ΥΓΕΙΑ

Γιατί απέσυραν τις δραμαμίνες από τα φαρμακεία;

Pexels

«Σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι», διαβάζουμε στην Ιθάκη του Καβάφη. Κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για όσους είναι επιρρεπής στη ναυτία, τις ζαλάδες και τους εμετούς. Αν είσαι ανάμεσά τους, σίγουρα έχεις να θυμάσαι μια κακή εμπειρία από ταξίδι σου με καράβι με μποφόρ (για να φτάσεις σε εκείνο το αναθεματισμένο νησί), ατελείωτες ευθείες στην Εθνική οδό και δαιδαλώδεις δρόμους που «κόβουν» στα 2 τα βουνά και διασχίζουν τα λαγκάδια. Ας μην μιλήσω για τις στάσεις που κάνεις για εμετό. Δεν είναι απαραίτητο.

Η καλύτερη λύση σε όλα αυτά είναι να κοιμηθείς. Όμως, γνωρίζω ότι η πιθανότητα να σε πάρει ο ύπνος, δεν υπάρχει. Δεν μπορείς να κλείσεις μάτι σε ταξίδι με τίποτα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση, σαν πρόληψη κυρίως, αλλά και σαν θεραπεία, είναι η επόμενη λύση σου. Η δραμαμίνη ήταν κάποτε ανάμεσα στις στάνταρ επιλογές σου. Πλέον δεν τη βρίσκεις πουθενά στα φαρμακεία και πιθανότατα αναρωτιέσαι το γιατί. Την απάντηση μάς δίνει μια φαρμακοποιός.

Info: Η δραμαμίνη είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία διμενυδρινάτη. Χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόληψη και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του εμέτου, που μπορεί να προκληθούν από διάφορες, κυρίως σε ταξίδια με αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο. Ανήκει στην κατηγορία των αντιισταμινικών φαρμάκων, τα οποία δρουν μπλοκάροντας την ισταμίνη, μια ουσία που παράγεται από το σώμα και που μπορεί να προκαλέσει τα συμπτώματα αυτά.

Γιατί απέσυραν τις δραμαμίνες από τα φαρμακεία;

Σύμφωνα με φαρμακοποιό που μίλησε στο LadyLike, ο λογος για τον οποίο έχουν αποσυρθεί οι δραμαμίνες από την αγορά δεν είναι οι τυχόν παρενέργειές τους (δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος καθώς ήταν ένα απόλυτα ασφαλές φάρμακο), αλλά «κατά πάσα πιθανότητα, είναι η πολύ οικονομική τους τιμή. Πλέον, για τις ναυτίες τα φαρμακεία δίνουν κανονικά σκευάσματα».

 

Extra tips: 

  • Μην ταξιδέψεις με άδειο στομάχι. Φρόντισε να έχεις φάει κάτι ελαφρύ μερικές ώρες πριν.
  • Απέφυγε τις όξινες τροφές, όπως τα τηγανητά και τον καφέ. Μπορείς να έχεις μαζί σου κάποιο ανθρακούχο νερό ή νερό με εκχύλισμα τζίντζερ, που βοηθά το στομάχι να ηρεμήσει.
  • Μην ταξιδέψεις έχοντας καταναλώσει αλκοόλ γιατί σε κάνει πιο επιρρεπή στη ναυτία.