WATCHLIST

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 8 ταινίες που μας έμαθαν τι είναι έρωτας

Οι ταινίες της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας μας, διαμόρφωσαν σε έναν μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουμε για τον έρωτα και το σεξ. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι καλό, χρειαζόμαστε και το κινηματογραφικό ρομάντζο, ακόμα κι αν (πλέον) ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Disney έχει δεχτεί αρκετή κριτική για τον τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τον έρωτα στα παιδιά, και δικαίως. Αν παντρευόμασταν όποιον μάς άρεσε, με το που τον γνωρίζαμε, τα ποσοστά διαζυγίου θα ήταν ακόμα περισσότερα. Αν, στις περισσότερες ταινίες, βλέπαμε πώς είναι η σχέση μετά από μερικά χρόνια συνύπαρξης, ίσως να μην βιαζόμασταν να συγκατοικήσουμε. Ο έρωτας όμως είναι ένα υπέροχο συναίσθημα που δεν βιώνεται με τη λογική, και έτσι θα έπρεπε να είναι. Και οι παρακάτω 8 ταινίες μάς θυμίζουν τις πεταλούδες στο στομάχι και αυτό το καρδιοχτύπι που νιώθουμε κάθε μέρα όταν ερωτευόμαστε. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι πάντα μία καλή αφορμή.

Pretty Woman (1990)

Αν τη δεις με τη ματιά του σήμερα, θα μετρήσεις αρκετά σεξιστικά στοιχεία. Οτιδήποτε ανήκει όμως στο παρελθόν, έχει πάντα (και) πράγματα που θα σε ενοχλήσουν. Όπως και να’χει, η υπέροχη Julia Roberts με τις υπέροχες μπούκλες της και το υπέροχο soundtrack των Roxette, αρκούν για να σε κάνουν να ερωτευτείς ξανά και ξανά.

When Harry Met Sally (1989)

Τι πιο ρεαλιστικό από το να ερωτευτείς τον άνθρωπο που αρχικά είναι φίλος σου; Έχει συμβεί σε πολλούς και η σκηνή οργασμού της Meg Ryan πέρασε στην ιστορία και είναι μία καλή υπενθύμιση για εσένα που συνεχίζεις να υποκρίνεσαι στο σεξ.

Blue Valentine (2010)

Ο δυσλειτουργικός γάμος του Dean και της Cindy δυσκολεύεται να αντέξει στον χρόνο, με το ζευγάρι να προσπαθεί να ξαναβρεί την παλιά φλόγα. Έχουμε περάσει πια στην πιο ρεαλιστική απεικόνιση του έρωτα και η σκηνή με τον Ryan Gosling να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει στην Michelle Williams κάνει την καρδιά σου να λιώνει.

The Notebook (2004)

Παραμένω στον Ryan Gosling και στην ταινία που όλοι αγαπούν κι ας μάς παίρνουν τα ζουμιά από τη μελούρα. Εδώ θα δεις έρωτα, νιάτα, ζόρια αλλά και μία υπόσχεση ότι η αληθινή αγάπη δεν τελειώνει ούτε με τον θάνατο.

Αγάπα με αν τολμάς (2003)

Γαλλική ταινία σημαίνει έρωτας, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις την πλοκή. Ένας έρωτας που ξεκίνησε από παιδική ηλικία και έφτασε μέχρι το τέλος, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε. Και είναι πολύ ρομαντικό όταν σκέφτεσαι ότι η Marion Cotillard και ο Guillaume Canet έγιναν ζευγάρι στη ζωή, μερικά χρόνια μετά.

500 days of summer (2009)

Ο έρωτας που εκπληρώνεται αλλά όχι μέχρι τέλους. Οι έρωτες που πονάνε γιατί τελικά είναι μονόπλευροι και η δυσκολία της αποδοχής όταν έρχεται ο χωρισμός. Κλασική ταινία της γενιάς που μεγάλωσε με ρομάντζο, όταν τα social media δεν υπήρχαν και οι Smiths ένωναν τους ανθρώπους.

Before Sunrise (1995)

Προφανώς και αξίζεις να δεις μονορούφι όλη την τριλογία, αλλά η πρώτη ταινία αποτυπώνει την αθωότητα των πρώτων φορών που ερωτεύεσαι και έχεις αυτήν τη φυσική συστολή και το υπέροχο τοπίο της Βιέννης ενώ ο Ethan Hawke γνωρίζει την Julie Delpy.

An affair to remember (1957)

Ας πάμε πολύ πίσω, στο πιο κλασικό ρομάντζο, με το οποίο γαλουχήθηκαν οι προηγούμενες γενιές. Ένας άντρας και μία γυναίκα ερωτεύονται και δίνουν ραντεβού μετά από 6 μήνες. Η μοίρα όμως τους παίζει ένα άσχημο παιχνίδι. Έχε και χαρτομάντιλα δίπλα.