ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ

Γιώργος Λάνθιμος: Τα 4 ελληνικά video clips που είχε σκηνοθετήσει πριν τη διεθνή καριέρα

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι δίκαια το πρόσωπο των ημερών, αφού η ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη «The Favourite» (δηλαδή «Η Ευνοούμενη» όπως είναι ο ελληνικός της τίτλος) πρόκειται να διεκδικήσει 10 Oscars, μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Α' και Β' Γυναικείου Ρόλου στην 91η τελετή απονομής των βραβείων, την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη.

Ο σκηνοθέτης που έκανε αίσθηση με τον Κυνόδοντα και τις Άλπεις, απογειώθηκε με τον Αστακό και τη Θυσία του Ιερού Ελαφιού και πλέον γνωρίζει στιγμές παγκόσμιας δόξας με την Ευνοούμενη, γεννήθηκε και μεγάλωσε ανάμεσα μας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Σταυράκου και μοιραία έκανε τα πρώτα του βήματα εδώ.

Λίγο πριν τον μάθουμε όλοι μέσα από την ταινία Ο καλύτερός μου φίλος που συνσκηνοθέτησε με τον Λάκη Λαζόπουλο, και έπειτα από την ξεχωριστή Κινέττα του στην οποία έδωσε το δικό του στίγμα, ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθέτησε και κάποια video clip γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών. Και ναι, τώρα μπορεί να μην το πιστεύεις ότι έχει σκηνοθετήσει τις Δέκα Εντολές της Δέσποινας Βανδή και το Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου, του Σάκη Ρουβά όμως το έκανε. Και παρακάτω θα θυμηθείς κι εσύ ότι ακόμα και τα video clip του είχαν να κάνουν μια δική τους αισθητική πρόταση.

 

Μάλιστα ο Σάκης Ρουβάς του έστειλε το δικό του μήνυμα σε Insta Story του όταν έμαθε για τις υποψηφιότητες της ταινίας του σκηνοθέτη στα φετινά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «10 υποψηφιότητες ο Γιώργος Λάνθιμος. Συγχαρητήρια Γιώργο, πάντα ήξερα ότι είσαι μοναδικός, μας έκανες περήφανους», έγραψε ο τραγουδιστής. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί και το 1998 για το μουσικό video του «Θέλεις ή δε θέλεις».

Το video clip του εν λόγω τραγουδιού μάλιστα είχε αναδειχθεί καλύτερο της χρονιάς στα μουσικά βραβεία Ποπ Κορν, με τον Σάκη Ρουβά να κάνει την παραλαβή εκ μέρους του σκηνοθέτη. Το Πρωινό ήταν εκείνο που το θυμήθηκε και πρόβαλε και το σχετικό απόσπασμα.

 

Αρκετά χρόνια μετά, αφού σκηνοθέτησε τον Κυνόδοντα και τις Άλπεις και λίγο πριν την πρώτη του ταινία με προδιαγραφές Hollywood, τον Αστακό, ο Γιώργος Λάνθιμος επέστρεψε στον μαγικό κόσμο των ελληνικών video clips και οπτικοποίησε για τον Leon of Athens, το τραγούδι του Baby Asteroid. Κι αν στα προηγούμενα απλά έψαχνε να βρει μια διαφορετική πρόταση, στο Baby Asteroid, η αισθητική του κι αυτό το πανταχού παρών άβολο συναίσθημα των ταινιών του, καταλαμβάνει πλήρως το video clip. Αν δεν με πιστεύεις δες και κρίνε.

 

Κεντρική φωτογραφία:AP Photo/Kirsty Wigglesworth