ΦΥΤΑ

Κανέλα: 6 τρόποι χρήσης που κάνουν καλό στα φυτά σου

Unsplash

Η κανέλα έχει υπέροχο άρωμα, αλλά και υπέροχη γεύση σε ροφήματα και γλυκά. Ας μην ξεχνάμε, επίσης και αυτά τα 7 εκπληκτικά οφέλη που έχει για την υγεία σου. Αλλά η κανέλα δεν ωφελεί μόνο εσένα, αλλά και τα φυτά σου.

Από την προστασία των φυτών σου από διάφορες ασθένειες έως το μπουστάρισμα της ανάπτυξής τους, λοιπόν, η κανέλα είναι το μπαχαρικό, που δεν θα χρειαστείς μόνο για το καπουτσίνο και την κρέμα βανίλιας, που έφτιαξεις στο σπίτι. Παρακάτω μαθαίνεις 6 τρόπους χρήσης που θα τους κάνουν καλό.

Κανέλα: 6 τρόποι χρήσης που θα ωφελήσουν τα φυτά σου

1. Προστασία από ασθένειες που μπορούν να προσβάλλουν τον νεαρό βλαστό του φυτού σου

Οι νεαροί βλαστοί μπορούν να προσβληθούν από ασθένειες, είτε πριν είτε μετά τη βλάστησή τους, προκαλώντας τον πρόωρο θάνατό τους. Αυτές οι ασθένεις προέρχονται από διαφορετικούς μύκητες και εμφανίζονται ανάλογα με τις συνθήκες του εδάφους. Σε γενικότερα πλαίσια, η κανέλα ενθαρρύνει ΚΑΙ την ανάπτυξη των ριζών. 2 σε 1.

2. Αποτρέπει την ανάπτυξη άγριων μανιταριών ανάμεσα στα φυτά σου

Τα άγρια μανιτάρια (αλλά και όλα τα υπόλοιπα) είναι μύκητες και ευτυχώς η κανέλα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, οπότε μπορεί να προστατεύσει τις πρασινάδες σου από αυτά. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πασπαλίσεις ελάχιστη κανέλα στο χώμα, γύρω από τα φυτά σου.

3. Κανέλα αντί για ορμόνη ριζοβολίας

Η ορμόνη ριζοβολιάς ενισχύει τον σχηματισμό του ριζικού συστήματος των μοσχευμάτων των καλλωπιστικών φυτών. Η κανέλα, από την άλλη, λειτουργεί περίπου με τον ίδιο (αλλά πιο eco-friendly) τρόπο, αλλά με συγκριτικά μικρότερο κόστος για την τσέπη σου. Απλά αφήνεις το κομμένο μόσχευμα να στεγνώσει για λίγη ώρα. Πριν το φυτέψεις, ρίχνεις ελάχιστη σκόνη κανέλας στο στέλεχος.

4. Η κανέλα διώχνει τα μυρμήγκια και τα παράσιτα

Τα μυρμήγκια δεν αγαπούν καθόλου την κανέλα και κάπως έτσι δεν θα ξαναπλησιάσουν τα φυτά σου. Δημιουργείς ένα τοίχος προστασίας από κανέλα (μια γραμμή γύρω από τα φυτά σου) και ξεμπέρδεψες.

5. Η κανέλα παρέχει την απαραίτητη προστασία από τη μούχλα

Η κανέλα θα προστατεύσει τα φυτά σου και από τη μούχλα. Απλά πασπαλίζεις λίγη κανέλα στο χώμα. Μπορείς να διακρίνεις τους μύκητες στο χώμα καθώς εμφανίζονται εκεί ως αποχρωματισμένες κηλίδες.

6. Αντιμυκητιακή προστασία ftw

Τέλος, η κανέλα έχει αντιμυκητιακές ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των φυτών σου από μυκητιασικές ασθένειες. Για να σου δώσουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες, η κανέλα λειτουργεί ως ένα φιλικό προς το περιβάλλον φυτοφάρμακο, το οποίο έχει φυσικές αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Όλα αυτά οφείλονται στην ένωση ονόματι κινναμαλδεΰδη με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των εντομοκτόνων. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ανακατέψεις κανέλα με νερό και να ψεκάσεις τα φυτά σου για να προλάβεις την εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων.

Εδώ μαθαίνεις περισσότερα.