TRAVEL

Και βουνό και θάλασσα: Αυτός είναι ο ελληνικός προορισμός που θα σε μαγέψει

Pexels

Βουνό ή θάλασσα; Ένα δίπολο που βρίσκει πάντα τη θέση του σε κάθε συζήτηση για διακοπές. Με ενωτικό πνεύμα όμως έρχομαι να σου πω, πως δεν χρειάζεται καν να διαλέξεις. Στην πραγματικότητα, βουνό και θάλασσα μπορούν να συνδυαστούν προσφέροντας μάλιστα μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, καλοπέρασης και περιπέτειας.

Διακοπές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα

Ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα βρίσκονται και τα Παράλια της Λάρισας. Πρόκειται για προορισμό εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα (3 ώρες οδικώς), τη Θεσσαλονίκη (1μιση ώρα οδικώς), τη Λάρισα, την Κοιλάδα Τεμπών, τη Σκιάθο, την Αλόννησο και την Χαλκιδική.

Στην καρδιά της Ελλάδας, στην αγκαλιά του Ολύμπου και απέναντι από τον Άθω απλώνεται μία μοναδική περιοχή με 70 χλμ. ακτογραμμή και περισσότερες από 30 παραλίες. Την εικόνα συμπληρώνουν, τα παραδοσιακά χωριά που αναπτύσσονται σε όλη την πλαγιά του Κισσάβου. Οι ιαματικές πηγές του Κόκκινου Νερού, το πρώην Βασιλικό κτήμα στο Πολυδέντρι, τα αξιοθέατα, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες. Η Μελιβοία, το Μεταξοχώρι και η Αγιά. Το Δέλτα του Πηνειού η Ραψάνη και τα Αμπελάκια. Μέρη που επιβραβεύουν τους επισκέπτες τους, με φιλοξενία, γαστρονομικές εμπειρίες, επαφή με την φύση και ένα ταξίδι στην πλούσια ιστορία τους.

Αγιά

Η Αγιά είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 μ. στις υπώρειες του Κισσάβου και απέχει 37 χλμ. από τη Λάρισα. Στον παλιό δρόμο Αγιάς-Αγιοκάμπου, στο Μεγάλο Ρέμα στέκεται το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι του Αλλαμάνου το οποίο κατασκευάστηκε το 1858, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνία της Αγιάς με τα παράλια. Το Παλιόκαστρο προσφέρει άπλετη θέα προς το Αιγαίο, το Δώτιο πεδίο και το θεσσαλικό κάμπο.  Στην Αγιά θα βρεις επίσης ένα από τα πιο σημαντικό κτίσματα του 16ου αιώνα, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Ο ναός τοιχογραφήθηκε στα 1724 από τον Πελοποννήσιο μοναχό Γαβριήλ. Σώζεται επίσης η τράπεζα, με τοιχογραφίες του 1616, όπου υπάρχουν σκηνές από τη ζωή των πρωτοπλάστων. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ο διώροφος πύργος της εισόδου, με παρεκκλήσι στον όροφο, ενώ τα παλιά κελιά έχουν καταρρεύσει.

Μελιβοία

Η Μελιβοία, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 400 μ, απέχει 45 χλμ. από τη Λάρισα. Παλαιότερη ονομασία του χωριού είναι Αθάνατη, λόγω των πολλών κακουχιών που υπέστησαν οι κάτοικοι στο πέρασμα των αιώνων. Μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες του πανέμορφου χωριού είναι η πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας-Βελίκα, το οποίο έχει οργανωθεί με χώρους αναψυχής. Οι επισκέπτες περνούν από ξύλινα γεφύρια, πέτρινες βρύσες και τον όμορφο καταρράκτη Σωτηρίτσας. Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις μπάτζο σαγανάκι, καπνιστό μαύρο χοίρο και βουβαλίσιο καβουρμά, στο La Gantem στην πλατεία.

Διακοπές στο Μεταξοχώρι

To Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη ή Μελίσσι) είναι ένας παραδοσιακός οικισμός, γνωστός για την παραγωγή μεταξιού. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 36 χλμ. από τη Λάρισα. Στο Μεταξοχώρι θα περπατήσεις σε καλντερίμια και θα περπατήσεις σε καταπράσινα καλντερίμια που οδηγούν στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Επίσης εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους του χωριού 1765 και στο μέρος αυτό, στη θέση «Κεραμίδι», φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο ένα δέντρο, η «Γκαβτζιά». Σήμερα το Μεταξοχώρι αποκαλείται «χωριό των καλλιτεχνών», καθώς πολλοί καλλιτέχνες έχουν ήδη ανακαλύψει τις ομορφιές του χωριού. Αν βρεθείς εδώ στις αρχές Ιουνίου, μην χάσεις τη Γιορτή Κερασιού, με λαϊκή μουσική, χορούς, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γεωργικής παραγωγής.

Δέλτα Πηνειού: Το διαμάντι της Λάρισας

Βουνό ή θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

Στα παράλια του νομού Λάρισας, εκεί όπου ο Πηνειός ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα και συναντά το Αιγαίο Πέλαγος, βρίσκεται το Δέλτα του Πηνειού. Η περιοχή που ανήκει στις περιοχές Natura 2000, αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και ένα σημείο όπου αναπτύσσονται αθλητικές και αλιευτικές δραστηριότητες. Τα νερά πριν εκβάλλουν στη θάλασσα είναι ήρεμα, ενώ τα παραποτάμια δάση προσφέρουν άφθονη σκιά, με αποτέλεσμα η περιοχή να είναι ιδανική για βόλτα και περίπατο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εδώ δραστηριοποιούνται επίσης εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού στο rafting, cayak και canoe cayak κ.α. Ο Γιώργης εκεί θα σε κεράσει τσίπουρο δικής του παραγωγής και θα φάτε μαζί, την πιο νόστιμη φρέσκια ψαριά του.

