιδάκι.

Μάθε, λοιπόν, πως δεν είναι όλες οι παλέτες ίδιες. Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την παλαιότητα, την ποιότητα, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες αλλά και με τι υλικά έχει έρθει σε επαφή. Η τελική επιλογή πρέπει να γίνει αρκετά προσεκτικά. Δεν είναι όλες οι παλέτες κατάλληλες για να τις βάλουμε στο σπίτι μας. Το τονίζω.

Οι παλέτες, λοιπόν, ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες και κατασκευάζονται σύμφωνα με ειδικός κανονισμούς. Εσύ φρόντισε να επιλέξεις παλέτες με το αναγραφόμενο σήμα EPAL ή EUR, οι λεγόμενες ευρωπαλέτες. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο πρότυπο κατασκευής παλετών στην Ευρώπη και ακολουθείται επίσημα από πολλές χώρες τις Ευρώπης. Οι ασιατικές παλέτες ή αυτές “μίας χρήσης” είναι οι χειρότερες ποιοτικά, οπότε μην προβείς στην επιλογή τους.

Επίσης, ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά οι παλέτες είναι μεταχειρισμένες τις περισσότερες φορές. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, φρόντισε να επιλέξεις παλέτες που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Με λίγη παρατηρητικότητα μπορείς να δεις αν είναι σαπισμένες, σπασμένες ή λερωμένες πριν τις πάρεις σπίτι σου. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις, επίσης, το ιστορικό της χρήσης τους. Πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προϊόντων με χημικά ή τοξικά.

Συμπερασματικά, οι παλέτες με το σήμα EPAL ή EUR, το σήμα HT (ένδειξη θερμικής επεξεργασίας) και οι ολοκαίνουργιες παλέτες είναι οι κατάλληλες για ‘σένα. Όπου βλέπεις παλέτες με σήμα MB, βαμμένες μερικώς ή ολικώς, λεκιασμένες και με έντονα σημάδια απέφυγέ τις.

Οι παλέτες χρειάζονται σωστή επεξεργασία πριν τη χρήση τους

Όπως είπαμε, οι παλέτες είναι γενικά ιδανική επιλογή για ξύλινες κατασκευές. Πέρα από το γεγονός πως μπορείς να τις χειριστείς εύκολα – χωρίς να έχεις τεχνικές γνώσεις, ούτε κάποια εξειδίκευση – είναι και ανθεκτικές. Το γεγονός πως δεν είναι επεξεργασμένες με βερνίκια, την καθιστούν ένα πολύ καλό υλικό για DIY projects. Ωστόσο, η σωστή επεξεργασία τους προηγείται.

Βασική λειτουργία της παλέτας, λοιπόν, είναι η μεταφορά ή την αποθήκευση βαριών εμπορευμάτων. Δεν προορίζονται, δηλαδή, σε χώρο σπιτιού. Επομένως, πριν μετατρέψεις την παλέτα σε έπιπλο προ οικιακή χρήση, πρέπει να την καθαρίσεις, να τη στεγνώσεις και το βασικότερο όλων, να την προστατέψεις από ξυλοφάγα έντομα, όπως είναι το σαράκι. Ακολούθησε, λοιπόν, τα εξής βήματα:

  1. Πλύνε τις παλέτες με άφθονο νερό: Πρώτο βήμα είναι να απομακρύνεις τη σκόνη και τη βρωμιά από την επιφάνεια των παλετών.
  2. Τρίψιμο: Αφού στεγνώσουν καλά, λειαίνεις και καθαρίζεις καλύτερα την επιφάνεια της παλέτας, χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο ή ακόμα καλύτερα με τριβείο, αν έχεις.
  3. Πέρασμα με ειδικό βερνίκι για ξύλινες επιφάνειες εξωτερικού χώρου: Το τρίψιμο είναι βασική προϋπόθεση έτσι ώστε να απορροφηθεί καλύτερα το βερνίκι. Η εφαρμογή ειδικού βερνικιού είναι το τελευταίο και το σημαντικότερο βήμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προστατεύεις την παλέτα από το σάπισμα, από τα έντομα και αποκτά έξτρα ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες.

