ΘΕΑΤΡΟ

Εφημερία: Μια παράσταση κουκλοθέατρου για ενήλικες που θα αγγίξει την ψυχή σου 

Εφημερεύει. Κόκκινα μεγάλα γράμματα. Φωτισμένα κόκκινα μεγάλα γράμματα. Λέξεις γνώριμες, ανάσες βαριές, μάτια βουρκωμένα , χέρια μπλεγμένα, μαρτυρικές σταγόνες ορού, ροδάκια που γδέρνουν το πάτωμα, ο ήχος ενός μόνιτορ. Κι αυτή η μυρωδιά. Ιώδιο και φόβος.

Σε μια αίθουσα νοσοκομείου ο χρόνος κάνει παύσεις χωρίς να ρωτά, χωρίς να υπόκειται σε κανόνες. Το σήμερα και το αύριο μπερδεύονται με το χθες. Άλλωστε τι είναι η ζωή; Κομμάτια. Τα παίρνεις στη χούφτα σου και τους αλλάζεις θέση.

Δεν υπάρχει σειρά. Μονάχα κομμάτια. Κουμπώνουν εδώ, κουμπώνουν κι εκεί. Σε εσένα, σε εμένα, στον παππού που ψάχνει τη μάνα του, στο κορίτσι που βλέπει έναν νέο εαυτό, στον νεαρό που έχασε τον δρόμο του. Ζωών κομμάτια σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου από τη χαρισματική «Ομάδα Κέντρο Βάρους». 

Εφημερία, μια παράσταση κουκλοθέατρου για ενήλικο κοινό

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου η 21η Μαρτίου και παρακολουθήσαμε την «Εφημερία», μια παράσταση κουκλοθέατρου για ενήλικο κοινό.

Η ιδέα ξεκίνησε από την Κλειώ Κιούλπαλη και τη Δήμητρα Κωνσταντινίδου. Στη συνέχεια η Εύα Τσαμπάση και η Μπέττυ Κοκαράκη προστέθηκαν στον κόσμο της Εφημερίας.

«Πάνω στην ιδέα που είχαν αρχικά τα κορίτσια δουλέψαμε όλες μαζί με προσωπικά βιώματα, αλλά και διηγήσεις κοντινών μας ανθρώπων και χτίσαμε αυτή την παράσταση και τις ιστορίες που υπάρχουν μέσα σε αυτήν», μας λέει η Μπέττυ.

«Όταν ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας δεν το είχαμε σκεφτεί αυτό πώς θα προχωρήσουμε, αν θα είμαστε μία ομάδα, πώς θα λεγόμαστε και τι θα κάνουμε. Προέκυψε η Εφημερία και αποφασίσαμε ότι η ομάδα που θα κάνει την παραγωγή θα είναι το Κέντρο Βάρους που είναι η ομάδα της Κλειώς Κιούλπαλη. 

Εφημερία

Το «Κέντρο Βάρους» έχει λειτουργήσει ως μία ανοιχτή, καλλιτεχνική κολεκτίβα

Θα λέγαμε ότι στη δική μας περίπτωση το Κέντρο Βάρους έχει λειτουργήσει ως μία ανοιχτή, καλλιτεχνική κολεκτίβα. Και οι τέσσερις είμαστε κουκλοπαίκτριες».

Η Κλειώ Κιούλπαλη είναι στο κουκλοθέατρο «Κέντρο Βάρους», η Δήμητρα Κωνσταντινίδου στο κουκλοθέατρο «Τα φτερά του μύθου», η Εύα Τσαμπάση στο κουκλοθέατρο ”Circus Sokoro” και η Μπέττυ Κοκαράκη στο κουκλοθέατρο ”Αlaluz”.

Πριν μπούμε στα βαθιά της Εφημερίας, ρωτώ τις τέσσερις κυρίες πώς και πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή τους με το κουκλοθέατρο. 

«Όταν η κόρη μου ήταν στο νηπιαγωγείο την πήγα σε μία παράσταση κουκλοθέατρου. Αυτή η παράσταση ήταν η αφορμή να ξεκινήσω να ασχολούμαι με το κουκλοθέατρο», αναφέρει Δήμητρα Κωνσταντινίδου.

«Ξεκίνησα το κουκλοθέατρο όταν ήμουν φοιτήτρια. Όταν το πανεπιστήμιο διοργάνωσε ένα μικρό κουκλοθεατρικό φεστιβάλ. Εκεί είδα για πρώτη φορά κουκλοθέατρο για ενήλικο κοινό». Κάπως έτσι ξεκίνησε η Κλειώ Κιούλπαλη να ασχολείται με το κουκλοθέατρο.

