ΒΙΒΛΙΑ
SPONSORED

Η γυναίκα της βιβλιοθήκης: Το μυθιστόρημα που πρέπει να διαβάσεις αν είσαι βιβλιόφιλος

iStock

Η Freya Sampson δουλεύει στον χώρο της τηλεόρασης ως παραγωγός. Κι όμως το πρώτο της βιβλίο δεν είναι αφιερωμένο στον κόσμο της εικόνας. Είναι αφιερωμένο στον μαγικό κόσμο των δανειστικών βιβλιοθηκών. Στους χάρτινους ήρωες, στα εισιτήρια που μπορεί να βρει κανείς σε μία δανειστική βιβλιοθήκη για τα μεγαλύτερα ταξίδια της ζωής του, σε άλλες χώρες, σε άλλους χρόνους, σε φανταστικά σύμπαντα, σε άλλες ζωές. Το βιβλίο Η γυναίκα της βιβλιοθήκης κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μίνωας. Κι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να το διαβάσεις.

Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σου με τις βιβλιοθήκες. Εγώ ως 18χρονο κορίτσι απέκτησα μία σχέση βαθιάς αγάπης με τη δανειστική βιβλιοθήκη της πόλης μου. Φοιτήτρια και on a budget, την επισκεπτόμουν καθημερινά τα καλοκαίρια που επέστρεφα για να δανειστώ ένα βιβλίο, κι άλλο, κι άλλο, μέχρι που ανακάλυπτα ολόκληρους κόσμους, λογοτεχνικά ρεύματα, κλασικά βιβλία που διαμόρφωσαν ολόκληρες εποχές αλλά κι εμένα. Όπως καταλαβαίνεις, το βιβλίο Η γυναίκα της βιβλιοθήκης της Freya Sampson, όχι απλώς μου κίνησε την περιέργεια, αλλά με έκανε να ταυτιστώ. Ακολουθούν 5 λόγοι για να το διαβάσεις.

Η γυναίκα της βιβλιοθήκης
MINOAS.GR

Η γυναίκα της βιβλιοθήκης

Εκδόσεις Μίνωας
15,50 13,95
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Η υπόθεση του βιβλίου θα σε συναρπάσει

Η Τζουν Τζόουνς δεν έχει φύγει ποτέ από το Τσάλκοτ, το μικρό αγγλικό χωριό όπου μεγάλωσε. Σε όλη την παιδική ηλικία της ήταν χωμένη μέσα σε ένα βιβλίο και κολλημένη στο πλευρό της μητέρας της, που ήταν η αγαπημένη βιβλιοθηκάριος της τοπικής βιβλιοθήκης. Τώρα, χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, η Τζουν έχει κλειστεί στον εαυτό της και στις αναμνήσεις της, δουλεύοντας στην ίδια βιβλιοθήκη. Ντροπαλή και μοναχική, η τριαντάχρονη κοπέλα προτιμά να περνά τον χρόνο της παρέα με τα αγαπημένα της βιβλία παρά να βγει έξω στον κόσμο.

Όταν το δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει τα σχέδιά του να κλείσει τη βιβλιοθήκη, ο κόσμος της Τζουν καταρρέει. Μια παρέα εκκεντρικών θαμώνων δημιουργεί την ομάδα Φίλοι της Βιβλιοθήκης του Τσάλκοτ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί. Ο παλιός συμμαθητής της Άλεξ Τσεν επιστρέφει στο χωριό και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει.

Θα καταφέρει η Τζουν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας της και να σώσει το μόνο μέρος στο οποίο έχει τις πιο γλυκές αναμνήσεις; Τα βιβλία σημαίνουν τόσο πολλά για κείνη, είναι όμως πρόθυμη να κάνει αλλαγές στη ζωή της και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις; Πολεμώντας για την πολυαγαπημένη της βιβλιοθήκη, ίσως καταφέρει να σώσει και τον εαυτό της.

Οι απίθανες φιλίες

Αν διαβάζεις συστηματικά, ξέρεις ότι, ακόμα κι αν η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μία εντελώς μοναχική διαδικασία, τα βιβλία μπορούν να γίνουν η αφορμή να γνωρίσεις ανθρώπους καλύτερα, να τους καταλάβεις από τον τίτλο του βιβλίου που κρατούν, να δεθείς μαζί τους σε μία κριτική που μοιράζεστε για τον αγαπημένο σας συγγραφέα.

