TRAVEL

Καλοκαίρι στη Θάσο και την Καβάλα: Εναλλακτικές οικογενειακές διακοπές στον Βορρά

Παραλία της Θάσου. Unsplash

Μπορεί όσο πιο νότια βρίσκεσαι τόσο το καλοκαίρι στη βόρεια Ελλάδα να έχει ταυτιστεί στο νου σου με τη Χαλκιδική, αλλά γεγονός είναι ότι η πανέμορφη αυτή πλευρά της χώρας μας κρύβει πολλούς περισσότερους καλοκαιρινούς προορισμούς για να ανακαλύψεις μαζί με την οικογένειά σου. Οι διακοπές με παιδιά πρέπει να απευθύνονται στα γούστα και των μεγάλων και των μικρών της παρέας και το καλοκαίρι στη Θάσο και την Καβάλα είναι η απαραίτητη εγγύηση πώς θα μείνετε όλοι ευχαριστημένοι.

Ξεκινώντας από το πρώτο καλό, το καλοκαίρι στη Θάσο και την Καβάλα μπορεί να σημαίνει minimum χρόνος για τη μετακίνησή σας στον τόπο διακοπών σας. Τα «φτάσαμε;» και τα «πότε φτάνουμε;» θα γίνουν ελάχιστα αφού η Καβάλα διαθέτει αεροδρόμιο, ενώ απέχει μόλις 1 ώρα και 43 λεπτά οδικώς από τη Θεσσαλονίκη στην οποία επίσης μπορείτε να ταξιδέψετε αεροπορικά. Κι έπειτα η Θάσος απέχει από το λιμάνι της μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά (υπάρχει και πιο σύντομη διαδρομή για την οποία θα μιλήσουμε αργότερα). Επιπλέον πρόκειται για δύο προορισμούς στους οποίους μπορείτε να νιώσετε ένα με τη φύση, θα απολαύσετε ειδυλλιακά τοπία, θα βρείτε kids friendly παραλίες, άφθονα καταλύμματα, καλό φαγητό και πολλές αφορμές για εκπαιδευτικές βόλτες που συνδέουν το σήμερα με το χθες σε δύο τόπους γεμάτους ιστορία.

Οι λόγοι που το καλοκαίρι στη Θάσο και την Καβάλα είναι μαγευτικό

Στην Καβάλα θα ταξιδέψετε όλοι μαζί πίσω στον χρόνο

Με το που αντικρύζεις την Καβάλα καταλαβαίνεις ένα πράγμα, η παλιά πόλη της που αμφιθεατρικά στέκει στον βράχο και κοιτάζει στη θάλασσα είναι για πάντα η σύνδεση του τότε και του τώρα. Μία από τις πρώτες σας δραστηριότητες εκεί είναι να την ανακαλύψετε περπατώντας στην συνοικία της Παναγιάς και να ανακαλύψετε πώς οι διάφοροι πολιτισμοί μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά σε ένα μέρος του κόσμου. Το κάστρο που δεσπόζει στην κορφή της παλιάς πόλης είχε κατακτηθεί κατά καιρούς από Λομβαρδούς, Φράγκους, Βυζαντικούς και Οθωμανούς, οπότε η Καβάλα δίνει πραγματικό νόημα στη φράση «σταυροδρόμι πολιτισμών».

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Imaret που χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλή (ιδρυτή της τελευταίας Αιγυπτιακής δυναστείας) το 1917 ως δώρο στη γενέτειρά του, Καβάλα. Το κτίριο ήταν ιεροδιδασκαλείο, ένα σημαντικό θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο στην αρχή της λειτουργείας του. Έπειτα έγινε φιλανθρωπικό ίδρυμα στο οποίο βρήκαν καταφύγιο πολλοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Πλέον λειτουργεί σαν πολυτελές ξενοδοχείο, είναι όμως επισκέψιμο ενώ στον χώρο του πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις.

Η βόλτα στην Παλιά Πόλη κλείνει ιδανικά με μία επίσκεψη στον Φάρο απ’ όπου μπορείτε να δείτε αν ο ορίζοντας είναι καθαρός μέχρι και τον επόμενο προορισμό σας, τη Θάσο.

Ο καλύτερος τρόπος να την περιηγηθείτε μαζί με τα παιδιά είναι με το τρενάκι του Δήμου Καβάλας, που ξεκινά από την Πλατεία Ελευθερίας και εξυπηρετεί τους κατοίκους της συνοικίας Παναγία και τους τουρίστες.

Το χθες συναντά το σήμερα και στο κέντρο της πόλης της Καβάλας, όπου βρίσκονται πολλές καπναποθήκες που θυμίζουν ότι κάποτε η οικονομία της πόλης βασιζόταν στην καλλιέργεια και παραγωγή του καπνού ενώ στην πόλη λειτουργεί και το Μουσείο Καπνού στο οποίο μπορείτε να κάνετε ένα λαογραφικό ταξίδι στην παλιά Ελλάδα.

