ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Ανακύκλωση: 4 λάθη που κάνεις με τις ηλεκτρικές συσκευές και πάει ο κόπος σου χαμένος

Pexels

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει την ανακύκλωση με την ανακύκλωση πλαστικού. Υλικό που αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της οικολογικής καταστροφής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας. Ωστόσο, η ανακύκλωση πλαστικών αποτελεί μόνο ένας μέρος της όλης διαδικασίας, καθώς τα περισσότερα αγαθά που προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα, μπορούν μέσω της ανακύκλωσης να μετατραπούν εκ νέου σε πρώτη ύλη. Άρα, αυτό σημαίνει πως σχεδόν τα πάντα ανακυκλώνονται, αρκεί να συμβαίνει με τον σωστό τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, βλέπουμε να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικός τομέας της ανακύκλωσης: Η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για μία διαδικασία αρκετά σημαντική, εάν σκεφτείς πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σίγουρα πάνω από 10 ηλεκτρικές συσκευές σπίτι μας (ίσως λέω και λίγες), τις οποίες κάποια στιγμή θα απορρίψουμε. Είτε γιατί χάλασαν, είτε γιατί θέλουμε να τις αντικαταστήσουμε με πιο καινούργιες.

Γιατί η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών πρέπει να μπει στη ζωή μας

Δεν είναι λίγες οι φορές που ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώνονται με τον λάθος τρόπο ή δεν ανακυκλώνονται καν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην ίδιο κάδο με τα κοινά σκουπίδια και στην καλύτερη, δίπλα από αυτόν. Μία εικόνα που, δυστυχώς, βλέπω αρκετά συχνά.

Τέτοια λάθη, βέβαια, έχουν και το ανάλογο κόστος. Όχι μόνο ακυρώνουν τις προσπάθειές μας, αλλά οξύνουν και τα ήδη υπάρχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η άσκοπη σπατάλη ενέργειας, η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με αέρια του θερμοκηπίου, τα υγρά, οι τοξικές ουσίες που διοχετεύονται και μολύνουν το νερό και η εδαφική ρύπανση είναι μερικά από αυτά.

Για να αποφύγεις, λοιπόν, αυτά τα λάθη που κοστίζουν ακριβά, το LadyLike επικοινώνησε με την κα. Νατάσσα Βορηά, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας στη εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών, η οποία μας παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών και τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις.

Πρώτο λάθος: Cd, DVD, USB, κασέτες και δισκέτες δεν θεωρούνται ηλεκτρικές συσκευές

Πηγαίνοντας να αγοράσεις καινούρια πρέσα, παίρνεις μαζί σου τα άχρηστα CD, DVD ή στικάκια USB για να τα ρίξεις στον κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών που υπάρχει στο κατάστημα. Κι αν είσαι πολύ τακτική, γεμίζεις μια μεγάλη σακούλα πολλαπλών χρήσεων (γιατί σε ανησυχεί το πρόβλημα των πλαστικών) με τις χαλασμένες κασέτες, βιντεοκασετες ή δισκέτες που βρήκες καταχωνιασμένες στα ντουλάπια της μαμάς σου και την αδειάζεις κι αυτή περήφανη στον κάδο. Μη μπαίνεις στον κόπο. Τσάμπα θα είναι.

Αναρωτιέσαι γιατί; Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, λοιπόν, μάθε πως τα αναλώσιμα του υπολογιστή δεν είναι ηλεκτρικές συσκευές. Η εξήγηση είναι απλή αλλά όχι προβλέψιμη. Αυτά τα gadgets δεν έχουν πρίζα και δεν λειτουργούν με μπαταρία. Αλλά μην πτοείσαι. Είναι τόσες οι μικροσυσκευές που κάποια στιγμή θα χαλάσουν, που σίγουρα θα έρθει η ώρα να συνεισφέρεις στο περιβάλλον ανακυκλώνοντάς τες.

Δεύτερο λάθος: Οι ηλεκτρικές συσκευές δεν ανακυκλώνονται στους μπλε κάδους

Ανακυκλώνεις τακτικά τις συσκευασίες σου και ήρθε η ώρα να ανακυκλώσεις και τις χαλασμένες μικροσυσκευές σου. Για παράδειγμα, το κινητό και την καφετιέρα σου. Τα πετάς όλα στον μπλε κάδο χωρίς δεύτερη σκέψη. «Μ’ ένα σμπάρο δυο τριγώνια» σκέφτεσαι από μέσα σου. Σωστά; Λάθος.

