ΘΕΑΤΡΟ

8 θεατρικές παραστάσεις για να δεις αυτήν την εβδομάδα

Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί την παράσταση Ο παγοπώλης έρχεται στο θέατρο Προσκήνιο. Γκέλυ Καλαμπάκα

Νέες θεατρικές παραστάσεις και άλλες που έκαναν πρεμιέρα πριν από λίγο καιρό, μπορείς να προγραμματίσεις να δεις τις επόμενες ημέρες. Θεατρικές παραστάσεις με πολιτικό αλλά και με κοινωνικό περιεχόμενο, παραστάσεις που θα σε συγκινήσουν, θα σε διασκεδάσουν και θα σε προβληματίσουν περιλαμβάνονται και αυτή την εβδομάδα στη λίστα μας.

Σε χρονιές τόσο πλούσιες θεατρικά όσο η φετινή μία εβδομάδα χωρίς θέατρο μοιάζει με χαμένη εβδομάδα. Οι καλλιτέχνες στη χώρα μας παράλληλα με τον αγώνα τους ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, δεν ξεχνούν τον σκοπό που υπηρετούν μέσω της τέχνης, κι αυτός είναι να προσπαθούν μέσω των ρόλων τους και των έργων που παρουσιάζουν να μετακινήσουν το κοινό πνευματικά. Το καταφέρνουν παίζοντας στις θεατρικές παραστάσεις της πόλης. Και το να τις παρακολουθούμε είναι ένας έμπρακτος τρόπος να τους δείχνουμε τη στήριξή μας.

Η Αφιέρωση

Αλέξανδρος Πάπα

Το μυθιστόρημα του Μπότο Στράους, Η Αφιέρωση (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για μία παράσταση που μιλά για τη διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα. Ο Χάρης Φραγκούλης σκηνοθετεί και οι Μαρία Αρζόγλου, Κατερίνα Γκιβάλου, Μάρω Γκόρτσου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής και Μιχάλης Τιτόπουλος ερμηνεύουν τους ρόλους της παράστασης, στη σκηνή του θεάτρου Σφενδόνη.

Αυτός λέει: «Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα…»

Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί την ίδια στιγμή τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή με μεγάλη προσπάθεια αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπό της, δάκρυα. Φωνάζει έξω φρενών, ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Ο λόγος που της είναι τόσο οικείος. Παραιτείται, κουνάει το κεφάλι, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη – Σάββατο στις 21:00, Κυριακή 19:30.

Εισιτήρια εδώ.

Άρης

θεατρικές παραστάσεις Εβίτα Σκουρλέτη

Πριν γραφτεί το έργο από την συγγραφέα Σοφία Αδαμίδου, ο Τάσος Σωτηράκης είχε ξεκινήσει να μελετάει τη ζωή και την ιστορική και πολιτική του πορεία του Άρη Βελουχιώτη. Την ανθρώπινη φύση του και τους αγώνες του. Ο Τάσος Σωτηράκης συναντήθηκε με την Σοφία Αδαμίδου γύρω στο 2014 όταν και συζήτησαν για πρώτη φορά το θεατρικό “ανέβασμα” του «Άρη». Ο Τάσος πρότεινε στη Σοφία να φτιάξει έναν μονόλογο, όπως κι έγινε. Το 2017 η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στον Τεχνοχώρο Cartel. Εκείνη τον έγραψε, αυτός τον σκηνοθέτησε και τον ερμήνευσε. Η παράσταση αγαπήθηκε και παρουσιάζεται φέτος στο θέατρο OLVIO, από την Τετάρτη 1η Μαρτίου.

