ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision 2022: Μεγάλη νικήτρια η Ουκρανία

© 2022 Luca Bruno/AP IMAGES

Ο φετινός ευρωπαϊκός, μουσικός διαγωνισμός που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας και συγκεκριμένα στο Pala Olimpico, μόλις έφτασε στο τέλος του. Μεγάλη νικήτρια της Eurovision 2022 η Ουκρανία.

Η χώρα που φέτος βιώνει μία από τις δυσκολότερες εποχές της σύγχρονης ιστορίας της λόγω της Ρωσικής εισβολής, κατέκτησε την κορυφή της Eurovision 2022, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την ήθελαν το μεγαλύτερο φαβορί. Το συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι Stefania κέρδισαν ξεκάθαρα την αγάπη του τηλεοπτικού κοινού, το οποίο εξέφρασε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή του στον ουκρανικό λαό.

Η Αμάντα Γεωργιάδη με το Die Together εμφανίστηκε 17η στην σκηνή του μουσικού διαγωνισμού. Η τραγουδίστρια καταφέρε να κατακτήσει τη 8η θέση με 215 βαθμούς στην τελική κατάταξη, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά του Eurovisionworld που την ήθελαν μέσα στη 10δα.

Eurovision 2022: Οι χώρες που κατάφεραν να μπουν στη 10άδα

Συνολικά στον διαγωνισμό της Eurovision 2022 συμμετείχαν 40 χώρες. Η Αρμενία και το Μαυροβούνιο επέστρεψαν μετά την απουσία τους από τον μουσικό διαγωνισμό του 2021. Η Ρωσία που σχεδίαζε αρχικά να συμμετάσχει, αποβλήθηκε εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής ανακοίνωσε η Στεφανία, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision 2021, κατακτώντας τη 10η θέση. Η ίδια ήταν εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον Junior διαγωνισμό του 2016 ως μέλος του συγκροτήματος Kisses.

Οι 25 χώρες του μεγάλου τελικού της Eurovision 2022

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν στον Α’ πρώτο ημιτελικό: Λιθουανία, Ελβετία, Ουκρανία, Ολλανδία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Ελλάδα, Νορβηγία, Αρμενία.

Οι 10 χώρες που προκρίθηκαν στον Β’ ημιτελικό: Φινλανδία, Σερβία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Εσθονία, Ρουμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Σουηδία, Τσεχία.

Στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου συμμετείχαν απευθείας οι Big 5 – Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών

Τσεχία

Ρουμανία

Πορτογαλία

Φινλανδία

Ελβετία

Γαλλία

Νορβηγία

Αρμενία

Ιταλία

Ισπανία

Ολλανδία

Ουκρανία

Γερμανία

Λιθουανία

Αζερμπαϊτζάν

Βέλγιο

Ελλάδα

Ισλανδία

Μολδαβία

Σουηδία

Αυστραλία

Ηνωμένο Βασίλειο

Πολωνία

Σερβία

Εσθονία