ΒΙΒΛΙΑ

“Η Δύναμη Των Εσωστρεφών”: Δεν είσαι η ψυχή της παρέας; Τότε αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσεις

Νιώθεις άσχημα που δεν συμμετέχεις σε όλες τις πλάκες του γραφείου; Στην "πέφτουν" που δεν σηκώνεσαι πάνω στο τραπέζι να χορέψεις, όπως όλοι;  Μην σκας, δεν είσαι η μόνη. Οι εσωστρεφείς είμαστε παντού.

Γράφει η Άντρια Κωνσταντίνου

Με το που είδα αυτό το βιβλίο στο γραφείο, που διαβάζουμε και μετά γράφουμε πώς μας φάνηκαν πολλά βιβλία που κυκλοφορούν πρόσφατα, είπα (αν και δεν είναι το στιλ μου να βγαίνω μπροστά): να το διαβάσω εγώ;  Ταυτίστηκα αμέσως. Με το εξώφυλλο, με τον τίτλο, με τους άλλους ομοίους μου. “Η Δύναμη  Των Εσωστρεφών” (Εκδόσεις Key Books). Ναι, είμαστε πολλοί, σε έναν κόσμο που νομίζει ότι αν φωνάζει, είναι καλά. Είμαστε οι πιο σιωπηλοί, ανάμεσα σε πολλούς που δεν σταματούν να μιλάνε, να αυτοφωτογραφίζονται, να ειδοποιούν  που είναι και τι κάνουν μέσω των social media, που δουλεύουν, χωρίς να νιώθουν την ανάγκη να προβάλλουν συνεχώς αυτό που κάνουν, αυτοί που ακούν τον συνομιλητή τους, χωρίς να τον διακόπτουν, αυτοί που προτιμούν να διαβάζουν παρά να ξεφαντώνουν. Μπορεί εμένα να μην με ξέρει ούτε η μάνα μου, αλλά σπουδαίοι εσωστρεφείς ήταν ο Άλμπερτ Αϊστάιν και ο Μαχάτμα Γκάντι, ενώ ακόμα είναι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους που γνωρίζουμε, είναι εσωστρεφείς.

Επειδή, όμως οι εξωστρεφείς είναι περισσότεροι χρειάζεσαι όση «βοήθεια» μπορείς να έχεις απέναντί τους ή για να μην βλέπουμε παντού εχθρούς, χρειάζεσαι όσα εργαλεία μπορείς να έχεις σε ένα περιβάλλον που έχει πολύ περισσότερη φασαρία από αυτή που μπορεί να αντέξεις. “Η Δύναμη Των Εξωστρεφών” απενοχοποιεί τους ήσυχους και εγκεφαλικούς ανθρώπους, εκείνους που δεν πληρούν το “Ιδανικό της Εξωστρέφειας”.  Η συγγραφέας Susan Cain, αριστούχος του Princeton και της Νομικής Σχολής του Harvard,  ένα εσωστρεφές άτομο, όπως μας λέει, αποφάσισε να μελετήσει και να ερευνήσει σε βάθος το θέμα της εσωστρέφειας σε μια κοινωνία που θέλει να μας εκπαιδεύσει να είμαστε εξωστρεφείς. Το βιβλίο της έχει μεταφραστεί σε 36 γλώσσες, έχει πουλήσει εκατομμύρια, ενώ το 2013 ήταν το τέταρτο σε πωλήσεις βιβλίο στον κόσμο!

Το βιβλίο δεν σε βοηθάει να γίνει ξαφνικά η χαρά της παρέας,  να γίνεις ο υπάλληλος του μήνα, να νιώσεις πιο έξυπνος,  ή να ξεπεράσεις τα όσα άγχη έχεις να μιλήσεις δημόσια.

Σε βοηθάει να μην νιώθεις συμπαθητικούλης και αδύναμος. Διαβάζεις ιστορίες ανθρώπων που ίσως είχαν το ίδιο “πρόβλημα” με σένα, αλλά το ξεπέρασαν σε έναν βαθμό, ιστορικά στοιχεία σε αμερικανικές κυρίως κοινωνίες που ήθελαν τον χαρισματικό ηγέτη φωνακλά και επιθετικό, αποτελέσματα ιατρικών και ψυχολογικών ερευνών και ακόμα σου δίνει συμβουλές ουσιαστικής επικοινωνίας. Πώς να ευτυχήσεις με έναν εξωστρεφή σύντροφο. Πώς να στηρίξεις το εσωστρεφές παιδί σου, πώς να αντιμετωπίσεις τον επιθετικό εργοδότη σου. Πώς να αξιοποιήσεις τον λιγομίλητο συνεργάτη σου. Να καταλάβεις εσένα, αλλά και τους άλλους. Να βρεις τις ισορροπίες σου.

Είναι γραμμένο άμεσα και απλά. Σε καμία φράση δεν νιώθεις ότι διαβάζεις ένα εγχειρίδιο συμπεριφοράς, καθώς είναι σαφές ότι είναι γραμμένο μετά από έρευνα και ανάλυση. Το καλύτερο μου; Το χιούμορ.

“Όπως παρατήρησε κάποτε ο επιδραστικός ψυχολόγος Χανς Άισενκ, η εσωστρέφεια συμβάλλει στην νοητική αυτοσυγκέντρωση στις ασχολίες της στιγμής και προλαμβάνει τη διασπορά ενέργειας σε κοινωνικά και σεξουαλικά θέματα που δεν σχετίζονται με την εργασία. Με άλλα λόγια, αν είστε καθισμένοι κάτω από ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού σας, ενώ όλοι οι άλλοι τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους στη βεράντα, τότε είναι πιθανότερο να σας πέσει ένα μήλο στο κεφάλι. Ο Νεύτωνας ήταν ένας από τους μεγάλους εσωστρεφείς αυτού του κόσμου”.  

Μπορεί η μοναχικότητα να είναι το κλειδί για την δημιουργικότητα και την ευτυχία, αλλά συνήθως κάνουμε το αντίθετο. Δεν χρειάζεται. Ας είμαστε ο εαυτός μας.

Να διαβάσετε το βιβλίο και να θυμάστε: “την επόμενη φορά που θα δείτε ένα άτομο με ατάραχη όψη και απαλή φωνή, ότι στο μυαλό του μπορεί να λύνει μια εξίσωση, να συνθέτει ένα σονέτο, να σχεδιάζει ένα καπέλο”…

 

Αγόρασε το βιβλίο “Η Δύναμη Των Εσωστρεφών” online

 

Διάβασε ακόμα στο Ladylike:

Όρεξη να ‘χεις: Τα πιο επιδραστικά βιβλία που θα διαβάσεις

Το 10 αγαπημένα βιβλία του Ladylike.gr #bookchallenge