POP CULTURE

Oppenheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις την ταινία

© Universal Pictures

Σε σκηνοθεσία και σενάριο του Christopher Nolan, το Oppenheimer, το «αντίπαλο δέος» της Barbie της Greta Gerwig, έρχεται να παρασύρει το κοινό με την αγωνιώδη και παράδοξη ιστορία ενός αινιγματικού άντρα, που πρέπει να ρισκάρει να καταστρέψει τον κόσμο προκειμένου να τον σώσει.

Η νέα ταινία με την υπογραφή του Christopher Nolan, βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer (Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ) των Kai Bird και Martin J. Sherwin. Την παραγωγή της ταινίας συνυπογράφουν η υποψήφια για Όσκαρ και σύζυγος του Nolan, Emma Thomas, ο υποψήφιος για Όσκαρ Charles Roven και ο ίδιος ο Nolan.

Στην ταινία ο Cillian Murphy συνεργάζεται για πέμπτη φορά με τον Nolan (τριλογία Σκοτεινός Ιππότης, Inception, Dunkirk) και μεταμορφώνεται σε Julius Robert Oppenheimer, ενώ η Emily Blunt υποδύεται το ρόλο της συζύγου του, της βιολόγου και βοτανολόγου, Katherine “Kitty” Oppenheimer. Το all-star cast της ταινίας ολοκληρώνεται με ονόματα όπως Matt Damon, Robert Downey Jr.,  Florence Pugh, Kenneth Branagh, Jason Clarke κ.α.

Η ιστορία του Oppenheimer

Είτε δηλώνεις φαν των ταινιών του, είτε όχι δεν μπορείς να αρνηθείς ότι οι ταινίες του Christopher Nolan ξεπερνούν τα όρια της παραδοσιακής κινηματογραφικής αφήγησης. Αφηγούνται πάντα επικές ιστορίες για απίθανους ήρωες και παράτολμα σχέδια που εξετάζουν το αναπόφευκτο, την ηθική και την ύβρη των φιλόδοξων εγχειρημάτων. Από το Inception στο Interstellar και από το Dunkirk στο Tenet, o Nolan ανακαλύπτει τρόπους να κινείται ανάμεσα σε πραγματικότητα κι όνειρο, ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Τώρα, ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος-σκηνοθέτης, επιστρέφει με την πιο φιλόδοξη ταινία του, ένα επικό θρίλερ που καταβυθίζεται στην ψυχή ενός μοναδικού μυαλού. Αυτό του ευφυέστατου επιστήμονα πίσω από την εφεύρεση που άλλαξε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, παρόλο που η ύπαρξη της και μόνο αρκεί για να απειλήσει το μέλλον μας. H ταινία που διηγείται τη ζωή και την κληρονομιά του J. Robert Oppenheimer, του πατέρα της ατομικής βόμβας, λειτουργεί ως kind reminder του μεγαλείου και του τρόμου που κρύβει το είδος μας.

«Ήθελα να μεταφέρω το κοινό στο μυαλό και την εμπειρία ενός ανθρώπου που βρέθηκε στο κέντρο της μεγαλύτερης αλλαγής στην ιστορία» λέει ο Nolan. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Oppenheimer, είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε ποτέ. Δημιούργησε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, καλώς ή κακώς. Και πρέπει να δούμε την ιστορία του για να τον πιστέψουμε».

Πατώντας το κουμπί: Η δημιουργία της ταινίας

Oppenheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις την ταινία © Universal Pictures

Η κατασκευή της ατομικής βόμβας ήταν ένας θρίαμβος της ανθρώπινης εφευρετικότητας, αλλά πυροδότησε μία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με καταστροφικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο και έναν πρωτόγνωρο υπαρξιακό φόβο. Η επιθυμία του Nolan να κάνει την ταινία, γεννήθηκε από τον προβληματισμό των επιστημόνων στο Πρόγραμμα Μανχάταν.

«Το διάστημα μέχρι την πυρηνική δοκιμή Trinity, ο Oppenheimer και η ομάδα του αντιμετώπιζαν τη μικρή πιθανότητα ότι πατώντας το κουμπί και πυροδοτώντας την πρώτη βόμβα, μπορεί να κατέστρεφαν ολόκληρο τον πλανήτη» εξηγεί ο Nolan.

«Δεν υπήρχε μαθηματική ή θεωρητική βάση που απέκλειε αυτή την πιθανότητα, όσο μικρή κι αν ήταν. Κι όμως πάτησαν το κουμπί. Είναι μία εκπληκτική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία. Ήθελα να στείλω το κοινό σε αυτό το δωμάτιο, εκεί που πατήθηκε το κουμπί. Είναι η πιο απίστευτη στιγμή, αν το σκεφτείς. Το ρίσκο που είχε».

