ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ήξερες ότι υπάρχει μυς της αποτυχίας;

Unsplash

Κάθε φορά που κάποιος πελάτης μου έρχεται και μου λέει περίλυπος «απέτυχα», του απαντώ «μπράβο»! Το ομολογώ πως αρκετοί ξαφνιάζονται από αυτό, γιατί έχουμε μάθει ότι η φυσιολογική αντίδραση στο άκουσμα της αποτυχίας είναι οι άλλοι να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να μας κατσαδιάσουν. Η αποτυχία δεν πρέπει να βιώνεται έτσι.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, PCCΒραβευμένη παγκόσμια bestseller συγγραφέας των βιβλίων «Αγάπη Τώρα», «Ευ Ζην Τώρα», «Ξαφνικά Τώρα», Director της GlobalAcademyofCoaching.

Επαγγελματικά αλλά και προσωπικά έχω υιοθετήσει μια ολότελα διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων. Αν έπεσες σημαίνει πως είχες το θάρρος να ξανασηκωθείς αλλά και τη σοφία να κάνεις την επόμενη φορά τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα. Κάπως έτσι να βλέπεις την αποτυχία.

Η αποτυχία θα σε μάθει να γνωρίσεις τον κόσμο

Όπως τα παιδιά που μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από τον πειραματισμό και αυτό πολλές φορές τους στοιχίζει σε πόνο αλλά τους εξοπλίζει με εμπειρία και γνώση, έτσι και εσύ κάθε φορά που πέφτεις επειδή τόλμησες να γνωρίσεις κάτι καινούριο, αξίζεις συγχαρητήρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει αυτό το πέσιμο με την αποτυχία. Το παραμικρό πέσιμο, η πιο ακίνδυνη αποτυχία αντιμετωπίζεται ως το τέλος του κόσμου, με αποτέλεσμα να παραιτούμαστε από την προσπάθεια την επόμενη φορά.

Να σου συστήσω, λοιπόν, τον μυ της αποτυχίας. Έναν πολύ σημαντικό για τη δόμηση της ενσυναίσθησης και της αυτοπεποίθησής σου μυ που όσο πιο πολύ τον γυμνάζεις τόσο πιο πολύ φέρνεις κοντά σου την επιτυχία. Κάθε φορά που πέφτεις κυριολεκτικά με το πρόσωπο στο έδαφος, σκέψου πώς μπορείς να αφομοιώσεις το μάθημα και την επόμενη φορά να περάσεις με επιτυχία την πίστα.

Είναι μαθηματικά αδύνατον να πετύχεις χωρίς να αποτύχεις. Αυτό είναι η ζωή τελικά. Ένα σύνολο από πολλές μικρές αποτυχίες που συνασπίζονται για να μας φέρουν την τεράστια επιτυχία. Αρκεί να ξανασηκωθούμε και να ξαναπροσπαθήσουμε πιο σοφοί και πιο δυνατοί.

 

Σε περιμένουμε στο summerretreatμας στην Κρήτη αυτόν τον Αύγουστο, σε μια μοναδική εμπειρία exclusive αυτοανάπτυξης! Μάθε περισσότερα στο https://www.jillandnikolas.com/crete.html

Πάρε την ημερήσια δόση έμπνευσης που χρειάζεσαι! Γίνε και εσύ μέλος της κοινότητάς μας σε Facebook: jill and nikolas life coaching και Instagram: jillandnikolas. Αν πάλι ενδιαφέρεσαι να γίνεις Life coach ακολούθησέ μας στο Facebook και στο Instagram.