Επιπλεον φωτογραφήστε το πλεόν αναγνωρίσιμο μουσείο της Καβάλας, το αρχαίο υδραγωγείο τις «καμάρες», που θεωρείται ότι κατασκευάστηκε σε ένα προγενέστερο Ρωμαϊκό υδραγωγείο που υπήρχε στο ίδιο σημείο και που σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομών των Οθωμανών.

Μια αληθινά πολυπολιτισμική πόλη στο πιάτο σας

Ως σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής η Καβάλα έχει να προσφέρει πολλές γευστικές εκπλήξεις ακόμα και στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Τα φρέσκα θαλασσινά της θα τα βρεις σχεδόν παντού κατά μήκος του λιμανιού, και στα ανατολικά της πόλης στις περιοχές Σφαγεία και Περιγιάλι. Δοκιμάστε τα σε πιλάφια με αρώματα και μπαχαρικά της Ανατολής και μην πείτε όχι στους φημισμένους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης που είναι φημισμένοι σε όλη την Ελλάδα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και στα χωριά γύρω από αυτήν διοργανώνονται επιπλέον πολλές γαστρονομικές εκδηλώσεις όπως η γιορτή Μελιού που λαμβάνει χώρα κάθε πρώτο Σάββατο του Αυγούστου στο χωριό Ζυγός του Δήμου Καβάλας.

Πεζοπορία στην Καβάλα μαζί με τα παιδιά

Η Καβάλα είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε οικογένεια που εκτιμά τη φύση και την πεζοπορία. Μπορείτε να βαδίσετε στην αρχαία Εγνατία οδό, σε μία πολύ εύκολη διαδρομή για εσάς και κυρίως για τα παιδιά σας καθώς είναι μία ομαλή διαδρομή σε ένα παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι και το μήκος της την κάνει ιδανική για έναν περίπατο χωρίς ιδιαίτερη κούραση.

Δημοφιλές μονοπάτι είναι ο Δρόμος του Νερού, ωστόσο το μεγάλο μήκος του παρόλο που εκτείνεται σε μία υπέροχη, γραφική διαδρομή που ξεκινά από την Καβάλα και τη συνδέει με το χωριό της Παλιάς Καβάλας ίσως την κάνει πολύ απαιτητική για μία οικογένεια. Ιδανικότερη πεζοπορία μέσα στην εντυπωσιακή φύση (στην οποία θα συναντήσετε κι έναν εντυπωσιακό καταρράκτη) είναι το μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, το οποίο είναι φαρδύ κι ευκολοδιάβατο.

Περισσότερες πληροφορίες για τις περιπατητικές διαδρομές της Καβάλας μπορείτε να βρείτε στην πολύ καλά οργανωμένη ιστοσελίδα του Ορειβατικού Συλλόγου της πόλης.

Ένας αρχαιολογικός χώρος μεγάλης σημασίας

Ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι στον χρόνο θα κάνετε αν επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Καβάλα (25 λεπτά διαδρομή οδικώς) και αποτελεί ένα Παγκόσμιο Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά και είστε fans του συνδυασμού «διακοπές και πολιτισμός» μπορείτε να παρακολουθήσετε στο αρχαίο θέατρο μία από τις παραστάσεις που παρουσιάζονται εκεί στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Φιλλίπων. Πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Μια βουτιά στην Κεραμωτή και φύγαμε

Πριν φύγετε από την Καβάλα για το πλεόν ενδεδειγμένο μέρος για βουτιές, την Θάσο μη χάσετε την ευκαιρία να βρεθείτε στην αμμόγλωσσα της Κεραμωτής, λίγο έξω από την πόλη. Εκεί μία λωρίδα γης εισχωρεί στη θάλασσα και απλώνεται στο Αιγαίο, ενώ τα πεύκα φτάνουν σχεδόν μέχρι την ακροθαλασσιά. Τα ρηχά νερά και η οργάνωση της παραλίας με beach bars, καφέ και ταβέρνες την κάνουν ιδανικό προορισμό για οικογένειες.

Από την Καβάλα στη Θάσο για ένα καλοκαίρι γεμάτο χρώματα

Τα δρομολόγια που ενώνουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Θάσο είναι πολλά, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού. Μπορείτε να πάρετε το καράβι είτε από την Κεραμωτή (39 χλμ από την Καβάλα) όπου τα δρομολόγια είναι συχνότατα και διαρκούν μόνο 40 λεπτά, είτε από το λιμάνι της Καβάλας απ’ όπου φεύγουν επίσης περισσότερα από 1 καθημερινά δρομολόγια που σας πηγαίνουν στο βορειότερο νησί του Αιγαίου μέσα σε 1 ώρα και 15 λεπτά.

