ΒΙΒΛΙΑ

Αυτό είναι το βιβλίο που μας άλλαξε τη ζωή

Το παραδέχομαι. Μου αρέσει να τρώω φυστικοβούτυρο με nutella, να φοράω ροζ σκουφάκι στα μαλλιά όταν κάνω ντουζ (να μην χαλάει το ίσιωμα που έκανα μόνη μου - παρακαλώ - με το ισιωτήρι - δική μου λέξη) και σα βρεθώ στο βιβλιοπωλείο να πηγαίνω στο section με τα βιβλία αυτοβελτίωσης. Ξέρω τι θα σκέφτεσαι τώρα. Πως είμαι λαίμαργη, τρελή και κακομοίρα. Για τα δύο πρώτα δεν θα φέρω καμία αντίρρηση, αλλά το τρίτο σηκώνει ένσταση.        

Θυμάμαι ένα επεισόδιο του Sex and the City, όπου η Charlotte στην αναζήτηση της να βρει ένα βιβλίο περί σχέσεων, έπεσε πάνω σε κλαίουσες που στο ένα χέρι είχαν το βιβλίο και στο άλλο το χαρτομάντηλο για να σκουπίζουν τις μύξες. Μετά από αυτή την εικόνα, ομολογώ ότι ακόμα κι εγώ κάθε φορά που έβλεπα κάποιο πόνημα με τίτλο γεμάτο έμπνευση που θέλει να σε κάνει να πατήσεις τον πρώην, να πάρεις την αύξηση, να ξεπεράσεις τους φόβους σου, να λύσεις τα ψυχολογικά σου, να δέσεις τον γάιδαρό σου, το κοιτούσα με μισό μάτι (και γρήγορα για να μην με δουν ότι το κοιτάω).

Όλα βέβαια άλλαξαν όταν έπεσα πάνω στο “Lean In” Sheryl Sandberg, που ήθελε τις γυναίκες να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα στη ζωή μας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Μην μπει κάποιο τέτοιου τύπου βιβλίο στα γραφεία μας και θα φαγωθεί μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Από το πώς να γίνουμε Παριζιάνες (γιατί αυτή δεν είναι βελτίωση;) μέχρι τη δύναμη που έχουν οι εσωστρεφείς άνθρωποι.

Η τελευταία μου εμμονή είναι το “Δες τη Ζωή Αλλιώς” της Arianna Huffington. Να ‘ναι ότι μου αρέσει η πορεία αυτής της γυναίκας (γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, το 1973 έβγαλε το πρώτο της βιβλίο, το 1980 εγκαθίσταται στις ΗΠΑ, το 2005 δημιούργησε τη The Huffington post), να ‘ναι ότι μου αρέσουν τα λόγια της  (“πρέπει να κάνεις αυτό που έχεις ονειρευτεί, ακόμα και να φοβάσαι”), να ‘ναι ο αέρας της, να ‘ναι το χαμόγελό της, να ‘ναι η κουπ της…δεν ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι το βιβλίο το λάτρεψα από την πρώτη πρόταση, γιατί σου δίνει απλές συμβουλές για να ζήσεις σαν άνθρωπος και όχι σαν μηχανή και στην τελική “όχι απλά να πάρεις τη θέση σου στην κορυφή του κόσμου, αλλά να αλλάξεις τον κόσμο”. Και όλες οι συμβουλές με εγγύηση επιτυχίας όχι αστεία. Ιδού οι καλύτερες που διάβασα και τις υπογράμμισα με το υπογραμμιστράκι μου (και αυτή δική μου λέξη):

 

Έχουμε μικρή δυνατότητα επιλογής αυτών που μας συμβαίνουν, αλλά απόλυτη δυνατότητα επιλογής του τρόπου με τον οποίο θα τα αντιμετωπίσουμε

“Τα χρήματα και η δύναμη από μόνα τους είναι σαν ένα σκαμνί με δύο πόδια – μπορεί να ισορροπήσει κανείς πάνω τους για λίγο, τελικά όμως θα πέσει”.

