HOME SHOPPING

Διεθνής Ημέρα Χωρίς Πλαστικά: 7 items που λένε «όχι» στο πλαστικό μιας χρήσης

iStock

Η Διεθνής Ημέρα Χωρίς Πλαστικά (International Plastic Free Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου με την πρωτοβουλία να προέρχεται από την οργάνωση Free the Ocean που ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων υδάτων από τα πλαστικά. Παγκοσμίως παράγονται πάνω από 380 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αντικειμένων, με τα πλαστικά μιας χρήσης να υπερτερούν ποσοτικά. Στα δυσοίωνα νέα έρχονται να προστεθούν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας που προειδοποιεί ότι ίσως τριπλασιαστούν ως το 2040.

Όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τη Greenpeace, κατά μέσο όρο σερβίρονται 1.000.000 πλαστικά ποτήρια -μόνο- για καφέ. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες (πριν την εφαρμογή του περιβαλλοντικού τέλους) και 2 δισ. πλαστικά μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά.

Εκτός από την ευαισθητοποίηση για την πλαστική ρύπανση, σκοπός της συγκεκριμένης μέρας είναι να σε πείσει να πεις «όχι» στα πλαστικά μιας χρήσης, τουλάχιστον για μία ημέρα. Εμείς εδώ, όμως, στο LadyLike φροντίσαμε για εσένα ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς στο challenge για παραπάνω από μια μέρα. Για μήνες, χρόνια, αιώνες. Challenge accepted!

Στα πλαστικά μιας χρήσης συμπεριλαμβάνονται μπουκάλια αναψυκτικών, συσκευασίες οικιακών καθαριστικών, συσκευασίες τροφίμων, κύπελλα ροφημάτων, καλαμάκια, καπάκια και σακούλες. Η χρήση όλων των παραπάνω διαρκεί κατά μέσο όρο μερικές ώρες, ωστόσο, η διάσπασή τους μπορεί να «πάρει» από 100 έως και 500 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού. Αξίζει; Όχι.

Τα παρακάτω eco-friendly items θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις τη zero waste φιλοσοφία στη ζωή σου.

Τέλος το πλαστικό: Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και σακούλες για τα ψώνια σου

Από το 2018, η Ελλάδα έχει ριχτεί στον αγώνα κατά της χρήσης πλαστικής σακούλας, επιβάλλοντας περιβαλλοντικό τέλος. Αντί, λοιπόν, να ρυπαίνεις και ταυτόχρονα να πληρώνεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά) κάνε τη σωστή επιλογή, επενδύοντας σε μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.

τσάντα-για-ψώνια-benzi-bz5396-petrol.jpg
SPITISHOP

Τσάντα Για Ψώνια Benzi Petrol

23εκ.Μx12εκ.Πx20εκ.Υ
17,88 € 14,30 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
πλαστικό
ECONSCIOUS

Τσάντα δίχτυ από οργανικό βαμβάκι

Διαστάσεις: 40x40 εκ. Αντοχή: 10 kg. Με μακριά λαβή
6,50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Θερμός, επαναχρησιμοποιούμενες κούπες και ποτήρια για τα ροφήματά σου. Τέλος τα πλαστικά ποτήρια

Λίγα λεπτά απόλαυσης του καφέ σου σε ποτήρι μιας χρήσης, είναι αρκετά για να συνεισφέρουν στη ρύπανση των ακτών, των θαλασσών και στην άμεση απειλή της θαλάσσιας ζωής. Ένα θερμός, ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και μια φορητή κούπα είναι τα items που χρειάζεσαι για να μην είσαι μέρος του προβλήματος. Εξάλλου, ας τα λέμε όπως είναι, το πλαστικό είναι και αντιαισθητικό -εκτός των άλλων.

πλαστικό
PUBLIC

Μπουκάλι Θερμός Chilly's All Green Matte

750ml. Διατηρεί το ρόφημα κρύο για 24 ώρες ή ζεστό για 12 ώρες. Κατασκευασμένο από ανθεκτικό, υψηλής ποιότητας, ανοξείδωτο ατσάλι 304.
32,98 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
028498-1_S.jpg
NEF-NEF

Ποτήρι γυάλινο με καπάκι και καλαμάκι Authentic

Ποτήρι από 100% ανακυκλωμένο γυαλί, 500c, με καπάκι και καλαμάκι.
7,80 € 7,02 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι FTW

Υπάρχουν όλοι οι λάθος λόγοι για να χρησιμοποιήσεις πλαστικά καλαμάκια. Η χρήση τους διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, αλλά η ύπαρξή τους εκατοντάδες χρόνια, πρόκειται για μη ανακυκλώσιμο προϊόν, κατασκευάζονται από βλαβερά υλικά και μολύνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον -ιδίως το υδάτινο.

Να σταματήσεις να πίνεις καφέ; Όχι. Τότε; Οικολογικά καλαμάκια it is. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή, βρίσκονται τα μεταλλικά, αυτά από bamboo, τα χάρτινα και τα βιοδιασπώμενα. Υποτίθεται, πάντως, ότι τα πρώτα έχουν απαγορευτεί διά νόμου στην Ελλάδα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην ισχύει.

καλαμάκια-μεταλλικά-βουρτσάκι-σετ-7τμχ-f-v-straws-160629.jpg
SPITISHOP

Καλαμάκια Μεταλλικά + Βουρτσάκι (Σετ 7τμχ) F-V Straws

Τρία μεταλλικά Καλαμάκια με κλίση 21 εκ.Υ. 3 εκ. Μεταλλικά Καλαμάκια Ίσια 21,5 εκ.Υ. Ένα Βουρτσάκι Καθαρισμού 20 εκ.
3,00 € 2,40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ

Οδοντόβουρτσα bamboo

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι και οι κοινές οδοντόβουρτσες περιέχουν σημαντική ποσότητα πλαστικoύ και έχουν περιορισμένη διάρκεια χρήσης. Αργά ή γρήγορα θα την αντικαταστήσεις με καινούργια. Την επόμενη φορά αγόρασε eco-friendly οδοντόβουρτσα από μπαμπού, ένα υλικό 100% ανακυκλώσιμο.

πλαστικό
PLAISIO

Sentio Οδοντόβουρτσες 2 τεμ.

Διαστάσεις: 17.5x1x1 εκ.
2,99 € 1,69 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