WATCHLIST

Να γιατί η Ruby Rose είναι ό,τι πιο ξεχωριστό έχουμε δει

Όσοι είστε φανατικοί θαυμαστές του Orange Is The New Black, σίγουρα ξέρετε για τι πράγμα μιλάω. Όσοι δεν είστε, ετοιμαστείτε να γίνετε γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε ίσως για τη μοναδική σειρά που προβάλλει τόσο επιτυχημένα τη διαφορετικότητα των φύλων ή αλλιώς gender diversity.

Η συγκεκριμένη σειρά προβάλλεται στο αμερικάνικο Netflix και πραγματεύεται την ζωή των τροφίμων στις γυναικείες φυλακές του Connecticut, με πρωταγωνίστρια την Piper Chapman ή αλλιώς Taylor Schilling καταδικασμένη για εμπόριο ναρκωτικών – και προδομένη απ’ τη πρώην σύντροφό της, Alex Vause.

 

Το show είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο, κατά κύριο λόγο φτιαγμένο από γυναίκες, με κύριες πρωταγωνίστριες..γυναίκες. Με τη σειρά να έχει ήδη δημιουργήσει αίσθηση καθώς ασχολείται με την καθημερινότητα gay, straight και transgender ατόμων συγκεκριμένα στους χώρους των γυναικείων φυλακών, έρχεται να προβάλλει τον όρο της ‘ρευστότητας των φύλων’ ή αλλιώς gender fluidity με το τελευταίο addition, τη Stella Carlin ή αλλιώς Ruby Rose, η οποία έχει γίνει και το τελευταίο sensation στο κόσμο της δημοσιότητας.

Από τότε που ήταν VJ στο Αυστραλέζικο MTV το 2007 έχει υπάρξει το απόλυτο crush για το λεσβιακό κοινό σε όλο το κόσμο. Με την εμφάνισή της στο Orange Is The New Black, η Αυστραλέζα ηθοποιός, μοντέλο και DJ έχει προκαλέσει πανικό σε γυναίκες, straight ή gay αλλά και σε άντρες. Δηλώνει gender fluid και εξηγεί τον όρο:

H ρευστότητα των φύλων δεν προϋποθέτει να είσαι είτε στο ένα άκρο του φάσματος είτε στο άλλο. Προσωπικά κατά το μεγαλύτερο μέρος δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως κάποιο φύλο. Δεν είμαι άντρας, δεν νιώθω σαν γυναίκα, αλλά προφανώς γεννήθηκα γυναίκα. Έτσι λοιπόν, είμαι κάπου στη μέση που – στην τέλεια φαντασία μου – είναι σαν να έχεις τα καλύτερα και απ’ τα δύο φύλα.

Όταν η Ruby Rose παρουσιάστηκε στο κόσμο ως gender fluid πριν ένα χρόνο, έγραψε και πρωταγωνίστησε σε μία δικής της παραγωγής μικρού μήκους ταινίας -5 λεπτών – στην οποία αναπαράγει πως είναι να έχεις μία ταυτότητα η οποία αποκλίνει από το οποιοδήποτε κοινωνικό καθεστώς. “Όταν ήμουν μικρό παιδί ήμουν πεπεισμένη πως ήμουν αγόρι. Συνήθιζα να τυλίγω το στήθος μου με επιδέσμους πολύ σφιχτά, κάτι που κάνει πολύ κακό. Μετά, κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου προσπάθησα να γίνω πιο θηλυκή. Λίγο αργότερα, έκοψα τα μαλλιά μου πολύ κοντά και ξαναγύρισα περίπου εκεί που ξεκίνησα.”

 

Και συνεχίζει: [Το gender fluidity] έχει να κάνει με το ότι δεν χρειάζεται να υποκύψεις σε οποιαδήποτε κοινωνία – είτε είναι στη δουλειά, στην οικογένεια, στους φίλους, σε οποιονδήποτε – που σε κάνει να νιώθεις ότι πρέπει να έχεις κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκες έτσι. Δεν είναι καθόλου έτσι.

Υπάρχει μία ατάκα στο Orange Is The New Black που η Stella (Ruby Rose) κοροϊδεύει την Piper λέγοντας: ”Αχ. Γυναίκες. Δεν μπορείς να ζήσεις μαζί τους, δεν μπορείς να ζήσεις μακριά τους.” Και η Piper λέει: ”Τι? Δεν θεωρείς τον εαυτό σου γυναίκα;” και η Stella απαντά: ‘Μόνο επειδή οι επιλογές μου είναι περιορισμένες.” Είναι κάτι πολύ μικρό αλλά εγώ το μεταφράζω ως ότι είναι γυναίκα – προφανώς αφού είναι σε γυναικείες φυλακές – αλλά αν ήταν στο χέρι της δεν θα ήταν.

Αλλά τι επιλογή έχει; Να κάνει αλλαγή φύλου και να πάει σε ανδρικές φυλακές θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Το συμπέρασμα είναι πως μόνο εσύ ξέρεις ποιος γεννήθηκες να είσαι και πρέπει να έχεις την ελευθερία να είσαι αυτός.”

 

Η Ruby Rose είναι ένα ακόμα παράδειγμα για μία νέα πολιτιστική στροφή προς μία νέα αντίληψη για το τι σημαίνει το ‘φύλο’ σήμερα. Την ίδια περίοδο που η Caitlyn Jenner τάραξε τα νερά του Hollywood αποκτώντας τη ταυτότητα που πραγματικά ήθελε και η Miley Cyrus μίλησε και για τη δική της επιλογή να αυτοπροσδιορίζεται ως gender fluid, όλο και περισσότερες trans εμπειρίες βρίσκουν ανταπόκριση απ’ τα media.

Ζούμε σε μία εποχή που η προσωπική ταυτότητα του καθενός και κυρίως η σεξουαλικότητά του παύει επιτέλους να είναι κατακριτέα, σε μία εποχή που θα πρέπει να στηρίζονται οι προσωπικές επιλογές του κάθε ατόμου όχι μόνο στα media και με την ιδιότητα του ‘celebrity’ αλλά σε καθημερινή βάση, σε καθημερινούς ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, μικρούς, μεγάλους, gay, straight, bisexual, transgender, όλους. Ζούμε μία μεγάλη αλλαγή και θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.