ΘΕΑΤΡΟ

Άρης Σερβετάλης: Αυτή είναι η ανακοίνωση/απόφαση των ηθοποιών της παράστασης Ρινόκερος

Μιχάλης Αρχοντίδης/ Papadakis Press

Η απόφαση που πήρε πριν από λίγες ημέρες ο Άρης Σερβετάλης να αποχωρήσει από την παράσταση Ρινόκερος στην οποία πρωταγωνιστούσε, έφερε αναταράξεις στον χώρο του ελληνικού θεάτρου. Ο Άρης Σερβετάλης δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους πολίτες, δεν πιστεύει ότι η τέχνη θα πρέπει να λειτουργεί με αποκλεισμούς. Οι συνάδελφοί του καλλούνταν από τους δημοσιογράφους να σχολιάσουν την απόφασή του.1

Άλλοι ηθοποιοί καταδίκαζαν, άλλοι υπερασπίζονταν κι άλλοι απέφευγαν να τοποθετηθούν για ένα θέμα που στο κάτω κάτω αποτελεί όπως κι αν το σκεφτεί κανείς προσωπική επιλογή. Ο υπόλοιπος θίασος της παράστασης Ρινόκερος όμως, δεν είχε μιλήσει για την απόφαση που πήρε ο Άρης Σερβετάλης. Αν αυτή η προσωπική απόφαση αφορούσε κάποιους ακόμα, εκείνοι ήταν οι συνάδελφοί του στην παράσταση. Ο Ρινόκερος είχε ρίξει πρόωρα αυλαία κι όλοι μιλούσαν για του συναδέλφους του ηθοποιού.

Ο Άρης Σερβετάλης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ημερών, είχε διευκρινίσει στην παραγωγή τις προθέσεις του. Το θέμα της αντικατάστασής του, μάλλον όφειλε να είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο για την ομάδα της θεατρικής παραγωγής. Αυτό το θέμα είναι που θίγει, εκφράζοντας παράλληλα τη δική της θέση για όλα όσα συνέβησαν η ομάδα των συναδέλφων του Άρη Σερβετάλη στην παράσταση Ρινόκερος, στην πρώτη της επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Η ανακοίνωση των ηθοποιών της παράστασης Ρινόκερος μετά την απόφαση που πήρε ο Άρης Σερβετάλης

«Ως εργαζόμενοι ηθοποιοί στην παράσταση ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ θα θέλαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για τη διακοπή της παράστασης μας, λόγω της αποχώρησης του συναδέλφου μας Άρη Σερβετάλη», αναφέρει πρωτίστως η ανακοίνωση του θιάσου.

«Παρ’ όλα αυτά, είναι κοινή μας θέση να μην προβούμε σε επικρίσεις εις βάρος κανενός. Έτσι κι αλλιώς ο καθένας μας κρίνεται από τις πράξεις του.

Ούτε θεωρούμε ότι ως εμβολιασμένοι πολίτες και ηθοποιοί, διαχωριζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο από λοιπούς τυχόν ανεμβολίαστους συμπολίτες μας», συνεχίζουν οι ηθοποιοί της παράστασης.

«Και παρά το ότι είναι εύλογο να εκφράζει κανείς επιφυλάξεις ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θεωρούμε ότι η αποχή από την τέχνη μας, η οικειοθελής διακοπή μίας παράστασης, δεν θα μπορούσε να αποτελεί λύση στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση», συμπληρώνουν.

Όπως αναφέρουν στη συνέχεια «Το Θέατρο είναι τόπος επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων. Είναι τόπος συνάντησης ανθρώπων, σκέψεων, ιδεών. Είναι τόπος που ο δημόσιος λόγος αρθρώνεται και πλάθονται συνειδήσεις. Είναι ένα από τα πιο βασικά κύτταρα της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό τα θέατρα σε καιρούς κρίσης πρέπει να μένουν ανοιχτά. Για μας αυτό είναι χρέος μας».

Τέλος οι ηθοποιοί της παράστασης Ρινόκερος στην οποία μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσε ο Άρης Σερβετάλης, ενημερώνουν για τη συνάντηση που είχαν με τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και την παραγωγή της παράστασης και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν σε αυτή για αντικατάσταση του πρωταγωνιστή.

«Με αυτές τις σκέψεις, την Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου, οι ηθοποιοί της παράστασης συναντηθήκαμε με τον σκηνοθέτη και τον εκπρόσωπο της παραγωγής και αποφασίσαμε ομόφωνα να συνεχιστεί η παράσταση προχωρώντας σε αντικατάσταση», καταλήγει η ανακοίνωση.5

Το ρεπορτάζ του Happy Day για τον αντικαταστάτη

Την είδηση για την πρόθεση της παραγωγής να αντικατασταθεί ο Άρης Σερβετάλης είχε μεταδώσει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και η εκπομπή Happy Day του Alpha. Πιο συγκεκριμένα η Τίνα Μεσσσαροπούλου είχε αποκαλύψει ότι ο παραγωγός της παράστασης θέλει να αποζημιώσει όλο το επιτελείο της παράστασης, η οποία επιθυμεί να συνεχιστεί κανονικά.

«Θα γίνει μία συνάντηση του παραγωγού με τον σκηνοθέτη κο Γιάννη Κακλέα προκειμένου να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Άρη Σερβετάλη, οπότε και να συνεχιστεί η παράσταση», τόνισε.

Ο ρόλος του Μπερανζέ στην συγκεκριμένη παρουσίαση του έργου Ρινόκερος του Ευγένιου Ιονέσκο, έχει ταυτιστεί αρκετά με τον ως τώρα πρωταγωνιστή της. Ο Άρης Σερβετάλης γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία με την παράσταση Ρινόκερος. Η εύρεση αντικαταστάτη του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Είναι δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης, οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι “πιασμένοι” γιατί γίνονται πάρα πολλές παραγωγές μετά από δύο χρόνια», εξήγησε σχετικά η Τίνα Μεσσαροπούλου.