ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Greta Thunberg σε videoclip των Pearl Jam για την κλιματική αλλαγή. Μία υπέροχη συνεργασία

AP Photo Olivier Matthys

Το όνομα Greta Thunberg είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή, επομένως δεν θα μπορούσε να λείψει και από τη μουσική προσέγγιση του θέματος. Οι Pearl Jam έγραψαν το τραγούδι “Retrogade”, που ανήκει στον δίσκο “Gigaton”.

Το “Retrogade” είναι ένα τραγούδι με καθαρά οικολογικό στίχο που ισορροπεί μεταξύ απόγνωσης (“future fading out”) και αποφασιστικότητας (“it’s going to take much more than ordinary love to lift us up”). Η Greta Thunberg, σε ρόλο μάντισσας, παρακολουθεί με ψυχρό βλέμμα τις καταστροφές του περιβάλλοντος και τις συνέπειες της απραξίας μας.

Τεράστια κύματα χτυπούν τη London Bridge και τους ουρανοξύστες του Μανχάταν. Ο σκηνοθέτης του videoclip είναι ο Αυστραλός σκηνοθέτης Josh Wakely, που έχει κερδίσει Emmy. Επέλεξε να γυρίσει τις σκηνές σε animated εκδοχή, με τη συμμετοχή της έφηβης ακτιβίστριας και με σκοπό «να φανταστούμε το μέλλον και να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε».

«Αυτό που κάνουν οι Pearl Jam τα τελευταία 30 χρόνια είναι να λένε αλήθειες με δυνατό τρόπο. Πολλά τραγούδια αυτού του δίσκου μου «μίλησαν» αλλά αυτό με κράτησε ξύπνιο τη νύχτα», είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος δημιούργησε το videoclip κατά τη διάρκεια της καραντίνας, με μία ομάδα από διάφορα σημεία της υφηλίου.

Η επιλογή της Greta Thunberg

Ο Wakely είπε ότι η Greta Thunberg είναι το μόνο άτομο που μπορούσε να φανταστεί ως μάντισσα, περιγράφοντάς την ως την απόλυτη ψυχρή ηρωίδα. Το σώμα της ανήκει σε ηθοποιό αλλά οι εκφράσεις της χρησιμοποιήθηκαν, με την άδεια της ίδιας. Μάλλον της άρεσε το αποτέλεσμα , γιατί του έστειλε ένα email ενημερώνοντάς τον.

Ο φόρος τιμής στους Pearl Jam

Τα μέλη του συγκροτήματος εμφανίζονται σε κάρτες ταρό ενώ γίνονται αναφορές σε παλαιότερους δίσκους τους, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στο θρυλικό συγκρότημα. «Θα προτιμούσα να είχα κάτσει μαζί τους και να μιλήσουμε για το videoclip πίνοντας μπύρα, που ήταν και το πιο πολύπλοκο project με το οποίο έχω καταπιαστεί. Στο τέλος όμως, η δουλειά μου ήταν απλώς να υπηρετήσω αυτήν την υπέροχη μουσική». Και πρόκειται όντως για ένα υπέροχο κομμάτι των Pearl Jam.