ΑΥΓΟ

10 πράγματα που δεν ήξερες για τα αυγά

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού θα γιορταστεί με δόξες και τιμές στις κουζίνες ανά τον κόσμο. Θα γίνουν μαρέγκες, θα τηγανιστούν, θα βράσουν, θα σπάσουν. Αυγά σε κάθε πιθανή εκδοχή έτοιμα να καταναλωθούν. Είσαι σίγουρη πως ξέρεις τα πάντα; Έμαθες να τα βράζεις σωστά αλλά αυτό δε σημαίνει πως έχεις πλήρη γνώση. Πώς θα καταλάβεις αν είναι φρέσκο; Πώς θα καταλάβεις αν είναι βρασμένο χωρίς όμως να το κάνεις χίλια κομμάτια; Ας μοιραστούμε τη γνώση μέχρι να έρθουν τα benedict στο τραπέζι.

#1

Η Iowa είναι η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ στην παραγωγή αυγών με 15 δισεκατομμύρια κάθε χρόνο ενώ στην Κίνα παράγεται το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.

#2

Μια κότα παράγει από 250 έως και 279 αυγά τον χρόνο.

 

#3

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Poultry Science έδειξε ότι οι νεαρές κότες (ηλικίας 28 εβδομάδων) και οι μεγαλύτερες κότες (ηλικίας 97 εβδομάδων) είναι πιο πιθανό να παράγουν αβγά με χαμηλή περιεκτικότητα σε στερεά στοιχεία από ό,τι οι κότες μέσης ηλικίας.

#4

Στην επιφάνεια κάθε αυγού υπάρχουν περίπου 7.000 με 17.000 μικροσκοπικοί πόροι που απορροφούν τις μυρωδιές. Έτσι καλό θα ήταν να τα τοποθετείς μέσα σε χάρτινες συσκευασίες και μετά στο ψυγείο.

#5

Ένας εύκολος τρόπος για να δεις αν τα αυγά σου είναι φρέσκα είναι να τα βάλεις σε ένα μπωλ με νερό. Τα φρέσκα αυγά θα βυθιστούν ενώ τα παλιά θα επιπλέουν.

 

#6

Τα φρέσκα αυγά έχουν ασπράδι διάφανο. Αν το ασπράδι είναι λευκό τότε τα λες και μπαγιάτικα.

#7

Θέλεις να ελέγξεις αν το αυγό σου είναι βρασμένο, χωρίς όμως να το σπάσεις; Τοποθέτησέ το σε μία επιφάνεια κι άφησέ το να κυλήσει. Αν περιστραφεί ακανόνιστα είναι ωμό, αν έχει πορεία ομαλή είναι βρασμένο.

#8

Τα αυγά είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης D. Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού καλύπτει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

 

#9

Το να συμπεριλάβεις αυγά σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις ευκολότερα βάρος. Η πρωτεΐνη του αυγού αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και επίσης βοηθάει στο να μη χάnεις μυικό βάρος.

#10

Δεν πρέπει να τα βάζεις στην πόρτα του ψυγείου γιατί τα εκθέτεις σε κυμαινόμενες θερμοκρασίες καθώς ανοιγοκλείνεις το ψυγείο κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτό το άνοιξε-κλείσε έχει ως αποτέλεσμα να χαλάνε πιο γρήγορα.