ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Κατερίνα Καινούργιου: Το πρώτο της σχόλιο μετά το ξέσπασμα κατά της Φαίης Σκορδά

Alpha

Η τηλεόραση είναι ένας μικρόκοσμος αυτοαναφορικότητας με τους πρωταγωνιστές της, δηλαδή τους παρουσιαστές, να σχολιάζουν, να κατακεραυνώνουν ο ένας τον άλλο ή να τον «σφάζουν με το γάντι» αναλόγως την περίπτωση. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο, λοιπόν, αυτό που απασχόλησε την περασμένη εβδομάδα ήταν το ξέσπασμα που έκανε η Κατερίνα Καινούργιου εναντίον της Φαίης Σκορδά.

Σε ένα catch up με την πραγματικότητα της ελληνικής τηλεόρασης, να σε ενημερώσω ότι η Φαίη Σκορδά στην εκπομπή της σχολίασε τον τρόπο που χειρίστηκε η εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου την κόντρα του συνεργάτη της, Αντρέα Μικρούτσικου με τον τράπερ Light. Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε για τα χαμηλά νούμερα της εκπομπής της Φαίης Σκορδά και στη συνέχεια είπε πως η ίδια δεν αλλάζει συνεργάτες κάθε χρόνο για να σώσει τον π@@@ της, πως πέτυχε με σκληρή δουλειά, χωρίς πλάτες, γάμο και περίεργες συνεργασίες και πως αν στη δική της εκπομπή η κτηνοβασία συνδεόταν με την ομοφυλοφιλία, δεν θα συνέχιζε μετά από break με τον ίδιο καλεσμένο. Αυτά για το απαραίτητο ρεζουμέ.

Τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου κι αφού το θέμα σχολιάστηκε από εκπομπές και δημοσιογράφους σε άλλες εκπομπές, αλλά και στα συχνά σκληρά social media, η Κατερίνα Καινούργιου επανήλθε στο ζήτημα θέλοντας να απολογηθεί για όσα συνέβησαν, αλλά και για να ζητήσει να σταματήσει η στοχοποίησή της.

«Θέλω να πω κάτι στους τηλεθεατές και δεν με νοιάζει τι θα πείτε πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά. Έχω περάσει ένα πάρα πολύ δύσκολο σαββατοκύριακο και συνεχίζω να βάλλομαι από παντού. Έχει αρχίσει λίγο και ξεφεύγει η κατάσταση», είπε αρχικά η Κατερίνα Καινούργιου.

«Με αυτό που θα κάνω τώρα ξέρω ότι διαφωνεί το κανάλι και η εταιρεία παραγωγής και όλοι αλλά δεν πειράζει, επειδή είμαι ο εαυτός μου, ας δεχτώ επίπληξη, τουλάχιστον θα κοιμάμαι εγώ καλύτερα.

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα πάνω στον θυμό μου και την προσπάθειά μου να υπερασπιστώ την ομάδα μου για κάποια πράγματα που ξεκίνησαν από άλλες εκπομπές, να μου ξέφυγαν πράγματα που λέγονται πάνω στον θυμό.

Πραγματικά, αν κάποιους στενοχώρησα, ζητώ συγγνώμη, γιατί δεν είχα καμία κακή πρόθεση, ούτε υπονόησα κάτι περίεργο από αυτά που γράψατε μετά και πιστεύατε ότι υπονόησα. Το να βάλλομαι όμως όλο το σαββατοκύριακο από ένα συγκεκριμένο σύστημα, να βγαίνουν και να με λένε μέχρι και βρώμικη, άνθρωποι που ξεκίνησαν τη βρωμιά στην ελληνική τηλεόραση…

Το ότι επειδή δεν έχω παιδιά, να σημαίνει ότι επειδή κάποια άλλη που έχει παιδιά, είναι σε καλύτερη μοίρα, να δέχομαι σχόλια για την εμφάνισή μου, την πορεία μου γενικότερα και την προσωπική μου ζωή, παρακαλώ πολύ να σταματήσει εδώ», είπε στη συνέχεια η Κατερίνα Καινούργιου.

