ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision 2023: Μεγάλη νικήτρια η Σουηδία

© 2023 Martin Meissner/AP IMAGES

Ο 67ος ευρωπαϊκός, μουσικός διαγωνισμός που διεξήχθη στο Λίβερπουλ το Σάββατο, 13 Μαΐου και συγκεκριμένα στο Liverpool Arena ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2023 η Σουηδία.

Σε μία βραδιά που χαρακτηρίστηκε από άψογη διοργάνωση η ταλαντούχα Loreen και το τραγούδι “Tattoo” κατάφεραν να ξεσηκώσουν το Liverpool Arena φέρνοντας την πρωτιά στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, η Σουηδία κατέκτησε την πρώτη θέση στον μεγάλο τελικό με 583 βαθμούς, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά των φαν, με την υπέροχη ερμηνεία της τραγουδίστριας με καταγωγή από το Μαρόκο. Έτσι το πολυπόθητο βραβείο επιστρέφει πίσω στη χώρα 11 χρόνια μετά την πρώτη νίκη της Loreen με το τραγούδι “Euphoria”.

Eurovision 2023: Οι χώρες που κατάφεραν να μπουν στη 10άδα

Ο 67ος μουσικός διαγωνισμός της Eurovision είχε ως μότο τη φράση “United by Music” και φιλοξενήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία. Ο μεγάλος τελικός ξεκίνησε με τους περσινούς νικητές Kalush Orchestra να ερμηνεύουν το τραγούδι “Stefania” δίνοντας ένα ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα. Η εμφάνισή τους ξεκίνησε με ένα βίντεο στο οποίο τους έδειχνε να βρίσκονται πολλά μέτρα κάτω από το μετρό του Κιέβου σε ένα χώρο που λειτουργεί ως καταφύγιο και στη συνέχεια εμφανίστηκαν ζωντανά στη σκηνή.

Συνολικά, οι χώρες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν 26. Οι χώρες που κατάφεραν να μπουν στην τελική 10άδα ήταν: η Φινλανδία με 526 βαθμούς, το Ισραήλ με 362 βαθμούς, η Ιταλία με 350, η Νορβηγία με 268, η Ουκρανία με 243, το Βέλγιο με 182, η Εστονία με 168, η Αυστραλία με 151 και η Τσεχία με 129. Την ίδια ώρα η Κύπρος με τον Andrew Lambrou κατέκτησε την 12η θέση στον τελικό με 126 βαθμούς.

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν στον Α’ πρώτο ημιτελικό ήταν: Κροατία, Μολδαβία, Ισραήλ, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Φινλανδία, Τσεχία, Σερβία, Νορβηγία.

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν στον Β’ ημιτελικό ήταν: Αλβανία, Κύπρος, Εσθονία, Βέλγιο, Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία, Αυστραλία, Αρμενία και Σλοβενία.

Η εμφάνιση της Loreen από τον μεγάλο τελικό και η αντίδρασή της τη στιγμή της ανακοίνωσης