ΣΕΙΡΕΣ

Love On The Spectrum: Η σειρά του Netflix για τον αυτισμό και τις σχέσεις, με την οποία ταυτιζόμαστε όλοι

Αν έχεις Netflix και δεν χάνεις σειρές και ταινίες για τον έρωτα και τις σχέσεις, το αυστραλιανό “Love on the Spectrum” θα σου βγει σίγουρα στα προτεινόμενα. Πρόκειται για μία σειρά που παρουσιάζει τις ιστορίες νέων ανθρώπων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

Αν και ο ιατρικός όρος υπάρχει από το 1908, υπάρχει μεγάλη άγνοια για το τι είναι αυτισμός και τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που τον έχουν. Έρευνα του 2016 κατέληξε στο ότι 1 στα 68 παιδιά είναι μέσα στο φάσμα ενώ έρευνα του 2017 λέει ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλή αντίληψη για το τι είναι αυτισμός.

Εδώ στην Ελλάδα, είχαμε πάρει μία γεύση από την καταπληκτική σειρά «Η λέξη που δεν λες», που ήταν γυρισμένη στην Κρήτη και πώς οι γονείς ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται ότι ο γιος τους έχει αυτισμό. Σειρά που δυστυχώς τελείωσε νωρίς. Τώρα, το Netflix μας δίνει την ενήλικη εκδοχή. «Προετοιμάζουμε τα παιδιά στο σχολείο για το πώς να τα βγάζουν πέρα με το σχολείο και τους φίλους τους, αλλά κανείς δεν είναι εκεί για να τους βοηθήσει όταν ενηλικιώνονται και καλούνται να ανακαλύψουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων», επισημαίνει η ειδικός που βοηθά κάποια από τα πρόσωπα που βλέπουμε στο Love On The Spectrum.

Το φάσμα του αυτισμού είναι μεγάλο. Κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετικοί και αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τους άλλους ανθρώπους. Όπως όλοι μας δηλαδή. Η σειρά έχει πάρει ξεχωριστές περιπτώσεις, στο ηλικιακό γκρουπ των 20 και μάς δείχνει την πρόκληση του να βγεις ένα πρώτο ραντεβού, ανάλογα με τη δυσκολία που αντιμετωπίζεις.

Οι πρωταγωνιστές του “Love On The Spectrum”

Ο Michael είναι ένα αγόρι 25 ετών που ονειρεύεται να βρει τη σύζυγό του. Έχει πολύ χιούμορ, λέει τα πράγματα με το όνομά τους και ανησυχεί μήπως το ραντεβού του δεν περάσει καλά. Η Ruth και ο Thomas είναι μαζί αρκετά χρόνια. Ο Thomas έχει αυτισμό πιο ήπιας μορφής, αλλά η σχέση τους είναι υπέροχη. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα αν οι άνθρωποι που έχουν αυτισμό, μπορούν να κάνουν σχέση με ανθρώπους που δεν έχουν. Οι πρωταγωνιστές του Love On The Spectrum υποστηρίζουν ότι είχαν κακή εμπειρία, ενώ βλέπουμε και ένα ανάλογο ραντεβού στη σειρά. Στην πλειοψηφία πάντως, οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτισμό, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποια σοβαρή ασθένεια και απομακρύνονται όταν το μαθαίνουν.

Η παραγωγή του Netflix έχει δημιουργήσει αυτήν τη σειρά με ιστορίες προσώπων, ενώ ταυτόχρονα οργανώνει ραντεβού και καταγράφει τη διαδικασία. Και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι. Για κάποιες περιπτώσεις, μία έξοδος αποτελεί μεγάλη πρόκληση και μπορεί να τη διακόψουν επειδή νιώθουν ότι δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν. Το υπόλοιπο μέρος όμως είναι αυτό που περνούν όλοι οι άνθρωποι.

Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τον αυτισμό και τις δυσκολίες που μπορεί να προκαλεί σε κοινωνικό επίπεδο, το dating είναι το ίδιο για όλους. Γνωρίζεις κάποιον, βγαίνεις ένα ραντεβού και σκυλοβαριέσαι. Ή βγαίνεις ένα ραντεβού, σου αρέσει και στο δεύτερο συνειδητοποιείς ότι δεν υπήρξε ποτέ χημεία. Ή ζεις την απόρριψη, στενοχωριέσαι και αποφασίζεις να συνεχίσεις. Όπως σε όλα τα πρώτα ραντεβού, υπάρχουν αυτά τα λεπτά αμήχανης στιγμής που δεν ξέρεις αν πρέπει να πληρώσεις εσύ ή ο άλλος. Αν είναι οκ να δώσετε μισά μισά και αν στην πραγματικότητα αυτό σε ξενερώνει.

Δεν διαφέρεις σε τίποτα με την Chloe. Είναι ένα κορίτσι 19 χρονών, που νιώθει ότι είναι αμφιφυλόφιλη αλλά το ψάχνει ακόμα. Βγαίνει με άτομα διαφορετικού φύλου, που έχουν αυτισμό. Η Μaddi είναι άνετη, κοινωνική και έχει πανέξυπνο χιούμορ. Διαπιστώνει όμως ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να βρεις τον έρωτα. Τι κοινό έχουν όλοι; Απίστευτα υποστηρικτικούς γονείς. Κηδεμόνες που τους φροντίζουν, τους καθοδηγούν όταν χρειάζεται και τους αποδέχονται για αυτό που είναι. Πράγμα που αποτελεί και τη βάση αυτών των παιδιών. Όλων μας ίσως;

Γιατί να δεις τη σειρά του Netflix

Πρέπει να δεις αυτή τη σειρά για πολλούς λόγους. Για να εξοικειωθείς και να μάθεις κι άλλα πράγματα για το φάσμα του αυτισμού. Γιατί είναι απαραίτητο να ενημερώνεσαι και να μην μένεις σε στερεότυπα που ανήκουν στο παρελθόν. Γιατί θα ταυτιστείς με πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, που ψάχνουν την αγάπη. Που μπαίνουν στην αρένα του dating, κι ας φοβούνται. Που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν. Που βλέπουν τον εαυτό τους ως κάτι διαφορετικό αλλά και τόσο ίδιο με τους άλλους. Και όπως όλα δείχνουν, το Love On The Spectrum θα επιστρέψει με δεύτερο κύκλο.