CELEBRITIES

Ο «καλοπληρωμένος ανεμβολίαστος» Άρης Σερβετάλης, οι αντιδράσεις και ο εμφύλιος στο Twitter

Papadakis Press

Από το απόγευμα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου έγινε γνωστό ότι ο Άρης Σερβετάλης αποφάσισε να αποχωρήσει από την παράσταση Ρινόκερος στην οποία πρωταγωνιστούσε στο θέατρο Κιβωτός. Η παράσταση, προς το παρόν τουλάχιστον, έριξε πρόωρα αυλαία, καθώς ο πρωταγωνιστής της δεν ήθελε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους.

Ο Άρης Σερβετάλης πήρε την απόφασή του μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, τα οποία αποκλείουν τους ανεμβολιάστους συμπολίτες μας από τα θέατρα στα οποία μέχρι τώρα έμπαιναν με αρνητικό rapid test. Για τον Άρη Σερβετάλη, οι άνθρωποι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στην τέχνη, κι αυτό ήταν αρκετό για να πάρει την απόφασή του.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο Άρης Σερβετάλης είχε συζητήσει με τους παραγωγούς ότι σε ενδεχόμενο αποκλεισμό μερίδας πολιτών από το κοινό, εκείνος θα αποχωρούσε. Η αυστηροποίηση των μέτρων εισόδου στα θέατρα οδήγησε σε αυτή την απόφαση τον ηθοποιό.

Ο Ρινόκερος που παρουσιαζόταν σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό στο θέατρο Κιβωτός και πριν την πανδημία, είχε σημειώσει μεγάλη καλλιτεχνική κι εμπορική επιτυχία με αλεπάλληλα sold out. Το έργο του Ιονέσκο που γράφτηκε το 1959 θεωρείται ότι είναι η αντίδραση του συγγραφέα στην έξαρση του φασισμού και του ναζισμού πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ρινόκερος περιγράφει το πώς οι άνθρωποι μεταμορφώνονται μαζικά σε φανατικά, επιθετικά και βίαια όντα χωρίς κρίση, υπακούοντας στο ένστικτο της αγέλης. Ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή την ξαφνική μεταμόρφωση των ανθρώπων σε ρινόκερους είναι ο Μπερανζέ, ο ήρωας που υποδύθηκε ο Άρης Σερβετάλης.

Ο Άρης Σερβετάλης αποχώρησε. Η σκληρή κριτική της Φαίης Κοκκινοπούλου

Την δική της «σκληρή» κριτική στην απόφαση του Άρη Σερβετάλη, άσκησε η Φαίη Κοκκινοπούλου. Η συνάδελφός του με μία ανάρτησή της στο Facebook αναφέρθηκε στα υπόλοιπα μέλη του θιάσου, αλλά και τους τεχνικούς της παράστασης που «θα μείνουν όλοι άνεργοι» ενώ χαρακτήρισε τον Άρη Σερβετάλη «καλοπληρωμένο συνάδελφο», τονίζοντας ότι ήταν «ο μόνος ανεμβολίαστος» στην παράσταση.

«Δεν μπορώ να μην το σχολιάσω και ας μου γίνουν ριπόρτ και ας κατεβάσουν το προφίλ μου. Αξίζει», ανέφερε αρχικά η Φαίη Κοκκινοπούλου.

«Ο Σερβετάλης (ο μόνος ανεμβολίαστος ανάμεσα σε 20 ανθρώπους που εργάζονται στην παράσταση “Ρινόκερος”) αποφάσισε να μην συνεχίσει τις παραστάσεις στο θέατρο Κιβωτός, γιατί δεν θέλει να παίζει μόνο σε εμβολιασμένους.

Η παραγωγή, προς τιμήν της και χίλια μπράβο, του πρότεινε να συνεχίσει τις παραστάσεις μέχρι αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια η παράσταση να κατέβει, δεσμευόμενη (η παραγωγή) ότι θα πληρώσει τους ηθοποιούς κανονικά μέχρι τη λήξη της θεατρικής σεζόν.

Ο καλοπληρωμένος συνάδερφος αρνήθηκε και πάλι. Ηθοποιοί (μεταξύ των οποίων και φίλοι μου)-τεχνικοί- ταξιθέτριες, καθαριστές, ταμίας, θα μείνουν όλοι άνεργοι. Δεν έχουμε ελπίδα. Φάτε», συνέχισε η ηθοποιός.

Οι αντιδράσεις του Σπύρου Μπιμπίλα, του Λάκη Λαζόπουλου και της Χρύσας Κατσαρίνη

Ο Σπύρος Μπιμπίλας, ήταν ένας ακόμα συνάδελφος που σχολίασε την απόφαση του πρωταγωνιστεί να αποχωρήσει από την παράσταση Ρινόκερος. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, ρωτήθηκε από τηλεοπτικές κάμερες για να σχολιάσει την απόφαση που πήρε ο Άρης Σερβετάλης και εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτήν.

«Το έμαθα και έχω σοκαριστεί. Δεν το περίμενα. Δεν περίμενα πως κάποιος ηθοποιός θα σταματήσει μια παράσταση αγνοώντας ότι δουλεύουν και άλλοι άνθρωποι εκεί. Δε μπορώ να συμφωνήσω», σημείωσε. «Μιλάω σαν Σπύρος Μπιμπίλας και όχι σαν πρόεδρος των ηθοποιών. Δε μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος που λέει πως είναι τόσο μέσα στην πίστη δε σκέφτεται πως οι άλλοι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά», κατέληξε.

Ο Λάκης Λαζόπουλος επίσης σχολίασε το θέμα εξηγώντας ότι καταλαβαίνει τη θέση του Άρη Σερβετάλη κι ότι μάλιστα και ο ίδιος είχε εκφράσει ότι δεν θα μπορούσε να παίζει μόνο για εμβολιασμένους. Όπως εξήγησε, στο λεωφορείο, στην εκκλησία και στο κρεοπωλείο μπορούν να μπαίνουν όλοι. Γιατί να μην μπορούν να μπουν στο θέατρο;

Η stand up comedian Χρύσα Κατσαρίνη επίσης ήταν μία από τις καλλιτέχνιδες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Άρη Σερβετάλη μέ ένα tweet.

Όπως καταλαβαίνεις, θέση πήρε και το Twitter. Πολλοί ήταν οι χρήστες του Twitter που καταδίκασαν την απόφαση του Άρη Σερβετάλη, αναπαράγοντας συχνά και την ανάρτηση της Φαίης Κοκκινοπούλου. Ωστόσο πολλοί ήταν επίσης οι χρήστες που έδειξαν να συμφωνούν με την απόφαση που πήρε ο ηθοποιός.

Ο Άρης Σερβετάλης, η τέχνη και ο διχασμός στο Twitter

Ο διχασμός στην κοινωνία μοιάζει μεγάλος. Μερίδες πολιτών στρέφονται η μία ενάντια στην άλλη κι αυτό δεν είναι κάτι που διαπιστώνεις μόνο μέσω Twitter, αλλά και στην καθημερινότητά σου, σίγουρα. Μία γεύση από αυτόν τον διχασμό μπορείς να λάβεις βλέποντας τον αντιφατικό τρόπο με τον οποίο σχολιάστηκε η είδηση στο Twitter.