ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα φυτά κάνουν καλό στην ψυχολογία μας. Και αυτοί είναι οι 5 λόγοι

Shutterstock

Την ώρα που όλο και περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε από το σπίτι, η διακόσμηση και οι τρόποι να κάνουμε τον χώρο μας πιο όμορφο είναι μία νέα ανάγκη. Τα φυτά εσωτερικού χώρου όχι μόνο θα μεταμορφώσουν το σπίτι σου, αλλά θα κάνουν καλό και στην ψυχολογία σου. Από τη μείωση του στρες μέχρι τον καθαρισμό του αέρα, αυτοί είναι οι πέντε λόγοι που αξίζει να προσθέσεις λίγο πράσινο στον χώρο σου.

Είτε δουλεύεις στην κουζίνα ή στο σαλόνι, είτε έχεις δημιουργήσει το δικό σου γραφείο στο σπίτι μερικές αλλαγές στη διακόσμηση θα κάνουν αισθητή διαφορά. Ένας από τους πιο forward τρόπους να ανανεώσεις τον χώρο σου είναι τα φυτά. Τώρα έχουμε ακόμα 5 λόγους για να τα βάλουμε στο σπίτι μας. Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν θα συμβάλλουν μόνο στη διακόσμηση, αλλά θα παίξουν σημαντικό ρόλο και στην ψυχολογία σου. Ήρθε η ώρα να βάλεις μία γλάστρα πάνω στο γραφείο σου ή ακόμα και στον πάγκο της κουζίνας σου.

Τα φυτά θα βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα

Σύμφωνα με μελέτη της NASA από το 1989, τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό του αέρα. Οι επιστήμονες εντόπισαν 107 πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) που υπήρχαν στον διαστημικό σταθμό Skylab, οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ανακάλυψαν επίσης ότι ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να εξαλείψουν αυτές τις χημικές ουσίες από τον αέρα του γραφείου (ή του σπιτιού), καθαρίζοντάς τον ουσιαστικά.

Τα φυτά επιδρούν στην ψυχολογία, καταπολεμώντας το στρες

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν μεγάλη πίεση και άγχος την ώρα που δουλεύουν. Με δεδομένη την τρέχουσα πολύ δύσκολη φάση που διανύουμε το στρες είναι πολύ πιθανό να ενισχύεται. Σε έρευνα που διεξήχθη από το Washington State University, οι επιστήμονες χώρισαν τους εργαζόμενους σε δύο ομάδες και τους έβαλαν να ολοκληρώσουν χρονομετρημένα task με τη χρήση υπολογιστή. Τα δωμάτια που δούλεψαν ήταν με ή χωρίς φυτά. Στην περίπτωση που υπήρχαν φυτά, οι συμμετέχοντες ήταν πιο παραγωγικοί, είχαν λιγότερο στρες και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Μειώνουν την πιθανότητα ασθένειας

Τα φυτά εσωτερικού χώρου θα κρατήσουν μακριά τα έντομα. Επίσης, Νορβηγοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περιστατικά ασθένειας σε γραφεία με φυτά ήταν λιγότερα κατά 60%, σε σχέση με τα γραφεία που δεν είχαν καθόλου φυτά εσωτερικού χώρου.

Θα σε κάνουν πιο παραγωγική

Ένα φυτό δεν θα σε βοηθήσει να νιώσεις μόνο πιο χαλαρή, αλλά θα σε κάνει και πιο αποτελεσματική. Ερευνητές του University of Exeter ανακάλυψαν ότι τα φυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα σου κατά 15%.

Θα ενισχύσουν την αίσθηση άνεσης

Όταν τα επίπεδα υγρασίας σε έναν εσωτερικό χώρο πέσουν κατά πολύ, τότε είναι πιθανό να νιώσεις πιο υποτονική. Τα φυτά μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό. Θα αυξήσουν την υγρασία (σε επιθυμητά επίπεδα) και θα σε κάνουν να νιώσεις πιο άνετα και όμορφα.

Τα φυτά που θα βοηθήσουν την ψυχολογία σου και την υγεία σου στο σπίτι

Σπαθίφυλλο (Peace lily)

Χλωρόφυτο (Spider Plant)

Ζέρμπερα ή «Αφρικανική Μαργαρίτα»

Πόθος

Αρέκα