Παρότι πέρασαν 77 χρόνια από τον τραγικό θάνατό του, ο Άρης βρίσκεται πάντα στην επικαιρότητα, σε συζητήσεις για το ποιος ήταν σαν άνθρωπος, σαν πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, σαν λαϊκός ηγέτης, αλλά και η σχέση του με το ΚΚΕ. Ο ηγέτης της Αντίστασης, ο πρωτοκαπετάνιος του θρυλικού ΕΛΑΣ που ελευθέρωσε τη χώρα από τους Ναζί, ο φόβος και ο τρόμος των ντόπιων συνεργατών του χιτλερισμού, «γύρισε». Ίσως γιατί ποτέ δεν έφυγε, αφού ο «μύθος» του, μένει ζωντανός από γενιά σε γενιά. Ο Άρης πέρασε στην «αθανασία». Ο Μιζέριας της «δήλωσης». Ο Βελουχιώτης του Γοργοπόταμου. Ο Άρης της Λαμίας. Ο αρνητής που «έκαψε» τη Βάρκιζα. Ο «αετός» της Ρούμελης στην τελευταία πτήση της Μεσούντας.

Βήμα το βήμα η πορεία και η ζωή του εμβληματικού λαϊκού ηγέτη που ανέδειξε η νεότερη ιστορία της χώρας. Προσωπικές στιγμές ενός ανθρώπου. Ο ήρεμος καπετάνιος, ο στρατηγικός και πολιτικός νους που ξεδιπλώνει τις στρατιωτικές και οργανωτικές του ικανότητες. Ο γιος που μιλά στη μάνα του. Ο πρώτος των ανταρτών με τους μαυροσκούφηδές του. Ο κομμουνιστής, που παλεύει με τον εαυτό του, τη συνείδησή του, που διαφωνεί με το Κόμμα του μένοντας πάντα πιστός σε αυτό. Σε μια ανατροπή της μοίρας και ένα διαχρονικό κάλεσμα αγώνα. Αυτός είναι ο Άρης!

H Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το 2011 αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη, θεωρώντας ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας, ενώ τον Ιούνιο του 2018 αποφάσισε την ολόπλευρη (και κομματική) αποκατάστασή του.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

Εισιτήρια εδώ.

Andy

θεατρικές παραστάσεις

Την Παρασκεύη 24 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στον χώρο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου η παράσταση Andy, του Δημήτρη Αγιοπετρίτη – Μπογδάνου με τον Μιλτιάδη Φιορέτζη.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θρασύς, εμβληματικός καλλιτέχνης της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, με την αδιαμφισβήτητη επιδραστικότητα, τα πλέον αναγνωρίσιμα, αναπαραγμένα έργα, τα διαχρονικά αποφθέγματα και τις αναρίθμητες συνεντεύξεις, ξεδιπλώνεται, έναν αιώνα σχεδόν μετά τη γέννησή του, σ’ ένα βιογραφικό θεατρικό κείμενο του Δημήτρη Αγιοπετρίτη-Μπογδάνου, που γράφτηκε για το Central Saint Martins του Λονδίνου το 2010 όπου και πρωτοανέβηκε.

Ο εκκεντρικός βασιλιάς της pop art ανεβαίνει στη σκηνή για να αποδείξει ότι η αξία ενός Γουόρχολ είναι αυταπόδεικτη. Ο άνθρωπος που κατανόησε βαθύτερα από τον καθένα τη μεταπολεμική Αμερική κι άνοιξε τον δρόμο για τον εκάστοτε μοντέρνο δημιουργό, ενσαρκώνεται από τον Μιλτιάδη Φιορέντζη, μέσω ενός πρωτότυπου ακροβατικού τετ-α-τετ με τη συνείδηση του Άντυ, τα πάθη, τις εμμονές, τα όνειρα αλλά και τις ματαιώσεις ενός τραυματικού παρελθόντος.

Ένας μονόλογος; Μάλλον ένας διάλογος με τον αντικατοπτρισμό του. Ο Γουόρχολ ξεδιπλώνει μια συναρπαστική ζωή γεμάτη αντιφάσεις, αίνιγμα, λάμψη, μύθο και ματαιοδοξία. Ένα βιωματικό κολάζ από θραύσματα που αντλήθηκαν μέσα από τα ημερολόγια, τις συνεντεύξεις του και άλλες πηγές με αξιοσημείωτες καταγραφές.

Person ή persona?

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.

