ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως είσαι εθισμένη στο τυρί;

Το τυρί είναι ένα από τα πιο νόστιμα πράγματα στον κόσμο, είτε είναι σκληρή και πικάντικη γραβιέρα είτε φέτες τσένταρ που λιώνουν αργά και βασανιστικά μέσα σε ένα τοστ κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα κομματάκι.

Μάλιστα μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 4 ανθρώπους που τους τρέχουν τα σάλια και παραληρούν όταν βλέπουν μπροστά τους πλατό με διάφορα είδη τυριών. Το τυρί όμως (όπως και όλα τα γαλακτοκομικά) περιέχει την κασεΐνη, μια χημική ουσία που σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Public Library of Sience One Journal επηρεάζει τους υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου μας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις εξαρτητικές συμπεριφορές.

Η ερευνητική ομάδα της Δρ. Erica Schulte χρησιμοποιήσε την κλίμακα Yale Food Addiction, η οποία είναι σχεδιασμένη για να μετράει τον εθισμό των ανθρώπων στα φαγητά, και ανακάλυψε ότι πιο ψηλά στη λίστα των εθιστικών φαγητών είναι όσα περιέχουν τυρί ενώ δεν λείπουν από αυτή και οι επεξεργασμένες τροφές. Τέλος τα λιπαρά φαγητά είναι αυτά που δυσκολευόμαστε περισσότερο να κόψουμε- κάτι είχαμε καταλάβει.

Τώρα εξηγείται γιατί καταλήγεις να τρως σχεδόν όλη τη γραβιέρα ενώ στην αρχή ήθελες να τσιμπήσεις μόνο ένα κομμάτι.