ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Ο πιο εύκολος τρόπος να απολυμάνεις το κινητό σου

Unsplash

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις βήμα χωρίς να έχεις μαζί το κινητό σου. Από το πρωί που ξυπνάς μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθείς, το κινητό είναι δίπλα σου. Σε πολλές των περιπτώσεων είναι και δίπλα στο μαξιλάρι σου όσο κοιμάσαι. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό με υπευθυνότητα για εμάς αλλά και τους γύρω μας. Το κινητό σου θέλει τακτικό καθάρισμα.

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε συγκεκριμένες επιφάνειες (όπως είναι το γυαλί ή το σίδερο ή το πλαστικό) για πολλές ώρες, μέχρι και για 9 μέρες. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection, αναφέρεται το εξής:

«Παρότι δεν ξέρουμε τη μεταδοτικότητα του ιού σε επιφάνειες, μοιάζει πολύ σωστό να μειώσουμε μέσω απολύμανσης τις πιθανότητες να κολλήσουμε με τον τρόπο αυτό, ιδίως από τη στιγμή που πρόκειται για επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και βρίσκονται στο άμεσο περιβάλλον ενός ασθενούς.

Δεν χρειάζεται να φτερνιστείς στο κινητό σου για να του μεταδόσεις τον ιό. Αυτό που ανακαλύψαμε κατά τη μελέτη του ιού σε περιβάλλοντα εργασίας και σε γραφεία είναι ότι θα ακουμπήσεις μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιο και μετά ακουμπήσεις το κινητό σου. Μετά θα ξανακουμπήσεις το κινητό στο σπίτι σου και μετά οι γύρω σου τις επιφάνειες που έχει ακουμπήσει το κινητό σου».

Πώς θα απολυμάνεις το κινητό σου

Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι με τα αντιβακτηριδιακά-αντισηπτικά μαντηλάκια να το απολυμάνεις πολύ προσεκτικά.

Αν δεν διαθέτεις από αυτά θα πάρεις ένα πανί και θα ψεκάσεις πάνω σε αυτό αντιβακτηριδιακο σπρέι και έπειτα θα απολυμάνεις το κινητό σου.

Δεν θα πρέπει να ψεκάσεις απευθείας την οθόνη του κινητού γιατί υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσεις πρόβλημα στη συσκευή.

Μην ξεχνάς πως μπορείς μόνη σου να φτιάξεις ένα αντισηπτικό gel χεριών, το οποίο θα χρησιμοποιήσεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ώστε να καθαρίσεις το κινητό σου.

Την ίδια διαδικασία ακολουθείς και για τα ακουστικά σου, όπως και για το καλώδιό τους.