«Η ιδέα για το βιβλίο μου ήρθε όταν ήμουν στην τοπική βιβλιοθήκη του Λονδίνου όπου πάω. Ήταν εκεί ένας ηλικιωμένος κύριος που βλέπω συχνά και διάβαζε την εφημερίδα του μόνος. Εκείνη την ημέρα, παρακολούθησα μία υπάλληλο να τον πλησιάζει για να συζητήσουν», έχει πει σε συνέντευξή της η Freya Sampson.

«Δεν άκουγα τι έλεγαν και δεν μπορεί να μιλούσαν πάνω από δύο λεπτά. Αλλά όταν απομακρύνθηκε, είδα τον άνδρα να χαμογελάει και συνειδητοποίησα ότι αυτή η σύντομη στιγμή καλοσύνης της βιβλιοθηκάριου ίσως ήταν η μόνη συζήτηση που εκείνος θα έκανε όλη μέρα», σημείωσε στη συνέχεια. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Γυναίκας της βιβλιοθήκης. Γιατί πέρα από τα βιβλία αυτή είναι μία ιστορία για τις αναπάντεχες φιλίες που δημιουργούνται όταν οι άνθρωποι ενώνονται για έναν κοινό σκοπό.

η γυναίκα της βιβλιοθήκης

Η συγγραφέας Freya Sampson.

Στο βιβλίο θα βρεις ατάκες με τις οποίες η βιβλιόφιλη καρδιά σου θα ταυτιστεί

Ο κόσμος των βιβλιόφιλων είναι συχνά ακατανόητος για τους άλλους, ίσως μοναχικός. Αλλά στην πραγματικότητα «Δεν είσαι ποτέ μόνος όταν έχεις ένα καλό βιβλίο», όπως γράφει στο βιβλίο της Η Γυναίκα της βιβλιοθήκης, η Freya Sampson.

«Μπορείς να μάθεις πολλά για κάποιον από τα βιβλία που δανείζεται», είναι μία ακόμα που ξέρεις ότι είναι βαθύτατα αληθινή.

«Οι βιβλιοθήκες δεν είναι φτιαγμένες από βιβλία, είναι φτιαγμένες από βιβλιοθηκάριους», λέει μία άλλη. Και πράγματι αν έχεις συναντήσει έναν άνθρωπο που σε έχει καθοδηγήσει στα αναγνώσματά σου, ξέρεις την αιώνια ευγνωμοσύνη που του χρωστάς.

Κάθε βιβλιόφιλος έχει τη δική του βιβλιοθήκη καρδιάς

Είτε είναι το αγαπημένο σου μικρό βιβλιοπωλείο, είτε είναι η καφετέρια όπου διάβασες κάποια μοναχικά πρωινά, είτε σαν τη δική μου περίπτωση έχεις μία τοπική βιβλιοθήκη στην καρδιά σου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ταυτιστείς με το συναίσθημα που βιώνει όχι μόνο η ηρωίδα της Freya Sampson στο βιβλίο, η Τζουν, αλλά και οι χαρακτήρες που παλεύουν μαζί της, ώστε να μην κλείσει η βιβλιοθήκη. Κι αυτός από μόνος του είναι ο κυρίαρχος λόγος για να το διαβάσεις.

Ένα βιβλίο που θα είναι σαν να έχει γραφτεί για σένα

«Η γυναίκα της βιβλιοθήκης είναι ένα βιβλίο για μία ντροπαλή νέα γυναίκα που αναγκάζεται να βγει από το καβούκι της για να σώσει την βιβλιοθήκη που αγαπά από το κλείσιμό της. Είναι ένα βιβλίο που γιορτάζει τις βιβλιοθήκες και την ανάγνωση και τη σημασία της κοινότητας και της φιλίας», έχει πει η Freya Sampson.

Αυτο το βιβλιό μιλά για όσα είναι σημαντικά για σένα: τα βιβλία και τις απροσδόκητες σημαντικές φιλίες σου. Αυτα είναι που μένουν τελικά στην καρδιά σου, τα βιβλία σου κι οι φίλοι σου, που ακόμα κι αν δεν κατανοούν γιατί θες να διαβάζεις όλη την ώρα, θα σε γεμίσουν με νέους τίτλους στα γενέθλια ή στη γιορτή σου. Γι’ αυτό σου λέω, Η γυναίκα της βιβλιοθήκης, γράφτηκε για σένα, για μένα, για κάθε φίλο που κρατά ένα βιβλίο εκεί έξω, για εμάς.