ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πώς να σώσεις -έμπρακτα- το περιβάλλον: 7 ελληνικοί οργανισμοί για να γίνεις εθελοντής

iStock

Η 5η μέρα του Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελώντας την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία γίνονται όλο και πιο ακραία.

Η πλαστική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ατμοσφαιρική και η υδάτινη ρύπανση, η καταστροφή των δασών, η συνεχιζόμενη αποψήλωση, ο κίνδυνος ερημοποίησης, οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μαστίζουν το περιβάλλον. Όχι μόνο απειλούν άμεσα τον πλανήτη και τη φύση που αδιαμφισβήτητα αποτελεί τη βάση του πολιτισμού και της ευημερίας μας αλλά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που φέτος έχει θέμα την «αποκατάσταση του εδάφους, την ερημοποίηση και την ανθεκτικότητα στην ξηρασία».

Κάθε χρόνο, λοιπόν, αυτή η ημέρα «τιμάται» από πολλές χώρες ανά τον κόσμο μέσω διάφορων εθελοντικών δράσεων, εκδηλώσεων και ημερίδων που έχουν ως άμεσο στόχο την ευαισθητοποίηση και την έγκυρη ενημέρωσή μας για τη σπουδαιότητα που παίζει το περιβάλλον στη ζωή μας. Προωθούν την αναγκαιότητα να το προστατέψουμε και «δείχνουν» τον τρόπο στην πράξη.

Και τώρα θα μου πεις: «Μα εγώ θα σώσω το περιβάλλον από αυτές τις τεράστιες καταστροφές. Κανείς δεν είπε ότι αυτά τα προβλήματα λύνονται απ’ τη μια στιγμή στην αλλή, ενώ σίγουρα απαιτούν συλλογικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Ωστόσο, σε μια εποχή που ο κόσμος γύρω μας φλέγεται (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ακόμα και οι πιο μικρές και «ασήμαντες» φαινομενικά πράξεις έχουν αξία. Οι παρακάτω ελληνικοί οργανισμοί θα σε βοηθήσουν να κάνεις το πρώτο βήμα για να σώσεις -έμπρακτα- το περιβάλλον.

WWF Ελλάδας

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην προστασία της φύσης», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού και τη δεδομένη στιγμή μπορείς να πάρεις μέρος στην αναδάσωση που η WWF Ελλάδας έχει αναλάβει στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Αυτός ο τελευταίος κάηκε για δεύτερη φορά, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, μέσα σε 10 χρόνια και δεν μπορεί πλέον να αναγεννηθεί φυσικά. Ήρθε η ώρα να αναλάβεις δράση.

Τη φετινή άνοιξη, η δράση συνεχίζεται με βοτανίσματα και λιπάνσεις ώστε να συντηρηθούν τα φυτεμένα δέντρα, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιηθούν δράσεις ποτίσματος. Το ερχόμενο φθινόπωρο οι δράσεις σποροσυλλογής από διάφορα δέντρα και θάμνους θα επαναληφθούν.

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.

Περιβάλλον & εθελοντισμός: ΕΛΙΞ

Η ΕΛΙΞ ιδρύθηκε το 1987 και από τότε προωθεί τον εθελοντισμό στην Ελλάδα μέσω οργανωμένων δράσεων. Από την ίδρυσή της, εκατοντάδες προγράμματα εθελοντικής εργασίας έχουν διοργανωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με αντικείμενο -μεταξύ άλλων- την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης και την κοινωνική συνοχή.

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.

HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβαλλοντος)

Η HELMEPA είναι μια πρωτοποριακή, εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων από τη συστηματική ρύπανση. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που μπορείς να πάρεις μέρος, είναι οι εθελοντικοί καθαρισμοί ακτών, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην ακτή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.

Περιβάλλον & εθελοντισμός: iSea

Σε μια εποχή που οι θάλασσες, οι ωκεανοί και η υδάτινη βιοποικιλότητα που ζει εκεί απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε, η iSea δεσμεύεται στην προστασία τους μέσα από ποικίλλες δράσεις. Για την επίτευξη αυτής της δέσμευσης, δημιουργείται από την iSea ένα πανελλήνιο δίκτυο εθελοντών και εσύ μπορείς να γίνεις μέρος αυτού, συμμετέχοντας σε προγράμματα στους τέσσερις πυλώνες του οργανισμού.

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.

All For Blue

Η ελληνική ΜΚΟ, All For Blue, έχει όραμα τις καθαρές θάλασσες και την εκπαίδευση της νέας γενιάς. Αυτά τα οράματα υλοποιούνται μέσω εθελοντικών και επιμορφωτικών δράσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, η αποστολή Keep Aegean Blue σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμος αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποβρύχιους και παράκτιους καθαρισμούς ενώ παράλληλα σού δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις εκπαιδευτικά σεμινάρια για την προστασία της θάλασσας. Μέχρι σήμερα η ομάδα της All For Blue έχει συλλέξει πάνω από 300 τόνους σκουπίδια από παραλίες και βυθούς σε οργανωμένες και μη δράσεις.

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.

We4All

Η περιβαλλοντική δράση της We 4 All ξεκίνησε το 2018 μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι. Έκτοτε, ο εν λόγω Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός βοηθάει τον πλανήτη μας να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι η Γη είναι το σπίτι μας, πριν να είναι αργά. «Σκοπός μας να κάνουμε εύκολο στους ανθρώπους το να φυτεύουν δέντρα και να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους σαν μια μεγάλη οικογένεια με ένα κοινό όραμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα η οποία δραστηριποιείται σε 3 διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι είναι οι εξής:

Green Planet: Δεντροφυτεύσεις/Αναδασώσεις στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Green Future: Περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών σε σχολεία

Green Hope: Περιβαλλοντικές Δράσεις μαζί με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.

Αρκτούρος

Χάρη στη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πραγματοποιεί δράσεις για την προστασία και τη διαχείριση της άγριας ζωής, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει προγράμματα ανταλλαγής εθελοντών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εθελοντισμού EVS.

Περισσότερες πληροφορίες μαθαίνεις εδώ.