Ο παγοπώλης έρχεται

Γκέλυ Καλαμπάκα

Το έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ σκηνοθετεί ο Ακύλλας Καραζήσης στο Θέατρο Προσκήνιο. Ο τελευταίος είναι ο πρώτος προσκεκλημένος σκηνοθέτης υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο Προσκήνιο. Στην παράσταση, που έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενα Τοπαλίδου, Ακύλλας Καραζήσης, Γιώργος Κατσής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ελίνα Ρίζου, Gary Salomon.

Ο Τόπος είναι η πίσω αίθουσα και ένα μέρος του μπαρ του Harry Hope, σε μια λαική γειτονιά μιας αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ο Χρόνος: το καλοκαίρι του 1912, αλλά θα μπορούσε να είναι και σήμερα.

Πρώην αναρχικοί, πρώην τζογαδόροι, πρώην φοιτητές, πρώην πλασιέ, πρώην μπάρμαν, και νυν μπεκρήδες απαρτίζουν το ιδιόρυθμο κοινόβιο αυτού του μπαρ.

Στον ασάλευτο αυτό κόσμο των μεθυσμένων ονειροβατών δίνει κίνηση η αναμονή και η άφιξη του σταρ της βραδυάς. Ο Χίκυ, ένας πλανόδιος πλασιέ, που έρχεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα και πυροδοτεί την απόλυτη κραιπάλη. Όμως αυτή τη φορά έρχεται μεταμορφωμένος.

Από δω και πέρα το έργο σαν κάθε τραγωδία που σέβεται τον εαυτό της, έχει συγκρούσεις, φόνους, έρωτες και πολλές ακόμη πνευματικές περιπέτειες. Ισορροπεί συνέχεια ανάμεσα στο αστυνομικό και στο κοινωνικό δράμα, στο φανταστικό και στο ρεαλιστικό, ανάμεσα στο Noir και σε ένα ιδιόρρυθμο road movie Δωματίου.

Για να παρασταθεί αυτός ο κόσμος επιστρατεύουμε όλα τα θεατρικά μέσα: ρεαλισμό αλλά και μεγάλη θεατρική φόρμα, αναπαράσταση αλλά και αφήγηση, πρόζα και τραγούδι, και βέβαια μουσική με ζωντανό τζουκ μποξ.

Και όλα αυτά Περιμένοντας τον Παγοπώλη. Ποιος δι@@@@ όμως είναι ο παγοπώλης;

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη στις 20.00, Παρασκεύη στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 και 21.00.

Εισιτήρια εδώ.

Η Ράβδος

θεατρικές παραστάσεις Πάνος Γιαννακόπουλος

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έκανε πρεμιέρα το έργο Η Ράβδος του Μαρκ Ρέιβενχιλ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Αμφιθέατρο, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα. Τους ρόλους της παράστασης ερμηνεύουν ο σπουδαίος Δημήτρης Καταλειφός, η Αλεξία Καλτσίκη και η Ζωή Ρηγοπούλου.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο του επιδραστικότερου εκπρόσωπου του «in-yer-face theatre» (Ο Μαρκ Ρείβενχιλ έχει υπογράψει επίσης τα Shopping and fucking, Τολμηρές Πολαρόιντ, The Product).

Ο Έντουαρντ, ένας αφοσιωμένος καθηγητής της μέσης εκπαίδευσης, μετά από 45 χρόνια διδασκαλίας, βγαίνει στη σύνταξη. Περιμένει με ανυπομονησία την αποχαιρετιστήρια γιορτή που οργανώνεται από το σχολείο για να τιμήσουν το πρόσωπό του και την πολυετή προσφορά του.

«Θα είναι τα πιο λαμπρά αποχαιρετιστήρια που έγιναν ποτέ για καθηγητή. Κανένας καθηγητής δεν είναι τόσο αγαπητός».

