LIFE

Η «Σιωπή των Αμνών» γιορτάζει 30 χρόνια και οι πρωταγωνιστές αποκαλύπτουν 6 backstage μυστικά

Στις 14 Φεβρουαρίου (αρκετά ειρωνικό) 2021 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το θρίλερ που άλλαξε τα δεδομένα σε αυτό το είδος και καταφέρνει να μάς στοιχειώνει (και να μάς τινάζει σαν ρεύμα) μέχρι και σήμερα.

Το θεωρώ εντελώς απίθανο να μην έχεις δει ή να μην ξέρεις την πλοκή της ταινίας «Η Σιωπή των Αμνών», αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις, επίτρεψέ με να σε ενημερώσω ή να σου θυμίσω. Βασισμένη στο best seller του Thomas Harris, η ταινία ακολουθεί τη νεαρή πράκτορα του FBI, Clarice Starling, στην οποία ανατίθεται να μπει στο μυαλό του  φυλακισμένου serial killer, Hannibal Lecter, προκειμένου να πιάσει τον Buffalo Bill. Ακολούθησαν δύο ακόμη ταινίες, το “Hannibal” και ο «Κόκκινος Δράκος», όλες σκηνοθετημένες από έναν εκ των μετρ των θρίλερ, Jonathan Demme.

Οι πρωταγωνιστές Jodie Foster και Anthony Hopkins συναντήθηκαν διαδικτυακά, με αφορμή την επέτειο της ταινίας τους, και μίλησαν για αυτά που κάνουν σήμερα αλλά κυρίως για όλα όσα θυμούνται από το project που καθόρισε την καριέρα τους, τους χάρισε Όσκαρ ερμηνείας και τεράστια κέρδη. Προχώρησαν λοιπόν σε αποκαλύψεις για τα γυρίσματα αλλά και τι έκαναν για να μπορέσουν να μπουν στον ρόλο.

Ο Anthony Hopkins ένιωθε δέος για την Jodie Foster

Θα περίμενες ότι θα συνέβαινε το αντίστροφο, το 1991, αλλά ο Hopkins αποκάλυψε ότι δεν πίστευε στην τύχη του όταν ο ατζέντης του του έστειλε το σενάριο. Θεώρησε ότι είναι το καλύτερο που είχε διαβάσει και ένιωθε μεγάλη τιμή που θα έπαιζε με την Foster, επειδή είχε μόλις πάρει το πρώτο της Όσκαρ.

Πώς δημιουργήθηκε η φωνή του Hannibal Lecter στη «Σιωπή των Αμνών»

Ο Hopkins δήλωσε ότι ήξερε αμέσως πώς θα έπρεπε να ακούγεται. Η έμπνευσή του ήταν διττή, και ανορθόδοξη. Από τη μία, μιλούσε μονότονα και ρομποτικά σαν το HAL 9000 από το “2001: A Space Odyssey”. Η άλλη έμπνευση ήρθε από τον καθηγητή του στη δραματική σχολή, που είχε φωνή που έκοβε σαν γυαλί και τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Ταυτόχρονα, η φωνή του υπέστη κάποια μικρή επεξεργασία από τον ηχολήπτη της ταινίας, ώστε να ακούγεται ακόμη πιο «μεταλλική».

Η Jodie Foster μετέτρεψε τον φόβο σε δύναμη

Δεν ήξερε πώς να προσεγγίσει τον ρόλο και άλλαζε ακόμα και τη σύνταξη των προτάσεων ώστε να φαίνεται πιο δυνατή, ως γυναίκα σε έναν (ακόμη) ανδροκρατούμενο χώρο. Κατάλαβε πώς πρέπει να υποδυθεί την Clarice στη σκηνή του ασανσέρ που είναι περιτριγυρισμένη από άντρες συναδέλφους της. Ο φόβος και η αδυναμία που ένιωθε έπρεπε να γίνει το «όπλο» της.

Το κελί του Hannibal ήταν τόσο τρομακτικό όσο νομίζουμε

Μιλώντας για το σετ της ταινίας, αναφέρονται και στο κομμάτι της φυλακής. Όλα τα κελιά και ο διάδρομος ήταν σκοτεινά και τρομακτικά, αλλά το κελί του Lecter ήταν τόσο φωτεινό λες και είχε δύο διαστάσεις.

Ο Hopkins έμενε στον ρόλο, ακόμη και στα διαλείμματα

Φαντάσου να είσαι τεχνικός στη Σιωπή των Αμνών, να κάνεις μία δουλειά στο κελί και να εμφανίζεται από πίσω σου ο Hopkins, ρωτώντας σε τι διάολο κάνεις στο κελί του. Αυτό ακριβώς συνέβη, ο Demme το είδε και του είπε με ενθουσιασμό: «Είσαι τόσο περίεργος. Είναι τρομερό». Το ίδιο έκανε και στη σκηνή, όπου περιμένει την Clarice να καταφτάσει και λέει στον σκηνοθέτη αυθόρμητα: «Έρχεται. Την μυρίζω από τον διάδρομο».

Η Σιωπή των Αμνών καθόρισε και τους δύο

Συμφώνησαν και οι δύο ότι αυτή ήταν η ταινία που άλλαξε τη ζωή τους ενώ η Jodie Foster τον ρώτησε αν τον πλησιάζουν, 30 χρόνια μετά, για να του πουν ατάκες από την ταινία. «Ε ναι, φυσικά», απάντησε ο Anthony Hopkins. “Would you like a nice Chianti”?