ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μαρίλια Μητρούση: Η άρνηση να απαντήσει για τον Αλέξη Γεωργούλη δίχασε τις πρωινές εκπομπές

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Η Μαρίλια Μητρούση γνωρίζεται με τον Αλέξη Γεωργούλη. Μάλιστα πριν από κάποια χρόνια, το 2019 είχαν κυκλοφορήσει και φήμες ενός ειδυλλίου μεταξύ τους, τις οποίες τόσο εκείνη όσο και ο Αλέξης Γεωργούλης είχαν διαψεύσει σε συνεντεύξεις τους.

«Δεν είμαι ζευγάρι με τον Αλέξη Γεωργούλη. Με ενόχλησε το δημοσίευμα γιατί δε θέλω επειδή είμαι στην αρχή της επαγγελματικής μου πορείας, να αποκτήσω δημοσιότητα με ψευδή δημοσιεύματα», είχε πει τότε η Μαρίλια Μητρούση. «Γνωριζόμαστε με τη Μαρίλια, έχουμε βρεθεί στο Πήλιο. Από εκεί εμπνεύστηκε ο σεναριογράφος, που έβγαλε την είδηση», σημείωνε στο περιοδικό Hello ο Αλέξης Γεωργούλης.

Άνθρωποι είμαστε, ξεχνάμε και φτάσαμε στο 2023 ξεχνώντας τις εκατέρωθεν διαψεύσεις. Κάπως έτσι, η Μαρίλια Μητρούση, ήρθε αντιμέτωπη με ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον Αλέξη Γεωργούλη και τις καταγγελίες εις βάρος του για βιασμό και σωματική κακοποίηση, με αφορμή τα δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει τότε και την ήθελαν κοντά με τον ηθοποιό και ευρωβουλευτή.

Η Μαρίλια Μητρούση βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου Σκάλα Μνήμης του Αντώνη Ζαΐρη, σε γνωστό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Η Μαρίλια Μητρούση όπως και ο πατέρας της, Μιχάλης Μητρούσης, ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα τα οποία μίλησαν για το βιβλίο, ενώ μετά το πέρας της παρουσίασης η ηθοποιός κλήθηκε να κάνει δηλώσεις μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες των πρωινών, ψυχαγωγικών εκπομπών. Η Μαρίλια Μητρούση μίλησε αρχικά για το βιβλίο και έπειτα δέχτηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων για τον Αλέξη Γεωργούλη.

«Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη, να είστε καλά… Αυτό έχω να πω εγώ», απάντησε στην πρώτη ερώτηση που αφορούσε τις καταγγελίες εναντίον του Αλέξη Γεωργούλη και τη φημολογούμενη σχέση τους. «Παιδιά, ειλικρινά δεν θέλω να τοποθετηθώ καθόλου. Θέλω απλά να σας ξαναπώ χρόνια πολλά, μην μου ξανακάνετε αυτή την ερώτηση. Είμαστε εδώ πέρα για να μιλήσουμε για τις Σκάλες Μνήμης, ας μιλήσουμε για τις Σκάλες Μνήμης», σημείωσε σε νέα της απάντηση ενώ τη ρωτούσαν αν ο Αλέξης Γεωργούλης είναι βίαιος ή της ζητούσαν να σχολιάσει την τοποθέτηση της Μαρίας Σολωμού για το ίδιο θέμα. «Χρόνια πολλά», είπε ξανά και συνέχισε «Όχι δεν τοποθετούμαι καθόλου. Δεν… Χρόνια πολλά».

Ο Μιχάλης Μητρούσης πλησίασε και γελώντας είπε: «Τι κάνετε εδώ με το παιδί μου; Τι κάνετε εδώ πέρα με το παιδί μου;». Έπειτα οι δημοσιογράφοι του ανέφεραν τι ακριβώς έκαναν εκεί πέρα με το παιδί του. «Ε, τώρα παιδιά! Δεν το ξέρω το παιδί, δεν ξέρω το θέμα αυτό. Δεν παίρνω θέση, με συγχωρείτε πάρα πολύ γιατί δεν ξέρω καθόλου την ιστορία και ότι ξέρω είναι από εσάς. Αυτό θα κριθεί από τη δικαιοσύνη», είπε ο Μιχάλης Μητρούσης.

Η Μαρίλια Μητρούση ρωτήθηκε ξανά και ξανά για τον Αλέξη Γεωργούλη από αρκετούς δημοσιογράφους που προφανώς ήταν εκεί για να τη ρωτήσουν γι’ αυτό το ζήτημα της επικαιρότητας κι όχι μόνο για το βιβλίο που παρουσίασε. Η Μαρίλια Μητρούση αρνήθηκε ξανά και ξανά να απαντήσει. Ήταν δικαίωμα της να μην απαντήσει, όπως ήταν και δικαίωμα των δημοσιογράφων να ρωτήσουν. Μία φορά βέβαια, όχι δέκα.

Super Κατερίνα: Η Μαρίλια Μητρούση και η «περιέργη αντίδραση»

Οι πρωινές εκπομπές που φιλοξένησαν το συγκεκριμένο απόσπασμα, έκαναν και τον αντίστοιχο σχολιασμό. Κι εκεί βλέπεις και τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Για παράδειγμα στην εκπομπή Super Κατερίνα, η στάση της Μαρίλιας Μητρούση ήταν εκείνη που χαρακτηρίστηκε περίεργη κι όχι αυτή των επίμονων δημοσιογράφων.

«Οι καλοί συνάδελφοι την ρώτησαν για την υπόθεση του Γεωργούλη, με αφορμή αυτό ακριβώς που είπες, είχε γραφτεί ότι οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν ζευγάρι. Είναι πολύ περίεργη η αντίδρασή της, αλλά και αυτή του πατέρα της που εισβάλλει την ώρα που γίνονται οι δηλώσεις», ήταν ο τρόπος με τον οποίο προλόγισε το θέμα ο Στέφανος Κωνσταντινίδης στην εκπομπή Super Κατερίνα.

Τι είναι περίεργο ακριβώς αναρωτιέμαι. Γιατί είναι περίεργο κάποιος να αρνείται να τοποθετηθεί σε ένα θέμα στο οποίο δεν θέλει να τοποθετηθεί; Το μόνο περίεργο είναι που ενώ συνεχίζουν να τη ρωτούν για το ίδιο θέμα εκείνη δεν φεύγει. Το μόνο περίεργο είναι που περιμένει να γίνει σεβαστή η άρνησή της, αλλά και το γεγονός ότι δεν γίνεται σεβαστή.

Η «παρέμβαση» του Μιχάλη Μητρούση με χιούμορ και διάθεση να προστατεύσει την κόρη του που στα πρώτα της βήματα στην υποκριτική, ίσως δεν είναι εξοικειωμένη με τις τηλεοπτικές δηλώσεις, δεν είναι περίεργη επίσης. Απλά οι υπόλοιποι που έχουν βρεθεί στη θέση της Μαρίλιας Μητρούση, δεν είχαν κοντά τους έναν πιο έμπειρο από εκείνους άνθρωπο γύρω τους για να πιαστούν.

Πάμε Δανάη: Ο διάλογος Γιώργου Κρικοριάν – Δανάης Μπάρκα που έκρυβε αλήθειες

Στην εκπομπή Πάμε Δανάη θα βρεις τη μέση οδό. Εκεί υπήρξαν φωνές που υποστήριξαν τόσο τη στάση της Μαρίλιας Μητρούση όσο και των δημοσιογράφων που βρίσκονται εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους. Όπου δουλειά μπορείς να βάλεις την εντολή των αρχισυντακτών τους να έχουν υλικό για να γεμίσουν το slot που αφορά την υπόθεση Γεωργούλη την επόμενη μέρα.

«Απορώ με τα σχόλια που λένε “Βέβαια δεν το αντιμετώπισαν το ίδιο, δεν μίλησαν”. Φυσικά και κανείς δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει το ίδιο όταν έναν άνθρωπο τον γνωρίζεις κι έναν άλλο που δεν τον γνωρίζεις. Δεν λέω ότι πρέπει να καταδικάζεις τους αγνώστους και να μην καταδικάζεις αυτούς που μπορεί να γνωρίσεις. Όταν οι άνθρωποι αποδειχτεί ότι έχουν πράξει εγκλήματα να τους καταδικάσουμε και να τους δείξουμε και με το δάχτυλο. Όμως πριν δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μεμπτό να κρατάμε την ψυχραιμία μας σε όλες τις υποθέσεις, τονίζω», είπε σχετικά η Δανάη Μπάρκα σχολιάζοντας το θέμα και σε άλλο σημείο τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κρικοριάν για να αναδείξει το αυτονόητο. Οι ερωτήσεις για τα θέματα της επικαιρότητας ποτέ δεν θα εκλείψουν από τις δηλώσεις των επωνύμων.

«Είναι λογικό να ερωτηθούν άνθρωποι που υπήρξαν μαζί του ως παρέα, γιατί είναι θέμα που απασχολεί και είναι θέμα επικαιρότητας. Υπάρχει κομψός τρόπος να ρωτήσεις. Αυτός δεν ήταν κομψός τρόπος», σημείωσε ο δημοσιογράφος και η παρουσίαστρια απάντησε με μία εξίσου εύλογη απορία. «Δεν υπάρχει όμως ένα όριο; 6 ερωτήσεις και μετά μπροστά στον κύριο Μητρούση άλλες 3. Το να κάνεις τον άλλο να αισθάνεται αμήχανα και πίεση είναι άσχημο», είπε.

«Πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας, δεν θα το κάνουν οι άλλοι για εμάς. Όταν βρίσκεσαι σε ένα τέτοιο συμβάν, σε ένα τέτοιο γεγονός, αν θα πάς να μιλήσεις μπροστά στις κάμερες, δεν θα πας να μιλήσεις μόνο για το βιβλίο ή την πρεμιέρα ή για κάτι άλλο. Μπορείς ευγενικά να αποφύγεις να μιλήσεις τις κάμερες. Θα μου πεις γιατί να μη ρωτήσουν πιο ευγενικά ή χωρίς τέτοια επιμονή, αλλά ίσως κι εμείς πρέπει να προστατεύουμε τον εαυτό μας», τόνισε έπειτα ο Γιώργος Κρικοριάν λέγοντας μία ακόμα αλήθεια που αν όλοι εφάρμοζαν θα είχαμε τηλεοπτικές δηλώσεις με λιγότερα νεύρα, περισότερα χαμόγελα και στον τηλεοπτικό κόσμο που αγαπά την ίντρικα, σίγουρα με λιγότερο ενδιαφέρον.

Το Πρωινό: Το ξέσπασμα του Γιώργου Λιάγκα κατά των δημοσιογράφων που ρωτούσαν τη Μαρίλια Μητρούση

Στο άλλο άκρο πέρασε στον σχολιασμό του ο Γιώργος Λιάγκας στην εκπομπή Πρωινό. Ο παρουσιαστής τοποθετήθηκε εναντίον των δημοσιογράφων που διατύπωσαν τις συνεχείς ερωτήσεις τους για τον Αλέξη Γεωργούλη στη Μαρίλια Μητρούση και έκανε λόγο για ντροπή και διαπόμπευση.

«Για μένα αυτό είναι διαπόμπευση και ντροπή. Θα μου πείτε γιατί το έπαιξα. Για να πω αυτό που θέλω να πω. Αυτή είναι διαπόμπευση. Με ποιο δικαίωμα ένας άνθρωπος που δεν έχει ο ίδιος δημοσιοποιήσει μία σχέση του, ερωτάται πιεστικά από δημοσιογράφους τι έχει να πει επειδή είχαν ακουστεί φήμες ότι τα έχει με τον Γεωργούλη», είπε αρχικά ο Γιώργος Λιάγκας.

«Να ρωτήσουμε τον κ. Μπισμπίκη και την κα Βανδή πώς αισθάνονται ο ένας για τον άλλον, όταν οι ίδιοι δημοσιοποίησαν τη σχέση τους είναι απόλυτα θεμιτό. Όμως, είχε δημοσιοποιήσει η κα Μητρούση τη σχέση της με τον Γεωργούλη; Με ποιο δικαίωμα οι δημοσιογράφοι την έχουν στήσει σε ένα τοίχο και τη ρωτούν για τη σχέση της; Θα μπορούσαν να πουν ότι ξέραμε ότι κάνατε παρέα αλλά ότι είχατε σχέση για ποιο λόγο να τον ρωτήσουν; Αυτό είναι διαπόμπευση για εμένα. Και όχι η κυρία που βιάστηκε, αν βιάστηκε, που είναι προς τιμήν της που βγήκε να το πει», συνέχισε εξισώνοντας τον βιασμό με τηλεοπτικές δηλώσεις στις οποίες η Μαρίλια Μητρούση συναίνεσε ακόμα κι αν δεν ήθελε να απαντήσει σε κάποιες από αυτές και δεν χρειάστηκε τελικά να το κάνει. Κάπου εκεί η μπάλα χάθηκε.

Είπαμε, δεν είναι ωραίο να επιμένεις, αλλά δικαίωμά σου είναι να ρωτάς. Είπαμε, δεν είναι ωραίο να σηκώνεσαι να φεύγεις, αλλά δικαίωμά σου είναι να μη δέχεσαι να απαντήσεις.

Αλλά όχι και να θεωρούμε διαπόμπευση την αναφορά σε παλιότερα δημοσίευματα (τα οποία σχεδόν κατά κανόνα χρησιμοποιούνται σε κάθε συνέντευξη επωνύμου για τη γένεση νέων ερωτήσεων) και μάλιστα να τη συγκρίνουμε με αυτή που μπορεί να υποστεί ένα θύμα βιασμού που προσπαθεί να προστατεύσει την ανωνυμία του και τελικά βλέπει τον εαυτό του στα «μανταλάκια». Κάπου πρέπει να υπάρχει ένα όριο, και το όριο δεν αφορά τόσο το κομμάτι των ερωταπαντήσεων, αλλά τον σχολιασμό μας, κύριε Λιάγκα.

«Και μπράβο στον κ. Μητρούση που αντί να τους στείλει όλους στο διάολο και με το δίκιο του, βγήκε με χιούμορ και προστατευτικά και είπε στους δημοσιογράφους να την αφήσουν. Αν τους έλεγε να πάνε στο διάολο και θα τον δικαιολογούσα κιόλας. Και έχουμε και δικό μας μικρόφωνο και το λέω. Για μένα είναι λάθος όλων των δημοσιογράφων και ημών», κατέληξε ο Γιώργος Λιάγκας.

Ας θυμήσουμε κάτι βασικό. Οι άνθρωποι είναι εκατέρωθεν εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους. Και στο πλαίσιο της δουλειάς τους έχουν μία συναναστροφή. Η Μαρίλια Μητρούση και ο Μιχάλης Μητρούσης ήταν εκεί για να προωθήσουν στο μέτρο που τους αναλογεί το βιβλίο που παρουσίασαν και οι δημοσιογράφοι ήταν εκεί για να καλύψουν τη θεματολογία των πρωινών, ψυχαγωγικών εκπομπών της ελληνικής τηλεόρασης και όχι μίας εκπομπής λόγου και τέχνης. Θα το ξαναπώ μία ακόμα φορά. Είναι δικαίωμα των δημοσιογράφων να κάνουν τις ερωτήσεις που τους έχει ζητηθεί να κάνουν. Είναι δικαίωμα των συνεντευξιαζόμενων να μην απαντούν αν δεν το θέλουν.

Σίγουρα όλα θα ήταν καλύτερα και ευκολότερα αν είχε προηγηθεί μία 2λεπτη έρευνα απ’ όπου θα προέκυπτε ότι η Μαρίλια Μητρούση είχε διαψεύσει τη σχέση της με τον Αλέξη Γεωργούλη. Σίγουρα όλα θα ήταν καλύτερα αν μετά τη δεύτερη ερώτηση που δεν απάντησε η ηθοποιός σταματούσαν να τη ρωτούν. Σίγουρα όλα θα ήταν καλύτερα αν οι τηλεοπτικές εκπομπές δεν έψαχναν να βρουν κάποιον να κατηγορήσουν για μία απλά αμήχανη στιγμή του τηλεοπτικού ρεπορτάζ.

Το πιο σημαντικό όλων όμως, είναι αυτό που είπε στο κλείσιμο των δηλώσεών της η Μαρίλια Μητρούση. «Αυτό το πράγμα δεν έχει να κάνει μόνο με το κίνημα #MeToo που βρίσκεται στη δική μας τη δουλειά που είναι στα φώτα. Αυτό πρέπει να συμβαίνει σε όλους τους χώρους, οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε και να μην είναι κανένας μόνος του. Για οτιδήποτε, θα αποφανθεί η δικαιοσύνη», εξήγησε η ηθοποιός. Κι εκεί είναι η ουσία.