«Παρακαλώ πολύ, όλους αυτούς που το έχουν ξεκινήσει, ακόμα και τα sites που τα αναπαράγουν, να σταματήσουν να αναπαράγουν αυτούς τους χυδαίους χαρακτηρισμούς και αυτά τα χυδαία άτομα με όλα αυτά που κάνουν προς το πρόσωπό μου ή που υπονοούν κάτι για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ξέρετε πολύ καλά τι λέω. Να σταματήσει εδώ, γιατί αυτά είναι σοβαρά. Δε παίζουμε με αυτά τα θέματα. Το κορμί μου και η ψυχή μου είναι πεντακάθαρα και το ξέρουν και οι τηλεθεατές μου αυτό και όσοι συνεργάζονται μαζί μου. Εγώ δε θα βάλω κανέναν συνεργάτη μου να βγει να με υπερασπιστεί. Αυτά που κάνουν κάποιοι άλλοι.

Και αν συνεργάτης μου, έβγαινε στο Instagram και υπονοούσε για μια άλλη παρουσιάστρια αυτά τα χυδαία που υπονοούν για μένα, θα του είχα πει από σεβασμό να το κατεβάσει. Σας παρακαλώ πολύ να σταματήσει εδώ. Δε θα με αρρωστήσετε εμένα, ούτε τον περίγυρό μου. Συγγνώμη, όμως δεν αντέχω άλλο. Στο τέλος θα πάθω τίποτα εγώ. Οι βρώμικοι στο σώμα και την ψυχή δε θα μιλήσουν για μένα», κατέληξε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Καινούργιου.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και εμείς όλοι άνθρωποι. Εκείνοι που έχουν δημόσιο λόγο, πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι είναι δημόσιος, ότι φέρει δύναμη και ταυτόχρονα φέρει ευθύνη. Ότι κρίνονται ακριβώς επειδή αυτός ο δημόσιος λόγος έχει δύναμη. Αυτό δεν αναιρεί ότι μπορεί να κάνουν λάθη και να αλλάξουν γνώμη γι’ αυτά. Το θέμα με τα λάθη, είναι να τα αναγνωρίζουν.

Η Κατερίνα Καινούργιου, μπορούσε και καλύτερα, αν θες την άποψή μου και αυτή του Harvard επίσης. Όπως διαβάζω εκεί, και σύμφωνα με τον Dr. Aaron Lazare που υπήρξε κοσμήτορας και πρύτανης της Ιατρικής Σχολής της Μασαχουσέτης, μία αυθεντική συγγνώμη πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Να αναγνωρίσεις την προσβολή. Να αναλάβεις την ευθύνη της και να επιβεβαιώσεις ότι η συμπεριφορά σου δεν ήταν αποδεκτή. Το να λες συγγνώμη, αλλά εγώ δεν είχα πρόθεση και δεν είπα κάτι από αυτά που κατάλαβες είναι ένας τρόπος να ελαχιστοποιήσεις την προσβολή ή τον τρόπο που πληγώθηκε πραγματικά από σένα κάποιος.

Να εξηγήσεις τι συνέβη. Να εξηγήσεις δηλαδή πώς συνέβη η προσβολή χωρίς να προσπαθήσεις να τη δικαιολογήσεις. Μερικές φορές, αναφέρει το Harvard, είναι το καλύτερο να πεις ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Να εκφράσεις μεταμέλεια. Αν το μετανιώνεις αυτό που έκανες, αν νιώθεις ντροπή γι’ αυτό, πες το. Είναι μέρος του να εκφράζεις ειλικρινά τη συγγνώμη σου.

Ζήτα να μάθεις πώς μπορείς να το διορθώσεις. Αν έχεις κάνει πραγματική ζημιά ζήτα να την αποκαταστήσεις πρακτικά. Αν έχεις πληγώσει κάποιον, αναγνώρισε τον πόνο του και υποσχέσου να είσαι πιο ευαίσθητος στο μέλλον.

Κι αυτό φυσικά ισχύει κι όσους με το πρόσχημα της κριτικής για τον σεξισμό που κρύφτηκε στις δηλώσεις της Κατερίνας Καινούργιου κατά της Φαίης Σκορδά, ξεπέρασαν τα όρια του εποικοδομητικού σχολίου και πέρασαν στην κακεντρέχεια.

Δεν ξέρω όμως αν στον μικρόκοσμο της αυτοαναφορικότητας που αποτελεί η ελληνική τηλεόραση, έχει μάθει κανείς τους τέσσερις κανόνες της συγγνώμης. Μένει να ανακαλυφθεί.