Οι μπλε κάδοι είναι μόνο για υλικά συσκευασίας. Οι συσκευές που έριξες μέσα στον μπλε κάδο, θα συνθλιβούν από το μηχανισμό του απορριμματοφόρου που θα πάρει τις συσκευασίες για ανακύκλωση. Έτσι, αφού σταλούν στη σωστή μονάδα για τη διαχείρισή τους, θα είναι πολύ δύσκολη η αποσυναρμολόγησή τους για περαιτέρω επεξεργασία. Άσε που οι επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν θα διαχυθούν και στα υπόλοιπα υλικά. Διπλό το κακό.

Τρίτο λάθος: Οι λάμπες ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους και όχι στους κάδους συσκευών

Πετάς τις καμένες λάμπες σου στον κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. «Κι αυτό λάθος;» αναρωτιέσαι αυτή τη στιγμή από μέσα σου, ούσα σίγουρη πως οι λάμπες ανακυκλώνονται. Και όντως ανακυκλώνονται, άλλα όχι εκεί που σκέφτεσαι. Μάθε, λοιπόν, πως υπάρχουν ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση λαμπτήρων που μπορείς να βρεις σε κάποιο κοντινό κατάστημα.

Αν πετάξεις τις λάμπες στον κάδο συσκευών, το πιθανότερο είναι να σπάσουν γιατί από πάνω τους θα πέσει κάποιο σίδερο ή κάποιος φούρνος μικροκυμάτων με συνέπεια να απελευθερωθεί ο τοξικός υδράργυρος. Αυτό σημαίνει ότι θα μολύνει όλο το περιεχόμενο του κάδου. Γι’ αυτό, πάντα τοποθετούμε προσεκτικά τις λάμπες στον κάδο ανακύκλωσης λαμπτήρων. Κι αν θες να ανακυκλώσεις το φωτιστικό σου, το αφήνεις στον κάδο για τις συσκευές, αφού πρώτα έχεις αφαιρέσει τη λάμπα.

Τέταρτο λάθος: Οι λευκές συσκευές δεν ανήκουν διπλά στον κοινό κάδο σκουπιδιών

Αποφάσισες να ξεκαθαρίσεις την αποθήκη σου και κατεβάζεις στο πεζοδρόμιο το παλιό σου ψυγείο για να το πάρει ο γυρολόγος. Δεν σκέφτηκες, όμως, τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει αυτή η φαινομενικά αθώα πράξη στο περιβάλλον. Γιατί το παλιό σου ψυγείο περιέχει υλικά επικίνδυνα και το πιθανότερο είναι να καταλήξει κάπου που δεν θα έχει τη σωστή διαχείριση.

Οι πιθανότητες να διαχυθεί το φρέον, να καούν τα καλώδιά του ή να πεταχτούν τα πλαστικά του μέρη στη φύση είναι αρκετά μεγάλες. Γι’ αυτό, επικοινώνησε με τον Δήμο σου για συνεννόηση παράδοσης. Αν πρόκειται για λευκή συσκευή που θες να αντικαταστήσεις, ενημέρωσε το κατάστημα ότι θα την παραδώσεις όταν σου φέρουν την καινούργια. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην την απορρίψεις στα κοντινότερα σκουπίδια της γειτονιάς σου.

Λίγα λόγια για την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

H Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε εγκρίθηκε ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) τον Ιούνιο του 2004. Η αποστολή της εταιρίας στηρίζεται στις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης, καθώς και στην αρχή της ευθύνης του παραγωγού για επανόρθωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Οι δραστηριότητές της αποσκοπούν στην απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών που περιέχουν τα ΑΗΗΕ και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών τους ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων. Για τον λόγο αυτό, έχει δημιουργήσει και αναπτύσσει τις απαιτούμενες υποδομές και συνεργασίες για τη συλλογή και επεξεργασία των ΑΗΗΕ.

Η εταιρεία διασφαλίζει ότι πραγματοποιούνται με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο οι δραστηριότητες συλλογής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης και επεξεργασίας των αποβλήτων αυτών εντός του θεσμικού δικτύου συνεργατών του συστήματος. Επίσης, έχει εκπαιδευτική δράση, με σκοπό την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης του πολίτη και την ευαισθητοποίησή του, με σκοπό τη διάδοση της πρακτικής της ανακύκλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο electrocycle.gr