Με το που πλησιάζετε τη Θάσο καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που κάνει αυτό το νησί να ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος των νησιών της Ελλάδας. Η φύση του. Το Υψάριο Όρος καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού κι είναι κατάφυτο με πεύκα και πλατάνια. Τα χρώματά  του νησιού περιλαμβάνουν όλες τις αποχρώσεις του πρασίνου και του γαλάζιου. Το νησί είναι κατάφυτο και όλος ο σμαραγδένιος πλούτος του καθρεφτίζεται στα νερά του. Οι αμέτρητες παραλίες του, με τα γαλαζοπράσινα νερά θα γίνουν ο απόλυτος παράδεισος για εσάς και τα παιδιά σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.

Παραλίες στη Θάσο ιδανικές για τα παιδιά

Το ιδανικό μέρος για να περάσετε ξέγνοιαστες ώρες στην παραλία με τα παιδιά σας είναι η Σκάλα Ποταμιάς – Χρυσή Αμμουδιά – Χρυσή Ακτή. Πρόκειται ουσιαστικά για μία τεράστια παραλία έκτασης 3,5 χιλιομέτρων, αμμώδη με ρηχά νερά, οργανωμένη σχεδόν σε όλο το μήκος της (που αλλάζει ονόματα από περιοχή σε περιοχή που θα στρώσεις την ψάθα σου) και ιδανική για οικογένειες.

Ποτέ πριν το ταξίδι με παιδιά στο αεροπλάνο δεν ήταν τόσο εύκολο. Αυτό το καλοκαίρι μπορείς να ταξιδέψεις με όλη την οικογένεια σε έναν από τους 160 προορισμούς της AEGEAN, κάνοντας την κράτησή σου εδώ.

Στη Χρυσή Αμμουδιά υπάρχουν και δραστηριότητες θαλάσσιων sport για να διασκεδάσετε οικογένειακά στη θάλασσα. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, όπου θα βρείτε τα πάντα από καφέ κι εστιατόρια μέχρι παιδότοπους και λούνα παρκ.

Ο Ποτός βρίσκεται στο νότιο μέρος της Θάσου. Η παραλία κι εκεί είναι αμμώδης, ενώ λειτουργούν αρκετά beach bars και εστιατόρια.

Το ίδιο kids friendly και οργανωμένη είναι η πλαισιωμένη από πεύκα παραλία Ψιλή Άμμος, η αμμώδης Αλυκή που περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση, ενώ και η παραλία Πευκοσπηλιά- Παχύς έχει ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Το ομώνυμο ταβερνάκι πάνω στην άμμο περιμένει να σας χορτάσει με τα εξαιρετικά πιάτα του.

H Αλυκή με τους δύο κόλπους της

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και την παραλία Παράδεισος (από νωρίς το πρωί γιατί γεμίζει σχετικά γρήγορα) που δικαιολογεί πλήρως το όνομά της.

Στην παραλία Σαλιάρα θα δείτε τα πιο εξωτικά χρώματα. Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Θάσου και οι ψιλές πετρούλες της είναι εκτυφλωτικά λευκές, χαρίζοντας στον βυθό της πανέμορφες αποχρώσεις του γαλάζιου.

Τα ορεινά χωριά που αξίζουν μία στάση

Στη δυτική πλευρά της Θάσου θα βρείτε τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτη που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι κάνετε «ορεινές» διακοπές. Τα πέτρινα αρχοντικά και οι πλατείες με τα πλατάνια προσφέρουν μοναδικές ανάσες δροσιάς στην καρδιά του καλοκαιριού.

Επιπλέον αξίζει μία επίσκεψη στο χωριό Θεολόγος. Βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον Ποτό και σε υψόμετρο 220μ. Είναι ένα γραφικό χωριό με πλακόστρωτα δρομάκια, που διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο (στεγάζεται στο πέτρινο αρχοντικό του Χατζηγιώργη, φημισμένου οπλαρχηγού του χωριού) και περιβάλλεται από ένα μοναδικό τοπίο φυσικής ομορφιάς. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκονται πηγές και καταρράκτες. Πριν φύγετε από τον Θεολόγο δοκιμάστε το παραδοσιακό κατσικάκι του.

Για το νόστιμο φαγητό φημίζεται ένα ακόμα ορεινό χωριό της Θάσου, η Παναγιά που προσφέρει μοναδική θέα στο νησί. Θέα που κόβει την ανάσα θα μπορέσετε να απολαύσετε και απο την Ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ που δεσπόζει στο χείλος του γκρεμού στην νοτιοανατολική πλευρά του και κοιτάζει το Αιγαίο.

Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Η Θάσος έχει ιστορία που φτάνει στα βάθυ των χρόνων του ανθρώπινου πολιτισμού. Κι αυτή η ιστορία αποτυπώνεται σε αξιοθέατα που σας καλούν να τα ανακαλύψετε. Το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου στον Λιμένα είναι ένας καλός τρόπος να ανακαλύψετε την ιστορία του νησιού, ενώ το αρχαίο θέατρο και η αρχαία αγορά είναι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι στη Θάσο.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αλυκής θα δείτε το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον 6ο π.Χ. αιώνα μέχρι και τον 6ο μ.Χ. αιώνα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα.