FITNESS

Ο απόλυτος οδηγός για να ξεπεράσεις τις δικαιολογίες και να ξεκινήσεις το τρέξιμο

«Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις, τα υπόλοιπα είναι απλώς επιμονή», έλεγε η Amelia Earhart που ήταν το συνώνυμο της τόλμης και του πείσματος καθώς υπήρξε η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που πέταξε πάνω απ’ τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τι θα έλεγες λοιπόν, να παραφράσουμε μια στάλα τα λόγια της πρωτοπόρου πιλότου και να τα εφαρμόσουμε σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας που διστάζουμε να ξεκινήσουμε;

Ας πάρουμε για παράδειγμα το τρέξιμο.

Το πιο δύσκολο πράγμα με το τρέξιμο, είναι η απόφαση να τρέξεις. Και αυτή η φράση έρχεται από έναν άνθρωπο που αρνείτο πεισματικά να γυμναστεί μέχρι τα 25 – εμένα. Απ’ όταν ξεκίνησα όμως, δεν τα παράτησα ποτέ. Πράγματι το μεγαλύτερο εμπόδιο ανάμεσα σε μένα που κάθομαι στον καναπέ και σε μένα που τρέχω ήταν ανέκαθεν οι δικαιολογίες. Και όταν λέω δικαιολογίες, εννοώ ακριβώς αυτούς τους ανύπαρκτους προβληματισμούς που μεταμφιέζονται σε σημαντικά προβλήματα προκειμένου να αναβάλουμε το να φορέσουμε τα αθλητικά μας και να βγούμε για τρέξιμο.

Κι απ’ ό, τι φαίνεται, δεν είμαι η μόνη.

Το τρέξιμο είναι απο τη φύση του ο πιο εύκολος, προσιτός και οικονομικός τρόπος άθλησης. Στα πλεονεκτήματά του, πρέπει σίγουρα να προστεθεί ότι αν τρέχεις έξω, μπορείς εύκολα να το συνδυάσεις με άλλες δουλειές ή να πας επιτέλους εκείνη την επίσκεψη στη γιαγιά σου. «Έρχομαι τρέχοντας», θα λες και θα το εννοείς.

Τι είναι όμως αυτό που ενώ υπάρχει η διάθεση, τελικά δεν το βάζεις στα πόδια; Ο ίδιος σου ο εαυτός.

Το τρέξιμο είναι μια βαθιά προσωπική υπόθεση και κάθε τι που νομίζεις ότι στέκεται εμπόδιο στο να το ξεκινήσεις, είναι αποκύημα της φαντασίας σου. Πάμε να αναιρέσουμε όλες τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείς για να μην τρέξεις, με τη βοήθεια της adidas.

Στο τέλος του κειμένου, θα έχεις ήδη δέσει τα κορδόνια σου.

«Δεν έχω καθόλου ενέργεια»

Είναι πολύ λογικό να νιώθεις ότι η σχολή, η δουλειά, η ζωή σού ρουφάει όλη την ενέργεια. Η κόπωση είναι από τις συχνότερες αιτίες που πατάει κανείς αναβολή στο προγραμματισμένο τρέξιμο.

Αυτή ήταν και η δικαιολογία της Μαρίας Κουβέλη, η οποία πολλές φορές φλέρταρε με την ιδέα να μην πάει για τρέξιμο μετά τη δουλειά, όπως είχε προγραμματίσει.

«Η καθημερινότητα είναι δύσκολη και πολλές φορές οι ρυθμοί της δουλειάς τόσο έντονοι και γρήγοροι, που νιώθω να μου απορροφούν ό,τι ενέργεια μού έχει απομείνει. Είναι μεγάλο challenge μετά από μία δύσκολη ημέρα στο γραφείο να καταφέρω να μείνω πιστή στο πρόγραμμα της γυμναστικής και να μην κάνω skip. 

Ναι, θα ήταν το πιο απλό, να το παραβλέψω και να γυρίσω σπίτι μου.

Έμαθα να μην ακούω το μυαλό μου, αλλά το σώμα μου, το οποίο χρειάζεται να το φροντίζω και να το κρατώ υγιές.

Δεν χρειάζομαι πολλά άλλωστε, για να μην αναβάλλω την προπόνηση. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, γιατί το μόνο που χρειάζομαι για να τρέξω είναι απλά ο εαυτός μου.», λέει η Μαρία.

Μια πολύ αποτελεσματική συμβουλή για τις φορές που νιώθεις την κούραση να σε καταβάλλει, είναι να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα ξεκινήσεις να τρέχεις για 10 λεπτά και μόλις νιώσεις να μην αντέχεις άλλο, θα σταματήσεις αμέσως. Η έκκριση ενδορφινών ξεκινά άμεσα με το τρέξιμο, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να μειωθούν τα συναισθήματα πόνου και εξάντλησης. Μια μικρή τρικλοποδιά στο μυαλό σου, μεταφράζεται σε μερικά χιλιόμετρα στο πάρκο, τόσο απλά.

Παρόλο που το να προφασιστώ έλλειψη χρόνου ή και ενέργειας ακούγεται πιο τίμιο σαν δικαιολογία, είναι φορές που απλά δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα. Και σίγουρα ούτε να πάω για τρέξιμο. Η έλλειψη κινήτρου πάει αγκαζέ με την αναβλητικότητα, πράγμα που σημαίνει πως πάντα την πληρώνει το πρόγραμμα γυμναστικής μου.

Η πιο χρήσιμη συμβουλή που θα σου δώσω για να αλλάξεις την ψυχολογία σου όταν βαριέσαι, είναι να το δεις αλλιώς. Βάλε την αγαπημένη σου μουσική στ’ ακουστικά. Φόρα το κολάν που αγκαλιάζει το σώμα σου μοναδικά και τα παπούτσια που κάνουν κάθε σου βήμα ανάλαφρο. Σκέψου ότι το τρέξιμο δεν είναι ακόμα μια υποχρέωση μέσα στη μέρα σου, αλλά μια ευκαιρία για διάλειμμα από τη δουλειά, το διάβασμα και τους τρελούς ρυθμούς της ζωής. Δες αυτά τα λεπτά ως τον χρόνο που αφιερώνεις στον εαυτό σου. Εναλλακτικά, απλά πάρε μια φίλη και τρέξτε μαζί.

«Έχω καλύτερες προτάσεις»

Ετοιμάζεσαι να τρέξεις, έχεις βάλει τα παπούτσια και τα αθλητικά σου ρούχα, αλλά σκάει μήνυμα από τους φίλους για καφέ. Ο πειρασμός είναι μέγαλος, αλλά πρέπει να αντισταθείς. Ο Νίκος Ράπτης το έζησε από πρώτο χέρι.

 

«Να πεις δικαιολογίες είναι τελικά το εύκολο κομμάτι. Σου κάνει καλό όμως; Με το χέρι στην καρδιά σου απαντάω, ΟΧΙ! Πρέπει να βάλεις το τρέξιμο και την προπόνηση στην καθημερινότητά σου. Θα είναι δύσκολο στην αρχή, όμως μια απόφαση είναι. Μετά θα σου γίνει συνήθεια, πίστεψέ με. Μια καλή συνήθεια που θα σου αλλάξει τη ζωή.», λέει ο Νίκος.

Όπως καταλαβαίνεις, δεν ακύρωσε το τρέξιμό του. Αυτό που έκανε είναι ότι εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο που μεσολαβούσε από το μήνυμα με την πρόταση των φίλων του, μέχρι τη στιγμή του ραντεβού, για να τρέξει μέχρι το μαγαζί που είχαν συνεννοηθεί να βρεθούν. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Στα απολύτως απαραίτητα αυτής της επιλογής φυσικά, είναι τα νέα adidas AVRYN που συνδυάζουν την τεχνολογία BOOST και BOUNCE με τελειώματα εμπνευσμένα από origami και συνδυάζονται με όλες τις καθημερινές εμφανίσεις. Ολοκλήρωσε το look του με το super stylish 3 Stripes Knitted Tennis Pants και το HIIT training Tee – ένα outfit που σε πάει παντού. Ιδανικό για το running session, αλλά και για εκείνον τον καφέ με τους φίλους που λέγαμε.