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Robert Oppenheimer, ήταν η βίβλος που καθοδήγησε όλες τις πτυχές της παραγωγής της ταινίας. Στη φάση της συγγραφής του σεναρίου, εφοδίασε τον Nolan με πλούσιες ιστορίες για να πλάσει το ενδιαφέρον πορτρέτο του Oppenheimer και να εξερευνήσει την ψυχολογία του.

«Η ιστορία του Oppenheimer είναι μία από τις σπουδαιότερες ιστορίες» έχει δηλώσει ο Nolan. «Είναι γεμάτη παράδοξα και ηθικά διλήμματα. Αυτό είναι το υλικό που με ενδιαφέρει. Ενώ η ταινία αποπειράται να βοηθήσει το κοινό να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά που κάνουν, την ίδια στιγμή αναρωτιέται αν θα έπρεπε να τα κάνουν.

Ο κινηματογράφος σαν αφηγηματικό μέσο παρασύρει με μοναδικό τρόπο το κοινό στην υποκειμενική εμπειρία, αφήνοντας το να κρίνει τα γεγονότα μέσα από τα μάτια των χαρακτήρων, αλλά δίνοντας και μία πιο αντικειμενική σκοπιά.

Σε διαφορετικά σημεία, προσπαθούμε να καταβυθιστούμε στην ψυχή του Oppenheimer και να στείλουμε το κοινό σε ένα συναισθηματικό ταξίδι. Αυτή ήταν η πρόκληση της ταινίας, να πούμε μέσα από την οπτική του την ιστορία ενός ανθρώπου που έχει εμπλακεί σε μία συναρπαστική και καταστροφική αλληλουχία γεγονότων, για τους σωστούς όμως λόγους».

Η ιστορία του Oppenheimer στα χρόνια που ακολούθησαν το Πρόγραμμα Μανχάταν, δίνει την οπτική στο έργο του και στην κληρονομιά του, ενώ εξετάζει τα κίνητρα και τις προσωπικότητες που επηρέασαν τη ζωή του. Η αφήγηση επικεντρώνεται στον Lewis Strauss, πρόεδρο της αμερικάνικης επιτροπής Ατομικής ενέργειας.

Ο Nolan αποφάσισε ότι οι σκηνές που εκτυλίσσονται μέσα από την οπτική του Oppenheimer θα είναι έγχρωμες (επίσης τις έγραψε σε πρώτο πρόσωπο, μία ακόμα ανορθόδοξη σεναριακή επιλογή), με περιστασιακές σουρεαλιστικές εικόνες που συμβολίζουν τον εσωτερικό του κόσμο. Οι σκηνές που επικεντρώνονται στον Strauss είναι ασπρόμαυρες.

Oppenheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις την ταινία © Universal Pictures

Oppenheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις την ταινία © Universal Pictures

«Είναι ασυνήθιστο» λέει ο Christopher Nolan για την απόφαση του να γράψει σε πρώτο πρόσωπο. «Αλλά το έκανε ξεκάθαρο σε όλους όσους διάβασαν το σενάριο ότι παρακολουθούν τη σκηνή μέσα από τα μάτια του Oppenhimer. Κοιτάμε πάνω από τον ώμο του, είμαστε μέσα στο μυαλό του, πηγαίνουμε παντού μαζί του».

Oppenheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις την νέα ταινία του Christopher Nolan © Universal Pictures
Oppenheimer: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν δεις την νέα ταινία του Christopher Nolan © Universal Pictures

Διαβάζοντας το σενάριο της ταινίας Oppenheimer για πρώτη φορά, η παραγωγός Emma Thomas, ενθουσιάστηκε με τη σύλληψη του Nolan.

«Το σενάριο της ταινίας εκφράζει το ενδιαφέρον του Nolan για την υποκειμενικότητα και την αντικειμενικότητα, για τις ιστορίες που ξετυλίγονται από διαφορές οπτικές» εξηγεί η Thomas. «Αλλά στο χαρτί, έκανε κάτι που δεν έχω ξαναδεί, έγραψε τα κομμάτια του Oppenheimer σε πρώτο πρόσωπο. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να περιγράψει την εσωτερική κατάσταση ενός χαρακτήρα. Ήταν από τα καλύτερα σενάρια που έχω διαβάσει ποτέ».

Η ταινία Oppenheimer κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 24 Αυγούστου, από την Tanweer.