Όμως τις τελευταίες 6 μέρες, ο Έντουαρντ και η σύζυγός του, η Μορίν, δεν μπορούν να βγουν απ’ το σπίτι τους, γιατί το σπίτι τους πολιορκείται. Ένα πλήθος εξαγριωμένων μαθητών έχει συγκεντρωθεί απ’ έξω, φωνάζοντας και βρίζοντας, φτύνοντας και πετώντας αντικείμενα. Ένα τούβλο έχει σπάσει το παράθυρο.

«Γιατί να επιτεθούν στον πιο δημοφιλή καθηγητή του σχολείου; Γιατί τώρα, όταν σε λίγες μέρες βγαίνει στη σύνταξη; Γιατί τα βάζουν μαζί του»;

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ ταυτόχρονα το σχολείο του Έντουαρντ περνά από αξιολόγηση, από επιτροπή επιθεωρητών, τους επισκέπτεται η αποξενωμένη κόρη τους. Η Άννα, εκπαιδευτικός και η ίδια, εμφανίζεται αναπάντεχα, μετά από πολλά χρόνια, έχοντας τα δικά της ερωτήματα.

Το έργο θα παρουσιαστεί για μόνο 15 παραστάσεις.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21.30, Σάββατο 18.30 και 21.00 και Κυριακή 18.00.

Εισιτήρια εδώ.

1975 ή Πιο γρήγορα Εμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!

θεατρικές παραστάσεις

Μια συνηθισμένη νύχτα του Απριλίου του 1975, σε μια συνοικιακή ντισκοτέκ της Αθήνας, οι μοίρες μια παρέας διαφορετικών ανθρώπων διασταυρώνονται. Με νωπά ακόμα τα σημάδια της λογοκρισίας και της καταστολής, επηρεασμένοι από την απαγόρευση της θρυλικής soft πορνό ταινίας «Εμμανούελα», οι ήρωες παρασύρονται από την ιδέα να δημιουργήσουν τη δική τους, ελληνική «Εμμανουέλα».

Όσο περνά η νύχτα, το ενδιαφέρον τους φουντώνει και η δημιουργία της πορνοταινίας είναι η αφορμή να αναδυθούν τα κρυφά όνειρα και οι αγωνίες τους, σε μια ξέφρενη πορεία προς την κάθαρση. Θα τα καταφέρουν; Μπορούν να ξεφύγουν από το παρελθόν τους;

Η θεατρική παράσταση 1975 ή Πιο γρήγορα, Εμμανουέλα! Σκότωσε! Σκότωσε!, που παρουσιάζεται στο θέατρο Rabbithole, είναι μια ιστορία μυθοπλασίας βασισμένη σε συνεντεύξεις που έγιναν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, οπτικό υλικό, ντοκιμαντέρ, έντυπο και αρχειακό υλικό, έρευνα πάνω στα μουσικά ρεύματα και μουσικά στέκια και πάνω από όλα, μελέτη πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής. Αυτή η υβριδική προσέγγιση στο θέατρο ντοκουμέντο μέσα από το πρίσμα της μαύρης κωμωδίας κλείνει το μάτι στα 70s με συμπάθεια, ενδιαφέρον και βαθιά κατανόηση της αρχής της ελληνικής μεταπολίτευσης.

Τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή υπογράφει ο Γιώργος Σίμωνας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Ζαχαρίας, Στάθης Κόκκορης, Χρύσα Κολοκούρη, Φώτης Λαζάρου, Στέφανος Λώλος, Σοφία Μανώλη, Βάσω Παύλου, Νικόλας Πιπεράς, Συμεών Τσακίρης, Χρήστος Χριστόπουλος.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00.

Εισιτήρια εδώ.

Η εκδρομή

Ένα έργο πολιτικό χωρίς καμία πολιτική αναφορά, ένα έργο «αισιόδοξο» με αμφίβολη αισιοδοξία, ένα έργο χαρούμενο στο δρόμο προς το γκρεμό ανεβαίνει στο Θέατρο ΑΛΦΑ. Η εκδρομή του Λένου Χρηστίδη, σε σκηνοθεσία του Θανάση Μεγαλόπουλου, αποτελεί μια παραβολή σχετικά με τον νέο άνθρωπο που παλεύει ενάντια στην ιδρυματοποίηση που τον απειλεί, καθώς μεγαλώνει μέσα σε έναν κόσμο που κάποιοι άλλοι διάλεξαν και κατασκεύασαν για αυτόν.