Βουνό ή θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

Οινοτουρισμός με θέα τον Όλυμπο

Αν είσαι fan του οινοτουρισμού, το οινοποιείο Ντούγκου, στους πρόποδες του Όλυμπου, στη μαγευτική κοιλάδα των Τεμπών, καλύπτει τις οινολογικές σου αναζητήσεις. Εδώ μπορείς να περιηγηθείς στο 250 τ.μ. υπόγειο κελάρι, όπου υπομονετικά ωριμάζουν τα ερυθρά κρασιά και φυσικά να δοκιμάσεις την ΠΟΠ Ραψάνη, ένα από πολύ αγαπητό ελληνικό ερυθρό κρασί. Το οινοποιείο καθότι οικογενειακή επιχείρηση είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης.

Αμπελάκια – Διακοπές στο μπαλκόνι του Κισσάβου

Εδώ θα απολαύσεις την καλύτερη θέα της κοιλάδας των Τεμπών και του θεσσαλικού κάμπου. Τα Αμπελάκια είναι ένα ιστορικό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες του Κισσάβου, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Η ονομασία του προήλθε από τα πολλά μικρής έκτασης αμπέλια που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Η ιστορία του χωριού αυτού είναι συναρπαστική. Τα Αμπελάκια γνώρισαν μεγάλη οικονομική άνθηση τον 18ο και 19ο αιώνα. Αιτία ήταν η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της εμπορίας βαμβακερών υφασμάτων και κόκκινων νημάτων. Τα εναπομείναντα αρχοντικά των Αμπελακίων επιμένουν να θυμίζουν τη “χρυσή εποχή” του παρελθόντος, ενώ το χωριό έχει κηρυχθεί διατηρητέο για το σύνολο της αρχιτεκτονικής του κληρονομιάς.

Στα Αμπελάκια υπάρχουν αρκετά αρχοντικά, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Χτίστηκαν όλα, στα τέλη του 18ου με τις αρχές του 19ου αι. Το πιο αξιόλογο είναι το Αρχοντικό του Γεωργίου Σβάρτς (Μαύρου), το οποίο άρχισε να κτίζεται το 1778 ως κατοικία του προέδρου του Συνεταιρισμού των Αμπελακίων, ενώ υπήρξε και η έδρα του Συνεταιρισμού. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο. Το αρχοντικό του Σβαρτς παραμένει ακόμη και σήμερα δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής υψηλής αισθητικής του 18ου αιώνα και αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, με ξεχωριστές και εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Βουνό και θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

Βουνό ή θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

 

Διακοπές στη Ραψάνη

Χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, 500 μέτρα πάνω από την θάλασσα, απλωμένη στις εύφορες πλαγιές του βουνού, η Ραψάνη είναι ένα χωριό κόσμημα. Εδώ περνούσε τα καλοκαίρια του ο Μ. Καραγάτσης, ο οποίος έκανε έμβλημα το καραγάτσι (πεδινή φτελιά) που δέσποζε στην αυλή του εξοχικού του στη Ραψάνη. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και είναι κυρίως γνωστή για το κρασί της. Χτισμένη στα 500 μέτρα υψόμετρο η Ραψάνη είναι ένα χωριό με μία όμορφη πλατεία, όπου θα βρεις ταβέρνες για φαγητό και απέραντη θέα προς το Αιγαίο αλλά και παραλίες του νομού Λάρισας όπως τα Μεσάγγαλα, το Στόμιο και τον Πλαταμώνα. Όταν βρεθείς εδώ, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, όπου θα μάθεις τα πάντα για το «νέκταρ των θεών».

Βουνό ή θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

Μαγευτικές παραλίες σε μια απέραντη ακτογραμμή

Βουνό ή θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

Η ακτογραμμή των παραλιών της Λάρισας φτάνει περίπου στα 70 χιλιόμετρα. Εδώ μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πάνω από 20 υπέροχες παραλίες και μικροί κολπίσκοι στην σκιά του Μαυροβουνίου, του Κισσάβου και του Ολύμπου. Πολλές από τις παραλίες είναι οργανωμένες με τουριστικές υποδομές, άλλες λιγότερο ή απλά αφημένες στην μητέρα φύση.

Βουνό ή θάλασσα: Οι καλύτεροι προορισμοί για διακοπές που τα συνδυάζουν όλα

Ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη παρουσιάζουν οι παραλίες του Αγιοκάμπου – Σωτηρίτσας – Βελίκας (μία συνεχόμενη παραλία πάνω από 10 χιλιόμετρα), της Κουτσουπιάς, του Κόκκινου Νερού, του Στομίου, των Μεσαγγάλων και του Καστρί Λουτρού. Το Κόκκινο Νερό είναι από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής σύμφωνα με ευρήματα από ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας και αποτελεί πραγματικά ένα ξεχωριστό συνδυασμό βουνού και θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόκκινο Νερό αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, ιδιαίτερα από Πολωνία και Τσεχία, όπου έχει γίνει σημείο κατατεθέν για τις διακοπές τους.