LIFE
SPONSORED

Lifebuoy: Ένα θρυλικό σαπούνι με αποστολή που σώζει ακόμα τον κόσμο

Unsplash

Ζούμε σε περίοδο πανδημίας. Να μία πρόταση που μέχρι πριν έναν χρόνο δεν θα σκεφτόμασταν ότι θα γράφαμε ή θα διαβάζαμε. Κι όμως ζούμε. Και η πανδημία αυτή είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα, σε πολλά επίπεδα. Εκπαιδευτήκαμε στο επίπεδο της ατομικής μας ευθύνης και εκπαιδευτήκαμε και σε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε από έναν νέο ιό. Το πιο σημαντικό απ’ όλα αυτά, το ξέραμε ήδη. Το πιο σημαντικό μας όπλο, ήταν και είναι το σαπούνι. Φαντάζεσαι η πανδημία να μας είχε βρει σε μία εποχή που το σαπούνι δεν ήταν ανάμεσα στα απαραίτητα αγαθά που έμπαιναν σε κάθε σπίτι; Ω ναι, υπήρχε μια τέτοια εποχή. Μέχρι που δημιουργήθηκε το Lifebuoy.

Το σαπούνι με το παράξενο όνομα έχει μακρά και πολύ συγκινητική ιστορία. Lifebuoy σημαίνει «σωσίβιο» κι αυτή η «μπάρα» σαπουνιού θέλησε να γίνει πριν από 127 χρόνια το σωσίβιο των ανθρώπων που μαστίζονταν από τις μεταδοτικές ασθένειες. Ήταν ένα σαπούνι με αποστολή, η οποία δεν ήταν άλλη από το να μάθει στους ανθρώπους την αξία της υγιεινής συνήθειας του πλυσίματος των χεριών. Θα σε γυρίσω πίσω στον χρόνο για να καταλάβεις περισσότερα για το σαπούνι Lifebuoy, το οποίο έρχεται σύντομα και στην Ελλάδα.

Το σαπούνι μας ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, ως λέξη προέρχεται από το λατινικό sapo ενώ οι πρώτες σαπωνοποιίες ιδρύθηκαν τον 7ο αιώνα μ.Χ. στη Μέση Ανατολή. Το σαπούνι συνίστατο ως μέσο πρόληψης από τις δερματικές παθήσεις ο γιατρός της αρχαιότητας Γαληνός, ενώ ήταν εκατοντάδες χρόνια αργότερα που η ιατρική κοινότητα κατάλαβε τη σημασία που είχε η υγιεινή των δικών της χεριών για να μη μεταδίδουν μικρόβια στους ασθενείς. Ήταν το 1847 που ο γιατρός Ignaz Semmelweis τόνισε ότι το σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιείται πριν από κάθε ιατρική πράξη. Τη «σκυτάλη» για να μεταδώσει τη γνώση εκτός της ιατρικής κοινότητας, πήρε στη συνέχεια o William Hesketh Lever.

lifebuoy

Ο Βρετανός William Hesketh Lever ήταν εφευρέτης, πατέρας των Lever Brothers που ίδρυσαν την εταιρεία που αργότερα θα γινόταν η γνωστή σε όλους μας Unilever. Εκτός από εφευρέτης ήταν και ανθρωπιστής. Η αγάπη του για τη γνώση και τον άνθρωπο ήταν αυτή που γέννησε το 1894 το Lifebuoy και που του έδωσε τον ειδικό σκοπό του. Ήταν εξαρχής ένα σαπούνι με αποστολή, ένα προσιτό σε τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που όπως είπε ο ίδιος ο εφευρέτης όταν το παρουσίασε είχε σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους». Ο θρύλος είχε ήδη δημιουργηθεί στη βικτωριανή Βρετανία που από τη μια χαρακτηριζόταν από γενική ευημερία, επιβλητική αρχιτεκτονική και πολυτέλεια και από την άλλη από μεταδοτικές ασθένειες που θέριζαν τον πληθυσμό, όπως η χολέρα.

Η συμβολή του Lifebuoy στην εξοικείωση των Βρετανών με τη συνήθεια του να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι ήταν σημαντική. Κάπως έτσι το Lifebuoy υπήρξε το σωσίβιο για έναν λαό προκειμένου να προστατευτεί από την επιδημία της χολέρας. Όταν το 1918 ήρθε η Ισπανική γρίπη όλοι ήταν πολύ πιο έτοιμοι, εκπαιδευμένοι ήδη στην ατομική υγιεινή από το Lifebuoy. Κι αν πιστεύεις ότι εκεί το σαπούνι – σωσίβιο ολοκλήρωσε την αποστολή του, σκέψου ξανά.

lifebuoy

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το σαπούνι που θέλησε να σώσει την ανθρωπότητα ήρθε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κάτοικοι του βομβαρδισμένου Λονδίνου έχασαν τα σπίτια τους και μαζί οποιαδήποτε υποδομή θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την ατομική τους υγιεινή. Τότε το Lifebuoy πρωταγωνίστησε σε μία εκστρατεία προσφοράς δωρεάν κινητών λουτρών για τους κατοίκους της βομβαρδισμένης πρωτεύουσας. Το σωσίβιο ήταν πάλι εκεί για να πιαστούν.

Το Lifebuoy δεν ξέχασε ποτέ την αποστολή που είχε στο νου του ο εφευρέτης του κι αυτό είναι που το έκανε να ξεχωρίζει ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες άλλες «μπάρες» σαπουνιών. Αυτό και βέβαια τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Το 2010 αυτή η αποστολή ανανεώθηκε με τη δέσμευση του Lifebuoy να προσεγγίσει μέχρι το 2020 ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

lifebuoy

Κι αν το 2020 δεν μας χρειαζόταν αυτή η εκστρατεία ακόμα περισσότερο τότε δεν ξέρω πότε την είχαμε περισσότερη ανάγκη. Στην εποχή της πανδημίας το Lifebuoy ήταν στα χέρια των ανθρώπων από την πρώτη στιγμή και μαζί με τις μάσκες και τις αποστάσεις έγινε ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα μας. Πολύ σύντομα θα μπει και στο οπλοστάσιο της Ελλάδας και ανυπομονούμε γι’ αυτό.

Μέχρι τότε εξακολουθούμε να το θαυμάζουμε για την προσπάθειά του να προσεγγίσει όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το θαυμάζουμε και για το πρόγραμμα “Help Child Reach 5” που αποτελεί μια ανθρωπιστική αποστολή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, για να πραγματοποιήσει μια ουσιαστική αλλαγή σε κάποια πολύ μακάβρια στατιστικά στοιχεία. Κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τα παιδιά μάθουν να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Ένα σαπούνι κυριολεκτικά σωσίβιο.