WATCHLIST

One Day: Πώς η rom-com σειρά του Netflix διαφημίζει την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο

© 2022 Netflix, Inc.

Το One Day του Netflix είναι ο ορισμός της καλής τηλεόρασης αν α) έχεις διαβάσει το βιβλίο του David Nicholls, β) αν είσαι νοσταλγός των 90s και γ) αν λείπει ένα καλό ρομάντζο από τη ζωή σου. Επίσης, είναι ιδανική σειρά αν ψάχνεις το επόμενο τηλεοπτικό crush σου. Ή αν θέλεις να ρίξεις ένα καλό κλάμα. Γενικά, τα έχει όλα και συμφέρει.

Μέσα σε 14 επεισόδια βλέπεις το ζευγάρι που έψαχνε το σωστό timing για πάνω από μια δεκαετία. Το One Day είναι εντελώς αγγλική σειρά με πρωταγωνιστές την Ambika Mod (αν είδες τη σειρά This is Going to Hurt σίγουρα τη θυμάσαι) και τον Leo Woodall (που δεν μπορείς να τον ξεχάσεις από τότε που είδες το The White Lotus). Είναι γεμάτο νοσταλγία (το καλύτερο soundtrack για σένα που ήσουν νέος στα ’90s, είχες κινητό Nokia με κεραία και Sony Walkman), αλλά πάρα πολύ επίκαιρη αν ψάχνεις το άλλο σου μισό.

Έχει μια αισθητική Saltburn (στις τοποθεσίες μόνο, ευτυχώς). Και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο Netflix αυτό το χρόνο. Θα έλεγε κανείς ότι είναι το Normal People όχι για φασέους. Αν δεν έχεις ιδέα τι είναι το One Day, φαντάσου μια ιστορία αγάπης που διαρκεί 20 χρόνια ανάμεσα στην Emma και τον Dexter, που γνωρίζονται την ημέρα της αποφοίτησης τους από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (15 Ιουλίου 1988). Είναι κάτι παραπάνω από μια ταινία ενηλικίωσης. Μιλά για την έννοια της φιλίας, για το άγχος των 20αρηδων να βρουν τι θα κάνουν με τη ζωή τους, για τις σχέσεις, το σεξ, τους γάμους, τους αποτυχημένους γάμους, τον καρκίνο, την απώλεια ενός γονέα. Μιλάει για τη ζωή μας.

One Day © 2022 Netflix, Inc.

Ουσιαστικά το One Day σου λέει αυτό που ξέρεις, αν είσαι γύρω στα 40. Η ζωή σου ποτέ δεν θα σου βγει όπως τη φαντάστηκες στα 21 σου. Θα έχει πολλές ματαιώσεις, απορρίψεις, αποτυχίες και ραγισμένες καρδιές. Επίσης, συγχαρητήρια σε όποιον έκανε το casting κι έδωσε τον ρόλο μιας λευκής γυναίκας (Anne Hathaway) στην Ambika Mod. Κάθε επεισόδιο ξεκινά μια συνηθισμένη μέρα στη ζωή των 2 πρωταγωνιστών (στις 15 Ιουλίου) και τελειώνει με πολλά δάκρυα για όλες τις χαμένες ευκαιρίες στη ζωή μας. 

One Day © 2022 Netflix, Inc.

Το One Day σού δείχνει και τον αρχετυπικό προνομιούχο, ωραίο, αλαζόνα άντρα που βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο επειδή τον ερωτεύτηκες. Έχει θέματα δέσμευσης κι εθισμού και έχει τάξει την καρδιά του στην Emma. Από την οποία απαιτεί άρρητα να τον περιμένει να ωριμάσει. Δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί ο χαρακτήρας της Emma τού έδωσε τόσες πολλές ευκαιρίες στον αποτυχημένο πρώην παρουσιαστή τρας εκπομπών. Κατάλαβα όμως ότι το Netflix έδωσε στο λαό του, τον επόμενο Paul Mescal

One Day, επεισόδιο 4, καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα

Οι διακοπές, που όλοι έχουμε κάνει (οι γερασμένοι millennials). Σε παραλίες χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς κοσμοπλημμύρα, σε room to let με τη Βίβλο στο πρώτο συρτάρι και κανένα ίχνος τσιμεντοκονίας. Οι διακοπές που χάσαμε και οι Κυκλάδες που αποχαιρετήσαμε. Το One Day δίνει στους τηλεθεατές ρομαντικά ραντεβού στη Ρώμη (αυτή τη βεράντα στο Bio Hotel Raphaël τη λιγουρεύτηκα), στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο και στην Ελλάδα.

One Day © 2022 Netflix, Inc.

Οι διακοπές στην Πάρο είναι η καλύτερη διαφήμιση του νησιού (γιατί το λιμανάκι της Νάουσας δεν θυμίζει αυτό το γραφικό λιμανάκι της σειράς). Το 4ο επεισόδιο του One Day είναι μια ωδή στο πατροπαράδοτο ελληνικό, καρτποσταλικό καλοκαίρι. Με τις πεντακάθαρες παραλίες με την ξανθή άμμο, τα σοκάκια με τα φρεσκοβαμμένα πλακόστρωτα, τις γαλανόλευκες εκκλησίες και την κούκλα Παροικιά με τα ταβερνάκια στα στενά.

Το One Day είναι μια βουτιά στις αναμνήσεις μας. Και σου μαθαίνει ότι η συντροφικότητα και η αληθινή αγάπη είναι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.