ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision 2024: Οι διαμαρτυρίες για την Παλαιστίνη που αψήφησαν την «απολιτίκ» φύση της και οι παρεμβάσεις της EBU

AP Photo/Martin Meissner

Ο Α’ Ημιτελικός του 68ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Μαΐου, στο Μalmö Arena της Σουηδίας. Και μπορεί η Ελένη Φουρέιρα να ξεσήκωσε τα πλήθη για ακόμα μια φορά με το εκρηκτικό act της επί σκηνής και την ερμηνεία του Fuego που κατέλαβε την 2η θέση στη Eurovision πριν από 6 χρόνια, όμως κάποια άλλα περιστατικά έρχονται να σημαδέψουν τη φετινή διοργάνωση και να προκαλέσουν διαμαρτυρίες. Αυτές οι τελευταίες αφορούν τις αποφάσεις των διοργανωτών αναφορικά με τις παλαιστινιακές σημαίες και τα αντίστοιχα, φιλοπαλαιστινιακά σύμβολα καθ’ όλη τη διάρκεια της διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής επικοινωνίας της Eurovision ανακοίνωσε ότι οι παρευρισκόμενοι θα επιτρέπεται να υψώνουν μόνο τις σημαίες των διαγωνιζόμενων χωρών – συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ – και τη σημαία του Pride.

Ενώ, λοιπόν, κάθε τι παλαιστινιακό έχει αποκλειστεί από τον διαγωνισμό της Eurovision, στο opening act του Α’ Ημιτελικού (εκτός από την Ελένη Φουρέιρα και την Chanel που έλαβαν πρόσκληση), o Σουηδόπαλαιστίνιος καλλιτέχνης Eric Saade που είχε εκπροσωπήσει τη Σουηδία παλαιότερα, εμφανίστηκε με δεμένη παλαιστινιακή μαντίλα στο χέρι του. Ο Eric Saade είχε κάνει ξεκάθαρη τη θέση του υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον διαγωνισμό, με αφορμή τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

«Πρώτον, αυτό είναι ένα μήνυμα αγάπης. Όταν δεν είμαι πλέον σε θέση να φοράω ένα σύμβολο της εθνικότητάς μου στον λεγόμενο “ελεύθερο κόσμο” μας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να συμμετάσχω. Η διαχείριση της Eurovision από την EBU είναι ντροπιαστική. Δεν επιτρέπουν κανένα παλαιστινιακό σύμβολο μέσα στην αρένα, ενώ τα σύμβολα που αντιπροσωπεύουν οποιαδήποτε άλλη εθνότητα στον κόσμο, είναι ευπρόσδεκτα. Το σύνθημά τους”Ενωμένοι από τη μουσική” αν δεν είσαι Παλαιστίνιος, είναι ήδη ένα αστείο. 

Είναι λογικό να μεταδίδεται η ισραηλινή προπαγάνδα κατά τη διάρκεια της prime time σε όλο τον κόσμο, αλλά να απαγορεύεται η παλαιστινιακή σημαία; Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ για εμένα να είμαι παρών σε αυτήν τη σκηνή. Μπορείτε να πάρετε τα σύμβολά μας, αλλά δεν μπορείτε να πάρετε την παρουσία μου. Σας αγαπώ», έγραψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μετά την εμφάνισή του, που προκάλεσε την αντίδραση της EBU (Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης).

Η διοργανώτρια Αρχή της Eurovision, η EBU εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και τη θλίψη της που ο καλλιτέχνης «δεν σεβάστηκε τη μη πολιτική φύση του διαγωνισμού». Η εμφάνιση του τραγουδιστή δεν προβλήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς της διοργάνωσης στα social media για τον παραπάνω λόγο.

Eurovision: Η «απολιτίκ» φύση της, οι αντιφάσεις, οι εμφανίσεις που «έφαγαν» ποινή και οι αντιδράσεις του κόσμου

Από την άλλη, η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στον φετινό διαγωνισμό, Bambie Thug, δήλωσε ότι έλαβε εντολή από τους διοργανωτές να αλλάξει το μακιγιάζ της για τον ίδιο λόγο. Σύμφωνα με το The Journal, τα αρχικά μηνύματα στην αρχαία ιρλανδική γλώσσα Όγκχαμ που περιλαμβάνονταν στο μακιγιάζ της έγραφαν: «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός». Σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά τον πρώτο ημιτελικό, η Bambie Thug απάντησε: «Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα επειδή είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Δυστυχώς, έπρεπε να κάνω κάποιες αλλαγές ύστερα από εντολή της EBU».

Η Ιρλανδία, πάντως, εμφανίστηκε 4η κατά σειρά, ξεσήκωσε το κοινό αλλά δίχασε τα social media με τις «σατανιστικές» αναφορές και τη «θυσία» στην πεντάλφα με τα αναμμένα κεριά.

Εν όψει όλων των παραπάνω, φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό. Οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της περιοχής, που διεξάγεται ο φετινός διαγωνισμός. Το τραγούδι October Rain που ερμήνευσε η Eden Golan φάνηκε να περιέχει αναφορές στα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αποκλείστηκε λόγω παραβίασης των κανόνων περί πολιτικής ουδετερότητας.

Αν και το Ισραήλ είχε κάνει σαφή την αποχή του από τον διαγωνισμό αν γίνουν αλλαγές, η έκκληση του ισραηλινού προέδρου Isaac Herzog για «αναγκαίες προσαρμογές» ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή της χώρας, οδήγησε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα KAN να συμφωνήσει στην πραγματοποίηση τροποποιήσεων. Στις 9 Μαρτίου επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό αφού οι στίχοι άλλαξαν και ο τίτλος του τραγουδιού μετατράπηκε σε Hurricane.

Φυσικά, οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του διαγωνισμού έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες. Πάνω από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν φέτος τον αποκλεισμό του Ισραήλ, ενώ πάνω από 1.400 Φινλανδοί καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής υπέγραψαν σχετικό αίτημα για την απαγόρευση της συμμετοχής της χώρας στον διαγωνισμό.

Ο Α’ ημιτελικός της Eurovision ολοκληρώθηκε, με την Κύπρο και τη Silia Kapsis να παίρνει την πρόκριση με το Liar.

Ο Β’ Ημιτελικός θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 9 Μάϊου στις 22.00 με την Ελλάδα να εμφανίζεται 3η στη σειρά.