ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η Κατερίνα Καινούργιου είπε «κατίνα» την Ελευθερία Ελευθερίου. Το Twitter εντόπισε το φάουλ. Εσύ;

Alpha

Ένας μικρός χαμός έχει συμβεί τις τελευταίες μέρες στο Survivor All Star, και λέω μικρός για να μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον μικρόκοσμο ενός τηλεοπτικού reality. Ο Στάθης Σχίζας αποχώρησε οικειοθελώς το βράδυ της Κυριακής, 5 Μαρτίου από το reality επιβίωσης του ΣΚΑΪ, επηρεασμένος από όσα του είχε πει η Ελευθερία Ελευθερίου για τη σύντροφό του, Αλεξάνδρα Παναγιώταρου. Η Κατερίνα Καινούργιου παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα και τη Δευτέρα, 6 Μαρτίου πήρε θέση.

«Το μόνο που με νοιάζει από το Survivor αυτές τις ημέρες, είναι πόσο κατίνα είναι η Ελευθερία Ελευθερίου. Έχω σοκαριστεί», ξεκίνησε να λέει η Κατερίνα Καινούργιου, στους συνεργάτες της στην εκπομπή Super Κατερίνα με τους οποίους σχολίασε το θέμα που προέκυψε μεταξύ των δύο παικτών της κόκκινης ομάδας του Survivor All Star. Κι εμείς, Κατερίνα μου, σοκαριστήκαμε από την έκφραση.

«Υποτίθεται ότι η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου είναι φίλη της. Εγώ πιστεύω ότι του είπε και πιο χοντρά πράγματα. Και γι’ αυτό καταρρακώνει την ψυχολογία ενός παιδιού, που έχουν και ένα παιδί έξω», σημείωσε στη συνέχεια η παρουσιάστρια του Alpha.

Σημειώνοντας ότι η ίδια αν η Ελευθερία Ελευθερίου ήταν φίλη της, θα της έβαζε «Χ», συνέχισε σε έντονο ύφος. «Είναι τόσο χοντρό αυτό που έκανε η Ελευθερίου που δεν ξέρεις ένας άνθρωπος ερωτευμένος σε τι σημείο μπορεί να φτάσει. Να στεναχωρηθεί πολύ και να πάθει κάτι, χτύπα ξύλο, ή χίλια δυο. Μια κοπέλα που έχει μια σχέση και την έχεις εκθέσει τόσο πολύ, ήταν τόσο ανήθικο αυτό. Ντροπή, ξεφτίλα».

Όσο για το τι είπε η Ελευθερία Ελευθερίου στον Στάθη Σχίζα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο παίκτης του Survivor All Star, «Η ψυχολογία μου, από εκεί που ήταν μια χαρά ζούσα το παιχνίδι, ξαφνικά έρχεται η Ελευθερία και μεταφορικά, μου δίνει ένα “χαστούκι” και μου την ρίχνει στα πατώματα. Με κάποια λεγόμενα που μου είπε, μου το ξεκίνησε τύπου “Στάθη, σου έχω πει ένα μικρό ψεματάκι”. Την ρώτησα “τι έγινε Ελευθερία;”, μου είπε αυτό που μου είπε και της λέω “για ποιο λόγο μου το λες τώρα αυτό;”.

Μου είπε πως “μετά τα τελευταία γεγονότα που έγιναν μετά το έπαθλο επικοινωνίας και αφού συζητήσαμε για τον αγώνα, με τις διαφωνίες που είχαμε, δεν μπορώ να σε προστατεύω και να σε έχω ευτυχισμένο και χαρούμενο”. Οπότε της λέω “θέλεις να με διαλύσεις ψυχολογικά” και για αυτό το λες».

Δεν ξέρω από πότε το σχόλιο των ψυχαγωγικών εκπομπών έφτασε να είναι οι σκληροί χαρακτηρισμοί για την ποιότητα ενός άλλου ανθρώπου, ειδικά όταν αυτοί βασίζονται σε ένα μονταρισμένο προϊόν που έρχεται μπροστά στις οθόνες μας.

Δεν ξέρω από πότε έγινε ok να αποκαλείς μία γυναίκα «κατίνα» στην ελληνική τηλεόραση και να νιώθεις εντάξει με αυτό.

Ίσως απλά μου διέφυγε κι είναι μία νέα κανονικότητα, αλλά προσωπικά δυσκολεύομαι να το προσπεράσω. Το ίδιο δυσκολεύεται να το προσπεράσει και το Twitter για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για γυναικεία αλληλεγγύη όπου μας συμφέρει. Κι η γυναικεία αλληλεγγύη δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε αδιακρίτως τη συμπεριφορά των γυναικών ως καλή, αλλά ότι τουλάχιστον δεν θα δίνουμε χώρο και βήμα σε στερεότυπα που περιόρισαν για δεκαετίες τις γυναίκες, να διαιωνίζονται. Η λέξη «κατίνα» ανταποκρίνεται σε ένα τέτοιο στερεότυπο.

Λέξεις όπως γεροντοκόρη, παρθένα, κουτσομπόλα, κατίνα, κακιά πεθερά ή κακιά νύφη, προάγουν τον σεξισμό όσο κι αν δεν τον καταλαβαίνουμε. Περιορίζουν τους γυναικείους ρόλους σε ορισμένα στερεότυπα που το μόνο που κάνουν είναι να μας κρατούν ανελεύθερες. Και όταν τα χρησιμοποιεί μία γυναίκα για μία άλλη, όσο να πεις, πληγωνόμαστε περισσότερο όλες μας.

Μπορεί συχνά οι παρουσιαστές των ελληνικών, ψυχαγωγικών εκπομπών να «υιοθετούν» την οργή και τη φρασεολογία των social media για να γίνονται περισσότερο αρεστοί στο κοινό τους, αλλά καλό είναι να μην ξεχνούν ότι εκείνοι έχουν δημόσιο λόγο, είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα και ως τέτοια φέρουν επιπλέον ευθύνη για τα λεγόμενά τους.

Άλλωστε εκείνο, το ίδιο κοινό των social media, δεν αποτυγχάνει ποτέ να αναγνωρίσει τα φάουλ τους, αλλά και την υποκρισία στις στιγμές που εκείνοι βγαίνουν «εκτός ελέγχου» κρίνοντας αυστηρά την ποιότητα των προγραμμάτων που οι ίδιοι προβάλλουν στις εκπομπές τους, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έκταση σε αυτά και τελικά φιλοξενώντας τα ίδια πρόσωπα που τους «έβγαλαν από τα ρούχα τους» κάποτε, μόνο και μόνο για λόγους τηλεθέασης.