ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τον προστάτη του έρωτα

Unsplash

Μία μέρα γεμάτη γλυκά – κατά προτίμηση σοκολατένια, λουλούδια, ρομαντικά δείπνα, αρκουδάκια, δώρα και ένα σωρό εκπλήξεις. Μία μέρα αφιερωμένη στον έρωτα. Τον ανεπανόρθωτο, τον μεγάλο, τον αγιάτρευτο. Μία μέρα που ανήκει στους ερωτευμένους και γιατί όχι και στους singles. Σίγουρα όμως, πέρα από τα facts που όλοι γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη μέρα, υπάρχουν και κάποιες άγνωστες πτυχές της ιστορίας.

Το όνομα Βαλεντίνος ήταν ένα αρκετά κοινό όνομα μεταξύ των αρχαίων Ρωμαίων. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 διαφορετικές ιστορίες για το ποιος ήταν, τελικά, ο προστάτης-άγιος που τιμάται αυτή τη μέρα. Πάντως, όποιος και να ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος, εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο αξιοσημείωτα facts, που πιθανόν δεν γνωρίζεις. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τα μάθεις μαζί μας.

Ο Geoffrey Chaucer συνέδεσε την ημέρα με τον έρωτα

Η 14η μέρα του Φεβρουαρίου ορίστηκε και επίσημα ως ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στα τέλη του 5ου αιώνα από τον Πάπα Γελάσιο Α΄. Ο Άγγλος ποιητής Geoffrey Chaucer ήταν αυτός που συνέδεσε την ημέρα της γιορτής του Αγίου με τον έρωτα και την αγάπη. Σε ποίημα του με τίτλο «Parliament of Fowls» (το κοινοβούλιο των πτηνών) την περίοδο της δεκαετίας 1370-1380, ο Chaucer γράφει πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η μέρα που κάθε πουλί διαλέγει το ταίρι του.

 

 

Ο πρώτος «Βαλεντίνος» στάλθηκε τον 15ο αι.

Το πιο παλιό «ραβασάκι» που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν ένα ποίημα που έγραψε στη σύζυγό του ένας Γάλλος Δούκας με το όνομα Charles, το 1415. Περίπου στην ηλικία των 20 ετών, ο Charles έστειλε το ποίημα στην αγαπημένη του ενώ ήταν φυλακισμένος στον πύργο του Λονδίνου. Ένας από τους στίχους έλεγε «Είμαι ήδη άρρωστος από αγάπη για σένα, τρυφερέ μου Βαλεντίνε».

Το πρώτο κουτί-καρδιά με σοκολατάκια επινοήθηκε το 1861

Ο Richard Cadbury, o γιος του John Cadbury (ιδρυτής της θρυλικής σοκολατοβιομηχανίας) έκανε την αρχή. Η υλοποίηση, λοιπόν, της ιδέας για κουτιά σοκολάτας σε σχήμα καρδιάς για την ημέρα του έρωτα έγινε το 1861. Σήμερα, εκατομμύρια κουτιά-καρδιές με σοκολατάκια πωλούνται αυτή την ημερομηνία. Ας μην μιλήσουμε για τους τόνους σοκολάτας που πωλούνται.

Ο μικρός Έρωτας της ελληνικής μυθολογίας και το κόκκινο τριαντάφυλλο της θεάς Αφροδίτης

Η κλασική φιγούρα με το τόξο και το βέλος που όλοι έχουμε δει έστω μια φορά στη ζωή μας, ανήκει στον αρχαίο θεό της ελληνικής μυθολογίας, στον Έρωτα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Έρως ήταν ένας πανέμορφος, αθάνατος, νεαρός άντρας που είχε τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να ερωτεύονται. Η απόδοση του θεού σε ξανθό στρουμπουλό αγόρι έγινε τον 4ο αιώνα από τους Ρωμαίους και του δόθηκε το όνομα «Κιούμπιντο» (επιθυμία). Στο ξεκίνημα του 19ου αιώνα, ο Κιούμπιντο και ο Άγιος Βαλεντίνος έγιναν αχώριστοι και απολύτως ταυτισμένοι. Επίσης, το κόκκινο τριαντάφυλλο – το κατεξοχήν λουλούδι στις 14ης Φλεβάρη – ήταν το αγαπημένο λουλούδι της Αφροδίτης. Της θεότητας του έρωτα στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν γιορτάζεται παντού με τον ίδιο τρόπο

Ο Άγιος Βαλεντίνος, σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής γιορτάζεται περισσότερο ως «ημέρα της αγάπης και της φιλίας» παρά ως «ημέρα των ερωτευμένων». Η φιλία υπερτερεί του έρωτα, τη συγκεκριμένη μέρα. Παρόλο που τα ζευγάρια γιορτάζουν τον έρωτά τους, οι φίλοι που γιορτάζουν τη φιλία τους είναι περισσότεροι.

Στην Ιαπωνία, το έθιμο θέλει μόνο οι γυναίκες να προσφέρουν στους συντρόφους τους δώρα, με την ποιότητα της σοκολάτας να αποτελεί τον «δείκτη» του έρωτα και της αγάπης τους.