Ένας νεανικός σύλλογος, ο Σύλλογος για την ΠΑση ΘΥσία ΔΙατήρηση της Αισιοδοξίας, ξεκινά ένα ταξίδι για την αναζήτηση, διάσωση και εδραίωση της αισιοδοξίας. Η νέα παρέα είναι αθεράπευτα αισιόδοξη, είναι ενωμένη, συγκροτημένη, σκεπτόμενη, και επίμονη. Είναι;

Επτά άτομα ταξιδεύουν μέσα σε ένα μικρό αυτοκίνητο. Αποφασίζουν να τα αφήσουν όλα πίσω τους. Να πάρουν τις τύχες της ζωής τους στα χέρια τους. Να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να βρουν ένα καινούργιο όμορφο μέρος με φίλους.

Έτσι η εκδρομή ξεκινάει. Στην αρχή όλα είναι τέλεια. φανταστικά. υπέροχα, μαγευτικά. Ο δρόμος τους όμως είναι γεμάτος εμπόδια και πολύ σύντομα όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες τους πραγματοποιούνται.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ορέστης Τζιόβας, Μαντώ Γιαννίκου,Ειρήνη Δένδη,Μαρία Μπαλούτσου,Γιάννης Οικονομίδης, Μυρτώ Πανάγου,Γιώργος Σκαρλάτος, Δανάη Τίκου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Εισιτήρια εδώ.

Δόξα κοινή

Ο Δημήτρης Τάρλου σκηνοθετεί την παράσταση Δόξα Κοινή, το κείμενο της οποίας συνέθεσε ο Στρατής Πασχάλης. Ο Δημήτρης Τάρλοου εμπνέεται από το ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου Εις την Οδό των Φιλελλήνων και προτείνει μια παράσταση, στην οποία η ποίηση μετατρέπεται σε δράση, ο θάνατος σε ηδονή και το σκοτάδι διαλύεται κάτω από το υπέρλαμπρο ελληνικό φως.

Εις την Οδό των Φιλελλήνων γεννιέται ξαφνικά μια αντιφατική εικόνα: Ιούλιος, μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και την κίνηση του δρόμου διακόπτει μια επικήδεια πομπή. Οι επιβάτες ενός αστικού λεωφορείου, που περιμένουν την πομπή να περάσει, νιώθουν τις αισθήσεις τους να λιώνουν από τον συνωστισμό της σάρκας και τον ανελέητο καύσωνα. Ο ποιητής ταυτίζοντας τις δύο εικόνες, συνειδητοποιεί τη σχέση έρωτα και θανάτου. Αίφνης η ζωή αποκτά άλλο νόημα, αφού ο έρωτας –σε όλες τις εκφάνσεις του– συμβαίνει διαρκώς στα παρασκήνια της καθημερινότητας…

Το κείμενο της παράστασης αποτελείται από διαφορετικά ποιήματα, που καλύπτουν το σύνολο της λυρικής μας παράδοσης από τη Σαπφώ μέχρι τον Σολωμό, από τον Καβάφη μέχρι τον Ελύτη. Διαφορετικές μεταξύ τους ποιητικές διάλεκτοι, καθημερινές εικόνες, πανάρχαιες τελετουργίες, το γλωσσικό και το πολιτιστικό παρελθόν μας συναιρούνται για να υμνήσουν τον έρωτα, την απόλυτη αξία του ελληνικού πνεύματος, που καθιστά τα πάντα κ ο ι ν ά. Όπως και τη Δόξα. Κοινή.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάιρα Γραβάνη, Θανάδης Δόβρης, Αδελαΐδα Κατσίδε, Βίκυ Κατσίκα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Διονύσης Πιφέας, Αρετή Τίλη και Ορέστης Χαλκιάς.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα στις 18.30.

Εισιτήρια εδώ.