Παρτέρι για γλάστρες

Ο πιο εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις μία παλέτα είναι να τοποθετήσεις γλάστρες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα πολυεπίπεδο παρτέρι που χωράει πλήθος φυτών και το σημαντικότερο όλων, δεν πιάνει χώρο.

Εάν δεν διαθέτεις ελεύθερο χώρο στο πάτωμα, υπάρχει εναλλακτική λύση. Κρέμασε την παλέτα στον τοίχο και το αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει. Η σύνθεση θα δείχνει εντυπωσιακή, εάν προσθέσεις και μερικά φωτάκια.

Γλάστρες

Σου αρέσουν οι ξύλινες γλάστρες αλλά είναι ακριβές; Οι παλέτες σου δίνουν τη λύση. Μπορεί να απαιτούν λίγο παραπάνω χρόνο και δουλεία για να διαμορφωθούν τελικά σαν γλάστρες, αλλά το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει και θα κάνει τον χρόνο που αφιέρωσες να αξίζει.

Καναπέδες

Κήπος χωρίς καναπέδες γίνεται; Δεν γίνεται. Επειδή, όμως, γνωρίζω πως το budget σου μπορεί να είχα χαμηλό συγκριτικά με αυτό που απαιτείται για ένα σετ καναπέδων εξωτερικού χώρου, σου έχω τη λύση. Καναπέδες από παλέτες. Ντα νταν!

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι πολλά μαξιλάρια και είσαι έτοιμη για τα πιο καλοκαιρινά αράγματα.

Τραπεζάκι

Ένα τραπεζάκι για να ακουμπάς τα πράγματά σου δεν θα χρειάζεσαι; Θα χρειάζεσαι. Φτιάξε εύκολα από παλέτες, και αν θες προσθέτεις και τέσσερα ροδάκια στο κάτω μέρος για εύκολη και γρήγορη μετακίνηση όποτε κι όπου χρειάζεται.

Bar

Τι καλύτερο από ένα χειροποίητο, μετακινούμενο bar στον κήπο, φτιαγμένο στα μέτρα σου; Ιδανικό για να τοποθετείς πάνω όλα τα απαραίτητα εργαλεία του μπάρμπεκιου. Για ποτάρες και ψήσιμο με φίλους αυτές τις ηλιόλουστες Κυριακές του καλοκαιριού που τόσο αγαπάμε. Κάντο εικόνα.

Αποθηκευτικός χώρος για εργαλεία

Σε έναν κήπο υπάρχουν πάντα πολλά εργαλεία. Και αν αυτός ο κήπος δεν έχει αποθηκευτικό χώρο για τη φύλαξή τους, ζήτω που καήκαμε. Επικρατεί μία ακαταστασία και είναι κάτι που δεν θες, γενικά. Δες, λοιπόν, τι ωραία μπορείς να τακτοποιήσεις τα εργαλεία σου, με τη χρήση μίας μόνο παλέτας.

Ξαπλώστρες από παλέτες

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την ηλιοθεραπεία. Κάτι που πολλές φορές λόγω περιορισμένου χρόνου ή κακοκαιρίας (δηλαδή αέρα), δεν μπορούμε να κάνουμε. Και για ακόμα χίλιους δυο λόγους, οι συνθήκες δεν σου επιτρέπουν να πεταχτείς μέχρι την κοντινότερη παραλία ή μπορεί αν μην έχεις κοντινή παραλία. Και σε αυτήν την περίπτωση τι κανείς; Φτιάχνεις ξαπλώστρες από παλέτες, βάζεις μία πετσετούλα, απλώνεις αντιηλιακό και είσαι έτοιμη για μαύρισμα στον κήπο σου. Τόσο εύκολο.