“Αν είστε ενεργά παρόντες στη ζωή σας και στη ζωή εκείνων που αγαπάτε, διημιουργείτε μία πολύ αληθινή εκδοχή της μεταθανάτιας ζωής σας. Έχεις ακόμα χρόνο να ζήσεις τη ζωή σου, έτσι ώστε να ταιριάζει με την καλύτερη εκδοχή του επικήδειού του”.

“Για να αποδώσουν οι γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον, πρέπει να νιώσουν ότι τις εκτιμούν”.

“Μια υγιής οικονομία δεν αφορά απλώς την αποτελεσματική κατανομή του κεφαλαίου, αλλά και του ταλέντου”.

“Δεν “κάνουμε εμείς”  διαλογισμό. Ο διαλογισμός “κάνει” εμάς…Όποτε επιλέξουμε, μπορούμε για μια στιγμή να στρέψουμε την προσοχής στον τρόπο εισπνέουμε και εκπνέουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε. Η αναπνοή μας έχει και αυτή μια ιερότητα. Μας κρατά στο παρόν”.

Η ευτυχία είναι σαν το τένις. Αν θέλεις να είσαι καλός τενίστας, δεν αρκεί απλώς να πιάσεις μια ρακέτα – πρέπει να προπονηθείς

“Βρες μία τακτική δραστηριότητα που εκπαιδεύει το μυαλό να μένει αδιατάρακτο στο παρόν και σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό σου”.

“Στη διασταύρωση, αντί να ανυπομονείτε να ανάψει το πράσινο, εκτιμήστε τον τρόπο το κόκκινο σας δίνει μια ευκαιρία να σταματήσετε, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να κοιτάξετε γύρω σας”.

“Δεν υπάρχει εξισορρόπηση εργασιακής-προσωπικής ζωής. Έχουμε μία μόνο ζωή. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι ξύπνητός όταν τη ζεις”.

“Σημασία είναι να βρούμε έναν τρόπο για να φορτίζουμε μπαταρίες και να ανανεωνόμαστε. Η εικόνα προστασίας της οθόνης μου είναι μία φωτογραφία με γαζέλες: είναι το πρότυπό μου. Τρέχουν όταν υπάρχει κίνδυνος, αλλά μόλις αυτός περάσει, σταματάνε κι αρχίζουν ξανά να βοσκάνε γαλήνια”.

Για να αλλάξετε τον εαυτό σας : κάντε συνήθεια τις μικρές χειρονομίες καλοσύνης και προσφοράς, δημιουργήστε μία προσωπική επαφή με ανθρώπους για τους οποίους θα αδιαφορούσατε, χρησιμοποιήστε τις γνώσεις και το ταλέντο σας για να βοηθήσετε κάποιον

“Απενεργοποιείστε όλες τις ειδοποιήσεις (στο κινητό και το tablet). Εσείς πρέπει να αποφασίζετε πότε θέλετε πληροφορίες, όχι το αντίθετο”.

“Η δημιουργικότητά μας, η εφευρετικότητά μας, η αυτοπεποίθηση μας, οι ηγετικές μας ικανότητες και η λήψη αποφάσεων μπορούν όλες να βελτιωθούν αν κοιμόμαστε αρκετά”.

Δώσε ραντεβού με τον ύπνο. Κλείσε τις συσκευές σου. Μέτρα προς τα πίσω από το 300, τρία τρία (δεν θα φτάσεις κάτω από το 250 και βάλε ξυπνητήρι όχι για να ξυπνήσεις, αλλά για να κοιμηθείς

“Η ζωή μας είναι μία τεράστια αίθουσα διδασκαλίας. Κάθε ατυχία, κάθε προσβολή, κάθε απώλεια, αλλά και κάθε χαρά, έκπληξη, ευτυχές συμβάν είναι ένα μάθημα”.

Θέλεις να αλλάξει και εσένα η ζωή σου; Αγόρασε το βιβλίο της Arianna “Δες τη Ζωή Αλλιώς”

 

Τα τρώμε τα βιβλία στο Ladylike

“Μια νέα γυναίκα σου λέει όσα έμαθε” από το βιβλίο της Lena Dunham

Όρεξη να ‘χεις: Τα πιο επιδραστικά βιβλία που θα διαβάσεις