ΤΑΙΝΙΕΣ

Η Emma Stone έρχεται στην Αθήνα με «Λανθιμικό» αέρα

Matteo Chinellato/NurPhoto via Getty Images

Mετά τη συνεργασία τους στην ταινία «The Favourite», Γιώργος Λάνθιμος και Emma Stone ένωσαν και πάλι τα ταλέντα τους και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους για την ταινία  «Βληχή».

Γιώργος Λάνθιμος και Emma Stone ξανά μαζί

Η Emma Stone έρχεται στην Αθήνα με «Λανθιμικό» αέρα Franco Origlia/Getty Images

Διατηρώντας μεγάλο μέρος από την επιτυχημένη ομάδα των συνεργατών του, ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στα πάτρια για μια ταινία η οποία θα είναι μέρος εικαστικής εγκατάστασης στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Πρωταγωνιστές, η Emma Stone και ο Γάλλος ηθοποιός, Damien Bonnard. Η αγαπημένη ηθοποιός μάλιστα, αναμένεται να έρθει στην Αθήνα για την πρεμιέρα της ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί. Η «Βληχή» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του κοινού project της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του ΝΕΟΝ «The artist on the composer». Η ταινία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της, συνοδεία μουσικών συνόλων, στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ.

Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος, αποδεχόμενος την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Βληχή». Μετά την εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη «Noli me Tangere», ο Γιώργος Λάνθιμος παίρνει τη σκυτάλη της δεύτερης ανάθεσης του «The Artist on the Composer» και δημιουργεί ένα νέο κινηματογραφικό έργο, το οποίο θα παρουσιάζεται πάντα με συνοδεία μουσικών συνόλων. Το μουσικό σενάριο της ταινίας αποτελείται από έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από τους σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπαλο), Γου Γουέι (σενγκ), το κουαρτέτο «Μαρία Κάλλας» και τη Χορωδία της ΕΡΤ.

The Artist on the Composer – Καλλιτέχνες συνδιαλέγονται με συνθέτες

Το πρόγραμμα «The Artist on the Composer», μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με έργα κλασικών συνθετών, απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

Η νέα Λανθιμική ταινία με Emma Stone, Mark Ruffalo και Williem Dafoe

Μετά το οσκαρικό The Favourite, (9 υποψηφιότητες και ένα Όσκαρ Β’ γυναικείου Ρόλου για την Olivia Colman), η Emma Stone θα πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Στο «Poor Things», όπως θα είναι ο τίτλος της νέας ταινίας, θα έχει δίπλα της τους Mark Ruffalo και Willem Dafoe. Το «Poor Things», αποτελεί μια μεταμοντέρνα εκδοχή του μύθου του Frankenstein με κεντρικό χαρακτήρα μια γυναίκα, η οποία επιστρέφει στη ζωή με εγκέφαλο μικρού παιδιού. Το σενάριο δουλεύεται από τον Λάνθιμο μαζί με τον Tony McNamara, συνσεναριογράφο του The Favourite και δημιουργό του The Great.

Αφού πνίγεται για να ξεφύγει από τον καταχρηστικό σύζυγό της, ο εγκέφαλος της πρωταγωνίστριας αντικαθίσταται από αυτόν του αγέννητου παιδιού της. Κάπως έτσι έρχεται στη ζωή μια υπερσεξουαλική, χειραφετημένη γυναίκα, που θα είναι ο θηλυκός Φρανκεστάιν. Η ιστορία αποτελεί έμπνευση από ένα μυθιστόρημα του Σκωτσέζου συγγραφέα Alasdair Grey, την οποία ο Λάνθιμος και ο McNamara, προσαρμόζουν για την Searchlight Pictures.