ΕΡΕΥΝΑ

Έρευνα δείχνει πως αν τρως τυρί βοηθάς το σώμα σου να αδυνατίσει

Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει ότι τα τυριά είναι εξίσου εθιστικά με τα ναρκωτικά αλλά και ότι αυξάνουν τη διάρκεια ζωής- κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα και μας επέτρεψε να ρίχνουμε περισσότερη παρμεζάνα στα μακαρόνια. Μια τελευταία έρευνα ωστόσο μας έφτιαξε ακόμα περισσότερο τη διάθεση καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η κατανάλωση του τυριού μάλλον βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου εξέτασε τις δίαιτες 1.500 ατόμων και ανακάλυψε πως όσοι καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά δεν υποφέρουν από υψηλή χοληστερόλη περισσότερο από ότι εκείνοι που τρώνε λιγότερες ποσότητες τυριών και γαλακτοκομικών. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τυριά έχουν ένα μοναδικό σύνολο θρεπτικών ουσιών, το οποίο δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι τρώνε πολυ τυρί είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας και ποσοστό σωματικού λίπους καθώς και μικρότερο μέγεθος μέσης και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με αυτούς που τρώνε γαλακτομικά και τυριά χαμηλών λιπαρών.

Όσο περίεργο και να σου ακούγεται αυτό, συμβαίνει γιατί όσοι προτιμούν τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν περισσότερους υδατάνθρακες για να έχουν ενέργεια. Η ερευνήτρια Dr. Emma Feeney, επίσης σημείωνει ότι όσοι έτρωγαν περισσότερο τυρί είχαν μεγαλύτερη πρόσληψη κορεσμένου λίπους σε σχέση με τους υπόλοιπους, ωστόσο δεν είχα κάποια διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλης.

”Δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο τα θρεπτικά συστατικά, αλλά τους συνδυασμούς που κάνουμε στη διατροφή μας όπως και τι τρώμε γενικότερα” λέει χαρακτηριστικά η Dr. Emma Feeney.

Η έρευνα φυσικά δεν μας δίνει το ελεύθερο να τρώμε σαλάτα με μισό κιλό φέτα ή να τρίβουμε όλη τη κεφαλογραβιέρα αμφιλοχίας (αχ) πάνω από τα μακαρόνια, αλλά μας επιτρέπει να καταναλώνουμε, επιτέλους, τα αγαπημένα μας τυριά (σε φυσιολογικές μερίδες πάντα) χωρίς να φοβόμαστε για την υγεία μας.