ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Hello December: 3 λαχανικά που μπορείς να φυτέψεις σε κήπο και μπαλκόνι τον Δεκέμβριο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το ψυχρό περιβάλλον, οι βοριάδες και τα χιόνια του πρώτου χειμωνιάτικου μήνα και του τελευταίου της χρονιάς, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτέψεις αρωματικά φυτά. Εκτός αν έχεις θερμοκήπιο και δυνατότητα παροχής προστατευμένων συνθηκών. Η δημιουργία λαχανόκηπου φαντάζει εξίσου δύσκολη υπόθεση τον Δεκέμβριο επειδή συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αν και οι επιλογές που έχεις είναι σχετικά περιορισμένες, υπάρχουν.

Ο δεκεμβριανός λαχανόκηπος παρουσιάζει μια ποικιλία από λαχανικά που μπορείς να φυτέψεις σε μπαλκόνι και κήπο. Άρπαξε την ευκαιρία και σε λίγους μήνες από τώρα θα φοράς τα γάντια σου και θα μαζεύεις τη σπιτική σοδειά. Και καλό μήνα!

Fact: Η Ελλάδα, στις περισσότερες περιοχές, έχει ήπιο χειμώνα. Και στα μέρη που δεν είναι ήπιος, μπορείς να καλλιεργήσεις ΜΟΝΟ σε θερμοκήπιο η σε κάποιο προστατευμένο σημείο. Αλλιώς, οποιαδήποτε προσπάθειά σου θα πάει χαμένη.

Δεκέμβριος: Τα λαχανικά που θα φυτέψεις και σε λίγο καιρό θα δίνουν (σπιτική) νοστιμιά στο πιάτο σου

Σκόρδο

Το σκόρδο φυτεύεται τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη στις νότιες περιοχές της χώρας, αλλά όσο προχωράμε στα βόρεια όπου επικρατούν τα πιο ψυχρά κλίματα, η φύτευση γίνεται από τον Δεκέμβρη και μετά.

Παίρνεις σκελίδες σκόρδου και τις βάζεις στο χώμα σε βάθος 2-3 εκατοστών, με διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών. Συγκομιδή σε 2-3 μήνες από τη μέρα της φύτευσης. Το ξερό σκόρδο χρειάζεται 6-8 μήνες.

Κρεμμύδι

λαχανικά δεκέμβριος

Το κρεμμύδι φυτεύεται όλες τις εποχές του χρόνου. Προτίμησε να προμηθευτείς κοκκάρι (aka βολβοί κρεμμυδιού) αντί για σπόρους -και για πιο γρήγορη συγκομιδή. Αν θέλεις να φυτέψεις ξερό κρεμμύδι, επέλεξε μικρό κοκκάρι (Ø 1,5-2 εκ.). Για φρέσκο κρεμμυδάκι επέλεξε μεγαλύτερο βολβό.

Καλλιέργεια κρεμμυδιού στον κήπο: Σχηματίζεις ρηχά αυλάκια σε απόσταση μεταξύ τους 30 εκατοστών. Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό. Τα φυτεύεις σε βάθος 0,5–1 εκατοστού.

Αν καλλιεργήσεις σε γλάστρα φρόντισε να επιλέξεις με βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια. Άφησε μεταξύ των φρέσκων κρεμμυδιών περίπου 5 εκατοστά και περίπου 7-10 εκατοστά για φύτευση ξερού κρεμμυδιού. Σε κάθε περίπτωση, ο βολβός φυτεύεται σε βάθος 1-2 εκατοστών με την κορυφή του βολβού προς τα επάνω. Σε 4 μήνες ετοιμάσου για συγκομιδή!

Καρότο

λαχανικά δεκέμβριος

Τελευταίο λαχανικό της λίστας για τον Δεκέμβριο είναι τα καρότα, τα οποία μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά από φυτώριο. Ο σπόρος σπέρνεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Στον κήπο διατήρησε απόσταση 5-10 εκατοστών μεταξύ τους και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Στη γλάστρα φυτεύεις απευθείας τους σπόρους σε βάθος περίπου 2 εκατοστών προσέχοντας να τους σπείρεις αραιά.

Αν επιλέξεις έτοιμα φυτά φυτώριου, αφήνεις μεταξύ τους απόσταση 10-15 εκατοστών. Οι γλάστρες να είναι βαθιές (25-30 εκ.) γιατί το καρότο μεγαλώνει προς τα κάτω. Homemade καρότα θα φας σε περίπου 4 μήνες. Με υπομονή όλα γίνονται!