«Δεν έχω τον κατάλληλο εξοπλισμό»

Εδώ κι αν μιλάμε για μια απόλυτα αβάσιμη δικαιολογία. Το τρέξιμο δεν απαιτεί κανέναν ιδιαίτερο εξοπλισμό πέρα από την όρεξή σου. Έχοντας πει αυτό, θα σου δώσω μια ακόμα σημαντική συμβουλή, η οποία αφορά στους κατάλληλους συμμάχους. Διότι ενώ το να βγεις να τρέξεις δεν προϋποθέτει να έχεις κανένα smart gadget στα χέρια σου, πάντα βοηθά να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου με ρούχα και παπούτσια που σου φτιάχνουν τη διάθεση και φυσικά διευκολύνουν το έργο σου.

Πάμε να δούμε όλα όσα θα χρειαστείς για να βγεις εκεί έξω και να πετάς. Φυσικά, με τα φτερά που θα σου δώσει η adidas.

 

Το νέο adidas Ultraboost Light προσφέρει επική ενέργεια και ελαφρύ πάτημα σε κάθε βήμα. Το τελευταίο μοντέλο της πιο εμβληματικής σειράς running παπουτσιών έχει σχεδιαστεί με την πρωτοποριακή καινοτομία υλικού Light BOOST, ένα υλικό που είναι 30% ελαφρύτερο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκδόσεις του υλικού ΒΟΟST. Σχεδιασμένο για να παρέχει απόλυτη αντικραδασμική προστασία, άνεση και απόκριση, το νέο Ultraboost Light προσφέρει επική ενέργεια στο πάτημα του δρομέα. Εκατοντάδες κάψουλες BOOST «εκρήγνυνται» κάθε φορά που το πέλμα πατάει στην άσφαλτο.

Το κολάν Techfit Hyperglam της adidas, στηρίζει κάθε σου κίνηση. Είναι σχεδιασμένο με τεχνολογία Techfit που σου χαρίζει κομψή εφαρμογή συμπίεσης για άνεση και υποστήριξη. Νιώθεις τους μυς σου να καίνε; Τα mesh τμήματα επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ενώ η AEROREADY τεχνολογία απορροφά την υγρασία για στεγνή αίσθηση.

Εναλλακτικά, δοκίμασε το κολάν Optime Stash Pocket High Waisted. Έχει κομψή, λεία υφή και ύφασμα ελαστικότητας τεσσάρων κατευθύνσεων, ενώ έχει κατασκευαστεί χωρίς ραφές στα πλαϊνά και με άνετη, ψηλή μέση. Η τεχνολογία AEROREADY ρυθμίζει την υγρασία για μοναδική αίσθηση στην προπόνηση. Βάλε τα απαραίτητα στη βολική τσέπη στον μηρό και άσε τις τρεις χαρακτηριστικές ρίγες της adidas να τραβήξουν τα βλέμματα.

Ολοκλήρωσε το look σου με τα adidas essentials. T-shirts και ευελιξία σε πάνε παντού, τρέχοντας. 

Το μαλακό jersey ύφασμα είναι ιδανικό για κάθε μέρα και κάθε δραστηριότητα. Το 3-Stripes Tee υπόσχεται να σου προσφέρει άνεση, ενώ τραβάει τα βλέμματα με τις εμβληματικές του ρίγες.

Το Own the Run Tee είναι ιδανικό για τρέξιμο μικρών αποστάσεων. Το ύφασμα που αναπνέει είναι κατασκευασμένο με AEROREADY τεχνολογία που απορροφά την υγρασία για στεγνή αίσθηση.

 

Τώρα που οι δικαιολογίες τελείωσαν, το τρέξιμο είναι μονόδρομος.

Και για το τέλος, σου έχω ένα ακόμα σημαντικό tip: Κάν’ το πρώτα για σένα. Για να σου αποδείξεις, ότι τίποτα δεν σε σταματά. 

Θα τα πούμε κάπου εκεί έξω, όλοι εμείς που ανήκουμε στη φυλή όσων άφησαν τις δικαιολογίες στην άκρη για να τρέξουν. Και κάπου ανάμεσα σε μουσική και σωστές αναπνοές, θα διασταυρωθούν τα βλέμματά μας και θα κάνουμε το νεύμα εκείνο όσων φέρουν τα διακριτικά 3 Stripes. Ραντεβού στους δρόμους της πόλης.