ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision: Ο διαφορετικός «τελικός» έρχεται στις 16 Μαΐου

AP Photo Sebastian Scheiner

Μια πρώτη ιδέα την πήρες όταν σου γράψαμε πώς η Ελένη Φουρέιρα θα εμφανιστεί στο πρόγραμμα “Europe Shine a Light” το Σάββατο 16 Μαΐου ως μία από τις θρυλικές συμμετοχές της Eurovision. Καιρός να σου πούμε και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

Η Eurovision 2020 θα μας απασχολούσε πολύ αυτόν τον Μάιο αν δεν την είχε προλάβει ο κορονοϊός. Ακυρώθηκε και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε έναν χρόνο για να την ξαναδούμε στην οθόνη μας. Όμως, προς αντικατάσταση του τελικού που χάσαμε, η EBU και η ολλανδική τηλεόραση μας προσφέρουν το “Europe Shine a Light”.

Το “Europe Shine a Light” είναι μια ειδική εκπομπή που ενώνει την Ευρώπη στο όχημα της μουσικής το Σάββατο 16 Μαΐου. Η εκπομπή θα περιέχει «πολλή μουσική, σκηνοθετικά ευρήματα, παλιές και νέες συμμετοχές και πολλές εκπλήξεις», όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Το δίωρο τηλεοπτικό πρόγραμμα, που αντικαθιστά τον Μεγάλο Τελικό μετά τη ματαίωσή του, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, λόγω της πανδημίας του Covid-19, θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ1 και το Web Tv της ΕΡΤ, στις 22:00, όταν και υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαγόταν και θα μεταδιδόταν ο Τελικός του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2020.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Stefania με το τραγούδι SUPERG!RL», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τι θα δούμε στο “Europe Shine a Light”

Η εκπομπή θα μεταδοθεί από το Studio 21 του Hilversum, με παρουσιαστές τους Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 και 2007) και Jan Smit, δηλαδή τους Ολλανδούς παρουσιαστές που θα είχε κανονικά η βραδιά του τελικού. «Οι παρουσιαστές θα σχολιάσουν εναλλακτικά προσωπικά «postcards», θα ακούσουν μαζί μας μηνύματα ελπίδας από όλους τους φετινούς συμμετέχοντες, θα αναζητήσουν σε όλη την Ευρώπη παλιούς σταρ της Eurovision και θα “φωτίσουν” μοναδικά με ένα τραγούδι την Ευρώπη και την ελπίδα μας για το μέλλον, με τη συμμετοχή όλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στην εκπομπή θα δούμε επίσης αποσπάσματα από τα 41 video clips που θα συμμετείχαν φέτος. Φυσικά όμως δεν θα υπάρχει διαγωνιστικό τμήμα και βαθμολογία.

Όσο για τον τίτλο “Europe Shine a Light” αυτός είναι εμπνευσμένος από το νικητήριο τραγούδι της Μεγάλης Βρετανίας και της Katrina «Love Shine A Light» στη Eurovision του 1997. Με την εκπομπή η παραγωγή της EBU θέλει να τιμήσει τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες των 41 εθνικών αποστολών που θα συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.

Σκοπός του “Europe Shine a Light” είναι αυτός πίσω από την δημιουργία της Eurovision. Να μας θυμίσει όλα όσα μας ενώνουν ειδικά σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού και ταυτόχρονα να δώσει κουράγιο σε όλους όσους δοκιμάζονται από την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Η μουσική βλέπεις, έχει τη δύναμη και να ενώνει και να παρηγορεί.