Εφημερία

Η Εύα Τσαμπάση γνώρισε το κουκλοθέατρο όταν «κάποια στιγμή πριν χρόνια παρακολούθησα μαθήματα κατασκευής κούκλας». 

«Στη σχολή που σπούδαζα, ένα από τα μαθήματα που είχαμε ήταν το κουκλοθέατρο. Αυτή ήταν η αφορμή να ξεκινήσω την ενασχόλησή μου με αυτό», μάς λέει η Μπέττυ Κοκαράκη.

Ένας νοσοκομειακός θάλαμος. Τέσσερα κρεβάτια. Τέσσερις κούκλες-ασθενείς

Ένας νοσοκομειακός θάλαμος. Τέσσερα κρεβάτια. Τέσσερις κούκλες-ασθενείς. Οι κουκλοπαίκτριες ορατές, σε ρόλους γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών. Μικρά στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους. Κομμάτια που κουμπώνουν στις ψυχές των θεατών της Εφημερίας. Κομμάτια που άλλοτε φέρνουν χαμόγελα κι άλλοτε δάκρυα. 

Ασθενείς έρχονται, φεύγουν, οι ιστορίες τους περνάνε η μια δίπλα στην άλλη, χωρίς απαραίτητα να συναντιούνται. Το νοσοκομείο δεν αδειάζει ποτέ. Η επιγραφή «Εφημερεύει» παραμένει φωτισμένη.

Ένας παππούς, μια γιαγιά, μια κοπέλα κι ένας άντρας. Οι τέσσερις πρωταγωνιστές μας. Ο παππούς έχει άνοια και σιγά σιγά γυρνάει στην παιδική του ηλικία και στην αναζήτηση της μητρικής φροντίδας.

Η γιαγιά είναι μία πολύ γλυκιά γυναίκα που της αρέσει να λέει ιστορίες. Είναι τέτοια η λαχτάρα της να τα θυμηθεί όλα και να μας τα διηγηθεί που συχνά ο λόγος της δεν βγάζει νόημα.

Ο άντρας βρέθηκε στο νοσοκομείο και ταλαιπωρείται από τη γραφειοκρατία. Η κοπέλα επιβιώνει ενός ατυχήματος και μόνη της στο κρεβάτι του νοσοκομείου ισορροπεί ανάμεσα στο πραγματικό και στο φαντασιακό σύμπαν της. 

Εφημερεύει. Ησυχία

Οι μικροσκοπικοί ασθενείς αφήνονται στα χέρια των κουκλοπαικτριών γιατρών, νοσηλευτών, συνοδών τους. Εκείνες κουνούν τα άψυχα κορμιά τους. Τα ζωντανεύουν. Μετατρέπουν την ανημποριά τους σε ύπαρξη. Μια συνύπαρξη ιδιάζουσα.

Εφημερία

Ό,τι αντιπροσωπεύει τον κόσμο του νοσοκομείου και των ανθρώπων του είναι σε φυσικό μέγεθος, δυσανάλογα μεγάλο προς τις κούκλες-ασθενείς, που έτσι μικροί, μικροσκοπικοί, φαντάζουν πιο ευάλωτοι, «εφήμεροι» και αναγκαστικά αφημένοι στα μεγάλα χέρια που τους εμψυχώνουν. Μια σχέση άλλοτε φροντιστική, άλλοτε ανυπόφορη. Μια κατάσταση άλλοτε τραγική και άλλοτε αστεία. 

Κούκλες και κουκλοπαίκτριες συναντιούνται μαζί πάνω στη σκηνή. Τέσσερις ταλαντούχες καλλιτέχνιδες μετατρέπουν το βίωμα σε κουκλοθέατρο σε μια παράσταση που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες γωνιές της ψυχής σου.

Τελικά η τέχνη γιατρεύει; Που έχετε καταλήξει; «Η τέχνη συντροφεύει, η τέχνη απαλύνει, η τέχνη φωτίζει τα σκοτάδια μας και μας ανοίγει δρόμους».

«Η τέχνη διασχίζει τις ζωές μας και προσφέρει ψυχική και πνευματική ανάταση»

Εφημερία, μία παράσταση κουκλοθέατρου που δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχεις δει μέχρι σήμερα. Ένα δώρο να κάνεις στον εαυτό σου. 75 λεπτά μετά βγαίνοντας από το θέατρο είναι σίγουρο πως θα αναλογιστείς πόσο μικρό μα και μεγάλο είναι να είσαι άνθρωπος. 

 

«Εφημερία» 

Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00

Μέχρι τις 2 Απριλίου

Θέατρο Οδού Καλλιρρόης, Καλλιρρόης 10