HACK MY LIFE

Λεκές από κεράσι: Ο εύκολος τρόπος να τον καθαρίσεις αποτελεσματικά. Σαν να μην συνέβη ποτέ

Pexels

Το φρούτο που προμηνύει την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, δηλαδή το κεράσι, βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά τα δροσερά superfoods που αγαπάμε να τρώμε αυτήν την περίοδο. Είτε τα χρησιμοποιείς ως συστατικό στο smoothie, είτε ως topping στα pancakes, είτε είναι το snack που παίρνεις στο γραφείο και την παραλία, είτε είναι το απογευματινό σου γεύμα, είτε το βράδυ σου μαζί με γιαούρτι, τα κεράσια έχουν καλά κρυμμένα οφέλη για το well-being σου και την υγεία του δέρματός σου. Ωστόσο, η πικρή αλήθεια είναι ότι λερώνουν.

Θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι αυτό το έντονο, κόκκινο γυαλιστερό χρώμα που χαρακτηρίζει το κεράσι είναι ένα χάρμα οφθαλμών από μόνο του, το οποίο δεν είναι και τόσο ευχάριστο όταν το βλέπεις να στάζει στα αγαπημένα σου ρούχα, στο σεντόνι ή στο χαλί σου. Δεν θέλω να πανικοβάλλεσαι. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις είναι πιο απλά απ’ όσο φαντάζεσαι, για να ξεφορτωθείς τον ενοχλητικό λεκέ από το ζουμερό κεράσι που μόλις δάγκωσες με πάθος.

Λεκές από κεράσι σε λευκά είδη και ρούχα

Βήματα:

 • Αφαιρείς τυχόν υπολείμματα

Αφαιρείς τυχόν κομματάκια από το κεράσι με ένα θαμπό μαχαίρι ή την άκρη μιας πιστωτικής κάρτας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να να μην τρίψεις τον λεκέ από κεράσι και εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες του υφάσματος. Εάν ο λεκές είναι υγρός (πχ. από χυμό κεράσι), ταμπονάρεις με ένα πανί ή μία χαρτοπετσέτα για να απομακρύνεις τα πολλά υγρά.

 • Προ-επεξεργάζεσαι τον λεκέ

Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, κρατάς το ύφασμα κάτω από τη βρύση και ξεπλένεις με άφθονο, κρύο νερό για να εξαναγκάσεις τον λεκέ να βγει από τις ίνες, ρίχνοντας νερό από την αντίθετη πλευρά του υφάσματος.

Στη συνέχεια χρησιμοποιείς απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι. Τρίβεις το λεκιασμένο σημείο από κεράσι για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν βάλεις πλυντήριο. Εάν δεν έχεις απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία μικρή δόση υγρού απορρυπαντικού για πλυντήριο.

 • Βάζεις πλυντήριο

Πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία (αυτή που συνίσταται για το ύφασμα), χρησιμοποιώντας ένα καλό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Μόλις το πρόγραμμα πλύσης ολοκληρωθεί, βεβαιώσου ότι ο λεκές έχει φύγει από το ύφασμα τελείως, πριν το απλώσεις για στέγνωμα.

Extra tip για λευκά υφάσματα: Ο λεκές από κεράσι είναι πολύ πιθανόν να επιμείνει σε λευκά υφάσματα. Σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιείς ένα διάλυμα από χλωρίνη και νερό για να αφαιρέσεις την κόκκινη στάμπα από τα λευκά υφάσματα, που έχουν κατασκευαστεί από φυσικές ίνες (βαμβάκι και λινό). Βυθίζεις τελείως τα λεκιασμένα ρούχα ή τα λευκά είδη και τα αφήνεις να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.

Λεκές από κεράσια σε χαλί και ταπετσαρία

Παρόμοια διαδικασία ακολουθείς και για λεκέ από κεράσι σε χαλί ή ταπετσαρία. Φρόντισε να μην βρέξεις υπερβολικά την ταπετσαρία κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μούχλας.

Βήματα:

 • Αφαιρείς τυχόν υπολείμματα

Χρησιμοποιείς ένα κουτάλι ή ένα θαμπό μαχαίρι για να απομακρύνεις τυχόν κομματάκια από το κεράσι που έπεσε στο χαλί ή στο ύφασμα της ταπετσαρίας. Αποφεύγεις το τρίψιμο, το οποίο μπορεί να απλώσει τον λεκέ και να τον σπρώχνει βαθύτερα στις ίνες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείς μια λευκή χαρτοπετσέτα ή καθαρό λευκό πανί για να αφαιρέσεις όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Ξεκινάς να τρίβεις περιμετρικά του λεκέ και πάντα προς το κέντρο, για να εμποδίσεις την εξάπλωσή του.

 • Καθαρίζεις τον λεκέ με καθαριστικό διάλυμα

Σε μία μικρή λεκάνη, δημιουργείς ένα διάλυμα από 1 κ.γ. υγρό απορρυπαντικό πιάτων και 2 φλ. χλιαρό νερό. Βουτάς ένα λευκό πανί ή ένα σφουγγάρι στο διάλυμα και ξεκινάς να καθαρίζεις τον λεκέ από κεράσι. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία έως ότου το πανί ή το σφουγγάρι να μην απορροφά περαιτέρω κόκκινο χρώμα.

 • Ξεπλένεις την περιοχή του λεκέ

Όταν πια λεκές δεν καθαρίζεται παραπάνω, βουτάς ένα καθαρό λευκό πανί σε καθαρό νερό και «ξεπλένεις», καθαρίζοντας εκ νέου τον λεκέ. Είναι σημαντικό να αφαιρέσεις το απορρυπαντικό από το χαλί, γιατί τα υπολείμματα σαπουνιού προσελκύουν χώμα.

 • Σκουπίζεις το χαλί

Αφήνεις την -πρώην- λεκιασμένη περιοχή να στεγνώσει φυσικά, κατά προτίμηση μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Σκουπίζεις το χαλί με ηλεκτρική σκούπα για να επαναφέρεις τις κλωστές του χαλιού στην αρχική τους μορφή.

Η ειδική μεταχείριση των λευκών χαλιών

Για λεκέ από κεράσι σε λευκό χαλί, χρησιμοποιείς οξυζενέ 3%.

 • Εφαρμόζεις μερικές σταγόνες οξυζενέ στη λεκιασμένη περιοχή.
 • Το αφήνεις να δράσει για 1 ώρα και στη συνέχεια σκουπίζεις με ένα καθαρό πανί.
 • Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα γιατί η έκθεση στο ηλιακό φως μετατρέπει το οξυζενέ σε καθαρό νερό.
 • Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία αν χρειαστεί.
 • Αφήνεις το χαλί να στεγνώσει εντελώς και σκουπίζεις με την ηλεκτρική σκούπα για να επαναφέρεις τις κλωστές του χαλιού στην αρχική τους μορφή.