DECO

Κατασκευές από παλέτες: Τι να προσέξεις πριν φτιάξεις οτιδήποτε

Pexels

Αυτήν την εποχή του χρόνου, ο κήπος, το μπαλκόνι και η ταράτσα σου είναι ίσως τα πιο κοινωνικά (και αγαπημένα) μέρη στο σπίτι σου. Είναι το «hot spot» που μαζεύεσαι με φίλους, οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα με τα οποία ίσως έχεις και καιρό να ανταμώσεις.

Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι η διαμόρφωση και η διακόσμηση του εξωτερικού σου χώρου μπαίνουν σε πρώτο πλάνο. Επειδή, όμως, ψάχνεις και οικονομικές λύσεις γιατί δεν είναι εποχές για πολλά έξοδα αυτές, οι ξύλινες κατασκευές από παλέτες είναι η ιδανική, φθηνή και διαχρονική επένδυση που μπορείς να κάνεις τη δεδομένη στιγμή.

Πέρα από την ευκολία της διαχείρισής τους (δεν χρειάζεται, δηλαδή, να έχεις ειδικές γνώσεις, ούτε κάποια εξειδίκευση) είναι και ανθεκτικές στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Το γεγονός πως δεν είναι επεξεργασμένες με βερνίκια, την καθιστούν ένα πολύ καλό υλικό για DIY projects.

Προηγούνται, ωστόσο, ορισμένα χρήσιμα tips που πρέπει να γνωρίζεις, για να έχουν επιτυχία οι κατασκευές σου και να μην πάνε οι κόποι σου χαμένοι. Από εκεί και έπειτα, θα είσαι έτοιμη να κάνεις τα καλύτερα αυγουστιάτικα reunion!

Έχουμε και λέμε:

Τι παλέτες πρέπει να επιλέξεις

Ναι, ok. Οι παλέτες δεν χρειάζονται ιδιαίτερο ψάξιμο. Μπορείς να τις βρεις κυριολεκτικά παντού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως θα επιλέξεις τυχαία, όποια βρεθεί στον δρόμο σου. Η εύρεση των ιδανικών παλετών είναι ουσιαστικά και η μόνη δυσκολία. Μετά, όλα είναι παιχνιδάκι.

Δεν είναι, λοιπόν, όλες οι παλέτες ίδιες. Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την παλαιότητα, την ποιότητα, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες αλλά και με τι υλικά έχει έρθει σε επαφή. Η τελική επιλογή πρέπει να γίνει αρκετά προσεκτικά. Το τονίζω κυρίως για την υγεία σου.

Πιο συγκεκριμένα, οι παλέτες ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες και κατασκευάζονται σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς. Εσύ φρόντισε να επιλέξεις αυτές με το αναγραφόμενο σήμα EPAL ή EUR, οι λεγόμενες ευρωπαλέτες. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο πρότυπο κατασκευής παλετών στην Ευρώπη και ακολουθείται επίσημα από πολλές χώρες τις Ευρώπης. Οι ασιατικές παλέτες ή αυτές «μίας χρήσης» είναι οι χειρότερες ποιοτικά, οπότε είναι καλύτερο να μην τις επιλέξεις.

Επίσης, ίσως να μην το γνωρίζεις, αλλά οι παλέτες είναι μεταχειρισμένες τις περισσότερες φορές. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, φρόντισε να επιλέξεις παλέτες που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Με λίγη παρατηρητικότητα μπορείς να δεις αν είναι σαπισμένες, σπασμένες, λερωμένες ή χιλιοχρησιμοποιημένες πριν τις μετατρέψεις σε τραπεζάκι ή καναπέ για τον εξωτερικό σου χώρο. Καλό θα ήταν να γνωρίζεις, επίσης, το ιστορικό της χρήσης τους. Πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προϊόντων με χημικά ή τοξικά.

Συμπερασματικά, οι παλέτες με το σήμα EPAL ή EUR, το σήμα HT (ένδειξη θερμικής επεξεργασίας) και οι ολοκαίνουργιες παλέτες είναι οι κατάλληλες για ‘σένα. Όπου βλέπεις παλέτες με σήμα MB, βαμμένες μερικώς ή ολικώς, λεκιασμένες και με έντονα σημάδια, να της αποφύγεις.

Η σωστή επεξεργασία πριν τη χρήση τους

Ακολουθεί η σωστή επεξεργασία τους. Όπως είπαμε, η βασική λειτουργία της παλέτας είναι η μεταφορά ή την αποθήκευση των εμπορευμάτων. Λογικό κι επόμενο είναι να πρέπει να την καθαρίσεις, να τη στεγνώσεις και το βασικότερο όλων, να την προστατέψεις από ξυλοφάγα έντομα, όπως είναι το σαράκι.

Τα βήματα είναι τα εξής:

Πλύνε τις παλέτες με άφθονο νερό: Πρώτο βήμα είναι να απομακρύνεις τη σκόνη και τη βρωμιά από την επιφάνεια των παλετών.

Τρίψιμο για λείανση: Αφού στεγνώσουν καλά τις λειαίνεις (ιδανικά με παλμικό τριβείο ή αν δεν έχεις με παραδοσιακό γυαλόχαρτο) για να μπορεί να βαφτεί καλύτερα η επιφάνειά της, να «πιάσει» το ειδικό βερνίκι.

Πέρασμα με ειδικό βερνίκι για ξύλινες επιφάνειες εξωτερικού χώρου: Αφού σκουπίσεις την παλέτα με ένα πανάκι για να απομακρύνεις τη σκόνη, ακολουθεί η εφαρμογή ειδικού βερνικιού. Το τελευταίο και το σημαντικότερο βήμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, προστατεύεις την παλέτα από το σάπισμα, από τα έντομα και την «εξοπλίζεις» με έξτρα ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες.

Τώρα είσαι έτοιμη να ενσαρκώσεις τον Μπομπ Μάστορα!