ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Eurovision 2021: Μεγάλη νικήτρια η Ιταλία

ⓒ 2021 Peter Dejong/Associated Press

H Eurovision 2021 έφτασε στο τέλος της. Μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού η Ιταλία. Οι Måneskin με το ”Zitti E Buoni” εκτοξεύτηκαν στην κορυφή.

 

Η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει τη 10η θέση στην κατάταξη της Eurovision 2021. Τα προγνωστικά ήθελαν την Κύπρο να μπαίνει στην πεντάδα όμως οι κριτικές επιτροπές και το κοινό τα διέψευσαν αφήνοντάς την στη 16η θέση.

Eurovision 2021: Οι χώρες που μπήκαν στη 10άδα

  1. Ιταλία
  2. Γαλλία
  3. Ελβετία
  4. Ισλανδία
  5. Ουκρανία
  6. Φινλανδία
  7. Μάλτα
  8. Λιθουανία
  9. Ρωσία
  10. Ελλάδα

Ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη στην Ahoy Arena του Ρότερνταμ. Λόγω κορονοϊού, η περσινή Eurovision δεν πραγματοποιήθηκε.

Συνολικά στον διαγωνισμό της Eurovision 2021 συμμετείχαν 39 χώρες. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό χωρών από τον διαγωνισμό του 2014.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής ανακοίνωσε ο 10χρονος Μανώλης Γκίνης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά της ΕΡΤ1 «Τα καλύτερά μας χρόνια» στον ρόλο του Άγγελου. Ο Μανώλης ανακοίνωσε σε όλη την Ευρώπη τον υψηλότερο βαθμό της Ελλάδας και έγινε ο νεότερος spokesperson στην ιστορία του διαγωνισμού της Eurovision.

H Number One Έλενα Παπαρίζου επέστρεψε στην Eurovision

H Έλενα Παπαρίζου κι άλλοι πέντε νικητές της Eurovision πρωταγωνίστησαν στο ”Rock The Roof”. Οι καλλιτέχνες ερμήνευσαν τα νικητήρια τραγούδια τους πάνω σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες ταράτσες του Ρότερνταμ.

Εκτός από την Έλενα Παπαρίζου η οποία φυσικά τραγούδησε το My Number One (Ελλάδα 2005), οι υπόλοιποι guest stars της βραδιάς ήταν οι: Lenny Kuhr (Ολλανδία 1969), Teach-In (Ολλανδία 1975), Sandra Kim (Βέλγιο 1986), Lordi (Φινλανδία 2006) και Måns Zelmerlöw (Σουηδία 2015).

Οι 26 χώρες του τελικού της Eurovision 2021

Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον πρώτο ημιτελικό: Νορβηγία, Ισραήλ, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Μάλτα, Λιθουανία, Κύπρος, Σουηδία, Βέλγιο, Ουκρανία.

Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον δεύτερο ημιτελικό: Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Σαν Μαρίνο, Ελβετία, Ελλάδα, Φινλανδία.

Στο μεγάλο τελικό συμμετείχαν απευθείας οι Big 5 – Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία- καθώς και η Ολλανδία ως διοργανώτρια χώρα του φετινού διαγωνισμού της Eurovision.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον τελικό της Eurovision 2021

Κύπρος

Αλβανία

Ισραήλ

Βέλγιο

Ρωσία

Μάλτα

Πορτογαλία

Σερβία

Μεγάλη Βρετανία

Ελλάδα

Ελβετία

Ισλανδία

Ισπανία

Μολδαβία

Γερμανία

Φινλανδία

Βουλγαρία

Λιθουανία

Ουκρανία

Γαλλία

Αζερμπαϊτζάν

Νορβηγία

Ολλανδία

Ιταλία

Σουηδία

Άγιος Μαρίνος